Nikola Šipčić u dresu Rada (©Starsport)
Nikola Šipčić u dresu Rada (©Starsport)

Tenerife jedna prepreka deli od Primere, ali finale mora da igra bez Šipčića

Vreme čitanja: 3min | sub. 11.06.22. | 14:59

Bivši fudbaler Rada se odazvao pozivu Crne Gore, pa u subotu od 21.00 neće moći da pomogne svom timu protiv Đirone, u prvoj utakmici finala baraža Segunde

Velika utakmica se igra na severu Katalonije. Nije finale baraža Segunde tako veliko kao u engleskom Čempionšipu, ne donosi ni približno toliko novca, ali sam plasman u Primeru je ogromna nagrada. Zato, okršaj Đirone i Tenerifea ove subote od 21.00, prvi od dva finalna, sa dobrim razlogom izaziva veliku pažnju u Španiji.

U elitni rang su se plasirali direktno Almerija i Valjadolid, a poslednjeg novog prvoligaša ćemo dobiti kroz osam dana, kada je na programu revanš. Đirona i Tenerife su zauzeli peto i šesto mesto na tabeli posle 42 kola, a potom su bili uspešni i u polufinalima baraža. Đirona je bila bolja od Eibara sa zbirnih 2:1, Tenerife je eliminisao Las Palmas ukupnim rezultatom 3:1.

Izabrane vesti

Razlika je doduše velika u tome kako su to učinili. Katalonci su bili nadomak eliminacije, kod kuće su izgubili od Eibara sa 1:0, ali su potom u revanšu kao gosti napravili preokret i trijumfovali. Tenerife je dva puta savladao Las Palmas, na Kanarskim ostrvima nije bilo drame.

Ako gledamo tradiciju, Tenerife je mnogo veći klub i zaslužuje da igra u Primeri. U elitnom rangu španskog fudbala je proveo ukupno 13 godina, 1997. godine je igrao polufinale Kupa UEFA (izgubio od Šalkea), ima i jedan plasman u polufinale Kupa kralja. Samo što odavno nismo gledali klub sa ostrva u Atlantskom okeanu u eliti. Poslednji put još 2009. godine, kada je bio pretposlednji.

21.00: (2,15) Đirona (3,10) Tenerife (4,20)

Tada je Tenerife odmah ispao i iz Segunde, dve sezone proveo u trećem rangu, a od 2014. je uglavnom u sredini tabele. Jednom je samo igrao baraž, 2017, ali ga je neuspešno završio jer ga je u finalu savladao Hetafe.

S druge strane, Đirona je decenijama bila između četvrtog i trećeg ranga, neke sezone je igrala čak i u petoj ligi. Uspon je započela od sezone 2006/2007, za dve godine je preskočila dva ranga, a potom postepeno gradila put do Primere. Katalonci su stigli napokon do nje 2017, u debitantskoj sezoni su bili 10. i umalo su prvi put stigli do Evrope, ali već sledeće su ispali u Segundu. Od tada su konstantno akteri baraža, ali prethodna dva su se završila neslavno po njih. Oba puta je Đirona gubila u finalu, prvo od Elčea, a zatim i od Rajo Valjekana.

Ogroman peh po Katalonce je povreda Borhe Garsije. Nekadašnji vezista Raja, Ueske i Real Madrid Kastilje je povredio koleno i minimalna je šansa da će biti spreman za revanš. Večeras svakako neće biti na terenu. Ove sezone je Garsija odigrao 30 mečeva, postigao je dva gola i zabeležio tri asistencije.

S druge strane, Tenerife je bez dugogodišnjeg štopera Rada Nikole Šipčića. On se odazvao pozivu selektora Crne Gore Miodraga Radulovića za mečeve u Ligi nacija, pa će propustiti prvo finale. Trebalo bi da se vrati na Tenerife za revanš.

Šipčić je ove godine bio praktično nezamenjiv u svom timu. Odigrao je 33 utakmice, postigao je jedan gol i zabeležio jednu asistenciju. Bio je akter u obe pobede Tenerifea nad Đironom ove sezone, u novembru je bilo 2:1, a on je odigrao čitav meč, dok je u maju ušao u finišu da osigura prednost od 1:0, u čemu je i uspeo.

--------------------

Misliš da poznaješ fudbal bolje od drugih? Mozzart Prognozzer ti pruža šansu da to i dokažeš i osvajaš vredne nagrade svake nedelje! Odigraj odmah potpuno besplatno!

--------------------

ŠPANIJA 2 (BARAŽ) – FINALE (PRVA UTAKMICA)

Subota

21.00: (2,15) Đirona (3,10) Tenerife (4,20)

***Kvote su podložne promenama


tagovi

SegundaNikola ŠipčićTenerifeĐirona

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara