Falko u društvu Falčinelija(©FK Crvena zvezda)
Falko u društvu Falčinelija(©FK Crvena zvezda)

Tomović za Mozzart Sport: Falko je mini verzija Mesija, verovatno najveće pojačanje godinama unazad

Vreme čitanja: 3min | sub. 30.01.21. | 08:05

Pojačanje crveno-belih na skeneru iskusnog defanzivca i nekadašnjeg saigrača

Transfer iščekivan nedeljama unazad na crveno-beloj strani Topčiderskog brda juče je dobio epilog - Filipo Falko postao je novi fudbaler Crvene zvezde. Drugi Italijan zadužio je dres šampiona Srbije i odmah se priključio novim saigračima na pripremama u Antaliji.

Fudbalska biografija nagoveštava da se radi o kapitalcu koji bi trebalo da predstavlja važan deo Zvezdine mašinerije, a kvalitete doskorašnjeg fudbalera Lečea za Mozzart Sport otkrio je srpski internacionalac Nenad Tomović. Pouzdani defanzivac koji igra za SPAL, sa novim veznim igračem crveno-belih delio je svlačionicu tokom mandata u Lečeu pre deset godina, a fudbalski putevi ukrštali su im se i kasnije kada su imali priliku da se suretnu kao rivali.

Izabrane vesti

"U periodu kad sam igrao za Leče, Falko je bio omladinac, stalno je trenirao sa nama. Već tada se videlo da je talenat i da je samo pitanje momenta kad će eksplodirati i napraviti uspeh", premotao je film Tomović.

Na sjajnu sezonu 2018/19 u Seriji B, nadovezale su se vrlo dobre igre u elitnom rangu takmičenja na Apeninima pa nije izostalo ni interesovanje brojnih klubova. Uprkos činjenici da se našao na mnogim listama želja, Falko je izabrao Crvenu zvezdu koja je za njegovu slobodu platila sedmocifreno obeštećenje.

"Prošle godine je fudbalski eksplodirao i privukao veliku pažnju. Jaki klubovi su se interesovali za njega, ali tad nije ostvario transfer. Zvezda je njegovim angažmanom dobila ogromno pojačanje, verovatno najveće u poslednjih nekoliko godina. Stranci su uvek rizik, ali sa njim neće biti problema. Napravili su pravi izbor".


Tomović se potom detaljnije osvrnuo na kvalitete ofanzivca.

"Podseća me na mini verziju Mesija. Slične je konstitucije kao Argentinac, ima sjajnu levu nogu i veoma je nepredvidiv. Jak je na lopti i rival nikad ne zna šta da očekuje od njega, koji mu je naredni potez. Posebno je dobar kada igra na desnoj strani i ulazi na unutra, kad ima otvoren teren. Poseduje fudbalsku inteligenciju i koristi je na sjajan način, da asistira, napravi dribling, uputi udarac".

Srpski internacionalac istakao je da će od posebnog značaja Falku biti činjenica da uz sebe ima sunarodnika Dijega Falčinelija koji će imati ulogu da mu pomogne pri bržoj adaptaciji, a očekuje se da ga novajlija za uzvarat hrani loptama. Naravno, posebnu ulogu u prilagođavanju Italijana na prvi inostrani klub imaće i Dejan Stanković.

"Sa juga je Italije gde je mentalitet naroda sličan našem. Verujem da će se brzo uklopiti, posebno jer ima jednog sunarodnika za saigrača. Obično strancima u Srbiji treba dug period adaptacije, ali sam uveren da u ovom slučaju neće biti tako. Ukoliko je Falko imao bilo kakvu dilemu i ako je vagao da li da dođe, uveren sam da je činjenica da će mu Dejan Stanković biti trener presudila. Deki je veliko fudbalsko ime ovde u Italiji i svi ga veoma cene i ppoštuju. Nema dileme da je za Falka motiv više saradnja sa takvom osobom. Uz to, prednost je jer neće imati problema u komunikaciji", izjavio je iskusni odbrambeni igrač.

SPAL EKSPRESNO NAZAD U ELITU

Nenad Tomović na utakmici protiv Napolija prethodne sezone (©Reuters)Nenad Tomović na utakmici protiv Napolija prethodne sezone (©Reuters)

Tomović je ovom prilikom napravio i kratak osvrt na aktuelnu situaciju u njegovom klubu, koji je u prvoj sezoni posle ispadanja iz elite ponovo među konkurentima za plasman u Seriju A.

"Uz sve probleme od početka godine, sa zaraženim fudbalerima i promenama u igračkom kadru, opet smo na bod od direktne promocije u Seriju A. Zadovoljni smo, ali još nismo pružili maksimum. Očekujem da u nastavku sezone se pokažemo u još boljem svetlu. Već u nedelju igramo protiv direktnog konkurenta Monce. Imamo potencijal da se ekepresno vratimo u elitu kojoj SPAL kao klub zaslužuje da pripada", smatra bivši reprezentativac Srbije.



tagovi

Filipo FalkoNenad Tomović

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara