Tim u kome trojica igrača uopšte ne igraju odbranu osuđen je na propast

Vreme čitanja: 3min | čet. 10.03.22. | 18:02

Ima li svrhe smenjivati Poketina?

Da riba smrdi od glave i da je nešto ozbiljno trulo u instituciji zvanoj Pari Sen Žermen već smo apostrofirali na starnicama našeg portala, ali se sada postavlja pitanje koliko je uopšte vremena potrebno da se stvari postave na svoje mesto? I da li je to moguće uraditi u aktulnom trenutku? PSŽ u deluje kao brod sa previše kapetana i onih koji bi želeli da to postanu, a premalo je one prave posede koja bi uredila stvari i omogućila da brod nastavi da plovi u pravom smeru. U ovom trenutku se nasukao na pusto ostrvo i deluje da ne postoji ta mašina koja bi ga pokrenula.

Pari Sen Žermen deseti jubilarni put u nizu nije uspeo da se domogne onoga što je postavljeno kao ekspresan cilj od početka ere Nasera Al Kelaifija 2011. godine, a to je trofej Lige šampiona. Najbliži cilju bili su u onom turnirskom sistemu u Lisabonu u sezoni 2019/2020, kada ih je u finalu savladao minhenski Bajern. Četiri puta su igrali četvrtfinale, četiri puta osminu finala, a u sezoni 2020/2021. su eliminisani u polufinalu.

Izabrane vesti

Marurisio Poketino je ukupno peti trener na kormilu Svetaca od dolaska Al Kelaifija na čelo, posle Karla Ančelotija, Lorana Blana, Unaja Emerija i Tomasa Tuhela. Svakom od njegovih prethodnika zamerano je to što se toliko željeni ušati trofej nije našao u vitrinama stadiona na Parku prinčeva, tako da je i Argentinac našao prvi na udaru i nakon sinoćnog brodoloma na Santijago Bernabeuu. Mnogi bi predsednici bi ga odmah smenili, nema sumnje da ga pre ili kasnije to čeka i u Gradu svetlosti, li treba postaviti pitanje šta će to radikalno u klubu i unutar ekipe promeniti kada on ode?

Poketinu se za poznavanje fudbala i svog trenerskog zanata ništa ne može zameriti. Jedino što je očigledno jeste da svoj trenerski autoritet nije u potpunosti uspeo da nametne u svlačionici. Ali koji bi trener mogao nešto da učini? Kako u ekipi sa tolikim brojem zvezda učiniti sve zadovoljnim, kada oni koji bi u svakom drugom timu bili starteri, dobijaju minutažu na kašičicu.

Ne možemo ni da zamislimo koliko je teško reći jednom Anhelu di Mariji da nije igrač za prvu postavu, a znate da ne postoji mnogo kvalitetnijih igrača u Evropi na njegovoj poziciji u timu?

"Ne bi trebalo da bacamo sve u kantu za smeće. Ne treba posle svakog poraza počinjati od nule. Cilj je bio da osvojimo Ligu šampiona, a do drugog poluvremena smo delovali sasvim u redu. Moramo da gledamo da poboljšamo ovaj tim i održimo moral u Ligi 1, kako bismo dobro završili sezonu. Treba da ostanemo zajedno. Poketino je još uvek deo projekta za ovu sezonu. Nije vreme da razmišljamo o tome", rekao je sportski direktor Leonardo posle eliminacije u Madridu.

Pari Sen Žermen je verovatno jedini ozbiljan klub u Evropi u kojem trojica igrača praktično uopšte ne igraju odbranu. Mesi i Nejmar to rade vrlo rekreativno, Mbape ponekad nekog i pokuša da saplete, ali bez previše žustrog kontakta. Jasna je ideja da se protivnih uništi iz kontranapada, ali zamislite kako je bekovima Ašrafu Hakimiju i Nunu Mendešu, kada ih praktično niko u defanzivi ne duplira. To se svojski trude da učine Danilo i Paredes, koji troše mnogo energije, ali sa protivnicima kao što je Real Madrid, ne moguće ne proći nekaženjeno.

Na kraju krajeva, možda je za Parižane bilo i dobro što su sinoć ispali, jer samo možemo da zamislimo šta bi im se dogodilo sa takvim odnosom prema defanzivi da im je u četvrtfinalu naleteo, recimo, Liverpul. Bila bi to verovatno utakmica iz snova za Mohameda Salaha i Sadija Manea.


tagovi

Lionel MesiKilijan EmbapeNejmarMaurisio Poketino

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara