Đoan Laporta (Reuters)
Đoan Laporta (Reuters)

Trese se Barsa: Dembele potpisuje, Rafinja hoće, De Jong ostaje, promocije u sredu i četvrtak

Vreme čitanja: 4min | sub. 02.07.22. | 21:22

Predsednik Đoan Laporta otvoreno o prelaznom roku

Pare su ušle u klub, Barselona kreće u prelazni rok! Posrnuli velikan se vraća gde mu je i mesto posle štetočinskog vladanja Đozepa Marije Bartomeua i njegovih saradnika.

Posle meseci finansijske nestabilnosti i neizvesnosti, Barsa je prodala deo TV prava za narednih 25 godina i inkasirala 207.500.000 evra. I sada kreće u veliki letnji šoping. Prema saznanjima Marke, Barselona namerava da ovog leta potroši oko 200.000.000 evra na pojačanja.

Izabrane vesti

Večeras se medijima obratio predsednik Đoan Laporta, a izgleda da je novinarima od poverenja „šapnuo“ i nešto nezvanično. Nekoliko minuta pre Laportinog obraćanja, katalonski sportski dnevnici su lansirali vest da je Usman Dembele na pragu potpisivanja novog ugovora sa Barselonom.

Iako je ostanak Francuza na Kamp Nou izgledalo kao nemoguća misija, izgleda da se nešto drastično promenilo u poslednjim satima. Lokalni Sport piše da je Dembeleov ostanak bliži nego ikad i da sada samo minimalne razlike razdvajaju klub i igrača od potpisa nove saradnje. U pitanju su mali finansijski detalji. Podsetimo, Barsa mu je ponudila čak 40 odsto manji ugovor od dosadašnjeg (oko 6.000.000 evra neto po sezoni) i jasno poručila njegovom agentu Musu Sisoku da mu neće platiti nikakvu ekstra proviziju ili bonuse. Delovalo je da od dogovora nema ništa i da je menadžer najveća prepreka ali izgleda da je i sam Dembele preuzeo karijeru u sopstvene ruke i shvatio da mu je najlepše u Barseloni.

Klub pokušava da reši situaciju u što skorijem roku kako bi igrač bio na raspolaganju treneru Ćaviju od porvog dana priprema. Upravo je Ćavi najzaslužniji što Dembele već nije otišao u neki drugi klub. Kada je Francuz zimus odbio novi ugovor, klub je hteo da ga protera na tribine do kraja sezone ali je Ćavi insistirao da Dembele ostane ravnopravan deo tima i da igra. Na svoj autoritet je ubedio čelnike kluba da ne kažnjavaju Dembelea. Od tada je Ćavi javno hvalio Dembelea i slao poruke da želi da ga zadrži. U ponedeljak je upravo Ćavi organizovao sastanak dve strane na kojem nije došlo do dogovora ali se sve ubrzalo.

Sada se samo čeka zeleno svetlo direktora Mateua Alemanija koji do sada nije baš imao simpatije prema Dembeleu. On do sada nije bio za ostanak Francuza ali će morati da se povinuje interesima tima i kluba. Ćaviju je Dembele neophodan u ekipi, a i Laporta je svestan da u ovom trenutku na tržištu ne može da nađe bolju opciju jer su sve ostale skuplje. Produžetak ugovora i nešto bolja finansijska ponuda igraču se ipak više isplate nego kupovina novog. I Dembeleu se žuri jer želi da uđe jako u sezonu i počne sa treninzima od prvog dana priprema kako bi konačno zasijao punim sjajam

„Dembele je osoba koju jako cenimo. Igrao je na visokom nivou u drugom delu szeone i trener je prezadovoljan sa njim. Njegov status je više pitanje finansija. Nije nam rekao ni ’da’, ni ’ne’ ali smo u stalnoj komunikaciji. Ako prihvati naše uslove, ostaće. Ako ne prihvati, neće. Nismo postavili nikakve rokove. Sad kada smo dobili prvu finansijsku injekciju, mnogo smo opušteniji“, rekao je Laporta.

A još veći šok je izazvala njegova izjava o ostanku Frenkija de Jonga na čijem transferu Mančester Junajted radi već nedeljama.

„Frenki de Jong je igrač Barselone i jedan od najboljih na svetu. Znamo da ga žele mnogi drugi klubovi pored Junajteda. Nemamo nameru da ga prodajemo, a čini mi se da ni on nema želju da ide. Srećan je u Barsi i uradiću sve što je u mojoj moći da tako i ostane. Sigurno je da ćemo ući u neke razgovore o platama igrača koje su iznad postavljenog limita od strane uprave“, rekao je Laporta što je bila poruka De Jongu da će morati da smanji platu ako želi da ostane.

Koliko se priča i piše o odlasku De Jonga, toliko se priča i piše o dolasku Roberta Levandovskog.

„Levandovski je igrač Bajerna. Svi znamo kakav je igrač ali moraću da se držim rezervisano jer je on igrač drugog kluba. Znamo da je javno poručio da želi u Barselonu i počastvovani smo time. Ali moramo da imamo i poštovanje prema Bajernu koji je jedan od najvećih klubova“.

Potvrdio je Laporta i da se radi na dovođenju brazilskog krila Rafinje iz Lidsa.

„Kontaktirali smo Lids oko Rafinje jer znamo da želi da dođe kod nas. Ali u igri su i drugi klubovi. Ostanak Dembelea ne isključuje dolazak Rafinje jer ih trener vidi kao kompaktibilne“.

Na kraju je Laporta najavio i promociju pojačanja naredne nedelje. U pitanju su odavno dogovoreni transferi slobodnih igrača. Frank Kesi će biti predstavljen u utorak, a Andreas Kristensen u sredu.

Barsa je krenula!

 


tagovi

Đoan LaportaLetnji prelazni rok 2022Usman DembeleRafinjaRobert LevandovskiFrenki de Jong

Obaveštavaj me

Barselona

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara