Navijači Taljeresa (©Reuters)
Navijači Taljeresa (©Reuters)

Teško da ima ujednačenijeg derbija na svetu od Klasika Kordobe

Vreme čitanja: 7min | ned. 01.10.23. | 21:50

Taljeres i Belgrano gaje intenzivno rivalstvo, koje se obnavlja noćas u 7. kola Liga kupa Argentine

Nije samo Buenos Ajres paralisan ovog vikenda zbog velikog broja lokalnih derbija. Istu sudbinu dele i veći provincijski gradovi, a jedan od njih je i Kordoba sa svojim čuvenim rivalstvom okarakterisanim kao Clásico Cordobés ili Superclásico Cordobés kako ovdašnji građeni još vole da ga nazivaju, dajući mu tako neku višu dimenziju ludila.

Sa jedne strane Taljeres, a sa suprotne Belgrano noćas će se suočiti u 402. izdanju Klasika Kordobe u okviru sedmog kola Kupa profesionalne lige (LPF), sa istim ciljem, da zabeleže pobedu koja bi ih emotivno osnažila, ali i povećala šanse za plasman u četvrtfinale. Utakmica će se igrati na stadionu Mario Alberto Kempes, u Kordobi, a nelagodu da sudi imaće arbitar Dario Erera iz Neukena.

Izabrane vesti

Klasiko Kordobe ili Superklasik, kako se obično naziva, fudbalska je utakmica koja suprotstavlja dva najvažnija kluba u Kordobi, Belgrano i Taljeres. To je jedan od najstarijih klasika u Argentini,​ a prvi njihov međusobni okršaj datira još od 17. maja 1914. godine i završen je pobedom Belgrana od 1:0 uz gol Hosea Laskana.

Sa 401 odigranom utakmicom,​​​ ovo je Klasik koji se najviše puta igrao u Argentini, kako u profesionalizmu,​ tako u amaterskoj eri, ali i u, ako se to može ikako okarakterisati kao tako, prijateljskim utakmica.​​ Još jedna neverovatna činjenica karakteriše ovaj sukob, a to je da su u apsolutnoj opštoj istoriji, Taljeres i Belgrano izjednačeni po broju pobeda sa po 133 na obe strane, uz 134 utakmice koje su završene nerešenim ishodom. Pronađite još neki derbi u svetu, a da je ujednačeniji od ovog.

23.45: (1,85) Taljeres (3,30) Belgrano (4,20)

Pored toga, zabeležen je jedan meč bez poznatog rezultata iz 1975. godine, kada je štampa iz Kordobe donela korporativnu odluku da ne izveštava o utakmici i njen rezultat nikada nije objavljen, zbog čega nema podataka o tome. Neverovatno, ali istinito. Dublja priča bi glasila ovako. Godine 1975. Taljeres i Belgrano su morali da se takmiče u finalu Neder Nikola kupa, turnira koji su zajednički organizovali Fudbalska liga Kordobeze i Krug sportskih novinara grada Kordobe, za dobrobit ovog entiteta i klubova učesnika.

Posle izvesnih odlaganja i traženja većeg procenta profita, klasični rivali su odlučili da odustanu od organizacije i održali su meč samo u svoju korist, bez podele prihoda sa medijskim agencijama. Novinari iz Kordobe su uklonili svaku podršku utakmici, tako što danima pre i na dan samog odigravanja meča nisu izveštavali ništa o ovom događaju, a nisu ga ni izveštavali. Do danas niko ne može dati informaciju o rezultatu utakmice. Oba kluba mudro ćute, a ako pitate njihove simpatizere, koju su prisustvovali tom meču, - ko je pobedio ? - dobićete usklašđen odgovor - Mi – a ako odete korak dalje, i upitete - koji mi – opet dobijate uskladjen odgovor – pa mi – i tu se svaka priča završava. Poznato je samo da je slučaj upisan u zapisnik Circulo de Periodistas.

Evo još nekih zanimljivih činjenica o najigranijem Klasiku u Argentini. Među klasicima, ovo je treći „koji se rodio” posle onog između Rosarijo Sentrala i Njuels Old Bojsa 1905. godine i naravno Superklasika iz 1913. godine.

Tipično je za navijače da svog rivala okrive za neku nezaboravnu utakmicu sa mnogo golova, za neki luksuz ili za način na koji je ista dobijena. Stoga su neke pobede nezaboravne. U jednom od prvih mečeva u istoriji, 1914. godine, Belgrano je pobedio Taljeresa rezultatom 8:1. El Taljarin se osvetio 1950. kada je uspeo da pobedi Pirate 7:0.

Fudbaleri sa najviše mečeva u ovom klasiku su iz Taljeresa. Za Taljeres to je Domingo Bertolino sa 34 utakmice, sledi Roberto Ortiz (28), Alfonso Paoluči, Horhe Kampos i Antonio Gambino (27). U Belgranu, Migel Lasijar i Ignasio Romero su igrači koji su odigrali ovaj meč najviše puta, 23 utakmice. Taljeres takođe dominira u pogledu najboljih strelaca. Migel Antonio Romero najbolji je strelac u istoriji Klasika sa 29 golova, prati ga Rohelio Kueljo sa 27 golova. Sa druge strane, Roberto Luke je najbolji strelac u dresu Pirata sa 23 pogotka, slede Žoze Laskano sa 20 i Husto Anibal Korija sa 17.

Između 1974. i 1978. godine navijači Belgrana nisu baš imali povoda za veselje, jer je Taljeres pobedio u 17 međusobnih utakmica tokom tih godina. Ipak, postoji dobar period i za Pirate, a to je da je posle tih godina, između 1979. i 1996 godine, Belgrano bio neporažen, iako je za to vreme odigrao samo devet utakmica.

Dan 13. april 1947. godine ostaće upamćen kao jedan od klasika sa najvećim brojem golova u argentinskom fudbalu. Bilo je 13 golova tokom 90 minuta u pobedi Belgrana od 9:4. Više od 90 fudbalera je nosilo i dresove Belgrana i Taljeresa. Među tim imenima izdvajamo Fabijana Kancelariha, Hozea Luisa Kučiufa, Luisa Gavana, Ektora Kuevasa, Gvida Erera, Luisa Rueda, Huana Hosea Serizuela, Havijer Viljareal, između mnogih drugih…

Klasik iz aprila 2017. zauvek će biti urezan u pamćenje svakog navijača Taljeresa i Belgrana. Nažalost, ne po dobrom. Smrt mladog Emanuela Balba jedna je od velikih tragedija u svetu fudbala. Emanuela, obožavaoca Belgrana, navijači iste pripadnosti bacili su u prazninu na stadionu Mario Alberto Kempes, misleći da je navijač Taljeresa. Čudan splet okolnosti. U svakom slučaju, bez obzira na razlog, svako opravdanje za ovakav postupak je neprihvatljivo.

No, vratimo se trenutnoj situaciju. Taljeres ima 10 bodova u zoni A i jedan je od kandidata za plasman u četvrtfinale, dok je Belgrano takođe dodao 10 bodova ali u zoni B i neporažen je. Trener Taljeresa, Havijer Gandolfi, ima će ceo tim na raspolaganju, bez ikakvog izostanka zbog povrede ili suspenzije, a najvažnije je oporavak napadača Nahuela Bustosa, koji je ostavio za sobom problem sa mišićem.

U prošlom kolu Taljarin je takođe igrao kod kuće kada je ugostio Barakas Sentral i pobedio bez ikakvih poteškoća 4:0. Ipak, u poslednjih pet utakmica, zabeležena je samo jedna pobeda, dva remija i dva poraza. Pobedio je već pomenuti Barakas Sentral, remizirao sa Institutom i Kolonom, pored poraza od Rosario Sentrala i Argentinos Juniorsa. Klub se nalazi na petom mestu na tabeli Grupe A, sa do sada osvojenih 10 bodova, sa istim rezultatom kao River Plejt, koji zatvara zonu kvalifikacionog pristupa. Igrajući kao domaći tim, na stadionu Mario Alberto Kempes, ekipa Taljeresa zabeležila je nedavnu kampanju od pet pobeda i pet remija u poslednjih deset utakmica.

Dok je na drugoj strani ekipa Belgrana, koja zauzvrat dolazi kao autsajder, ali nastoji da iznenadi u gostima, oslanjajući se uglavnom na kontranapade i čvrstu odbranu kako bi stekla dragocene poene. Trener Giljermo Fare bi mogao da napravi promenu u odnosu na tim koji je poslednji put izašao na teren u duelu protiv Sarmijenta, koji je završen nerešenim ishodom bez postignutih golova. Najizglednija promena u odnosu na tadašnji sastav bio bi ulazak veziste Fakunda Lencionija umesto Čileanca Lautara Pastrana.

Tim nije primio nijedan gol u poslednje tri utakmice i neporažen je već četiri kola. Opet, zabeležena je samo jedna pobeda, tri remija i jedan poraz u poslednjih pet odigranih utakmica. Pobedili su Platense, remizirali sa Sarmijentom, Godoj Kruzom i Njuels Old Bojsom, pored poraza od San Lorenca. Trenutno, Belgrano je na drugom mestu na tabeli Grupe B, sa 10 osvojenih bodova do sada, dva poena zaostatka za liderom i samo jednim prednosti u odnosu na Sentral Kordobu, prvi klub van zone pristupa. Kao gost, u poslednjih deset utakmica ekipa Belgrana zabeležila je četiri remija i šest poraza. Dakle, bez pobede su već duže vremena.

Sa istim rezultatom u šest odigranih kola, Taljeres i Belgrano imaju tendenciju da odigraju veoma izbalansiran duel gde se nerešeno nameće kao verovatan ishod, što je rezultat koji Belgrano često ponavlja, a koji je neporažen upravo zato što su remizirali četiri od šest odigranih mečeva na strani.

Iako su ova dva kluba I te kako poznati široj javnosti, istorija klasika Kordobe u elitnom rangu broji tek 23 utakmice, sa po pet pobeda za svaku stranu i 13 remija, uključujući poslednji meč koji sredinom maja tekuće godine, a koji je završen rezultatom 1:1 golovima Pabla Vegetija i Nahuela Bustosa.

-------------------

Igraj novog Prognozzera - osvoji do 100.000 dnevno sa NULA dinara uloga

-------------------

LIGA KUP ARGENTINE - 7. KOLO

Subota

Tigre - Velez 0:0

Arsenal - Defensa i Hustisija 1:0 (1:0)

/Sehas 45pen/

San Lorenco - Urakan 1:1 (0:0)

/Bareiro 90pen - Puseto 61/

Rosario - Njuels 1:0 (0:0)

/Malkora 86/

Rasing - Independijente 0:2 (0:1)

/Kanelo 4, Martinez 86pen/

Nedelja

Banfild - Lanus 1:0 (1:0)

/Bisanz 38/

Boka Juniors - River Plejt U TOKU

Kolon - Union U TOKU

22.00: (1,75) Estudijantes (3,40) Himnasija LP (4,60)

23.45: (1,85) Taljeres (3,30) Belgrano (4,20)

Ponedeljak

23.30: (2,20) Barakas Sentral (3,05) Sarmijento (3,35)

23.30: (2,20) Godoj Kruz (3,05) Instituto (3,35)

Utorak

02.00: (1,85) Atletiko Tukuman (3,25) Sentral Kordoba (4,30)

02.00: (3,10) Platense (3,00) Argentinos Juniors (2,35)

***kvote su podložne promenama

Piše: Đorđe RADONJIĆ


tagovi

Liga kup ArgentineTaljeres KordobaBelgrano

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara