Trka za Ligu šamiona na Apeninima: Milanov popravni protiv drugog najubitačnijeg napada Liga petice

Vreme čitanja: 6min | ned. 23.05.21. | 12:41

Juve u Gasperinijevim rukama, Gatuzo pozdravlja Napoli sa evropskom elitom

(Od dopisnika MOZZART Sport iz Rima)

Najvažnije tri utakmice Serije A igraju se u Bergamu, Boloniji i Napulju. Milan i Napoli imaju sudbinu u svojim rukama dok Juventus zavisi od rezultata svojih diretknih takmaca. Atalanta ima nekoliko dobrih razloga da zagorča život Milanu, ne samo zbog laskavog naslova vicešampiona Italije veći i zbog nešto više od 10 miliona evra na ime raznih premija. Verona dolazi na izlet podno Vezuva jer nema više ništa da da, a ni da oduzme svojoj sezoni. Juve stiže na Dal’Aru gde je izgubio samo jednom u poslednjih 30 godina, i to u prošlom veku.

Izabrane vesti

20.45: (2,55) ATALANTA (3,80) MILAN (2,65)

Milan se nalazi u poziciji košarkaškog tima koji vodi čitavu utakmicu, ali u poslednjem napadu mora da postigne koš da bi pobedio. Drugim rečima, ništa neće vredeti sve što su Pioli i njegovi fudbaleri uradili u ovom prvenstvu ako večeras ne pobede u Bergamu. A pred njima je tim koji na kontu ima 90 prvensžtvenih pogodaka. Samo je minhenski Bajern (99) postigao više u konkurenciji pet najkvalitetnijih evropskih liga.

Atalanta je postala noćna mora Milana otkako je Đan Pjero Gasperini seo na klupu Boginje. U poslednjih pet godina, Rosoneri su samo jednom pobedili Deu, uz šest poraza i četiri remija, a u Milanelu još bridi obraz od “manite” iz decembra 2019. godine kada su se dva tima poslednji put sreli na Gevis stadionu.

Bergamaski mogu večeras da obore i rekord po broju uzastopnih pobeda na domaćem terenu, pomerajući ga sa sedam na osam. Takođe u slučaju remija ili pobede Atalanta bi osvojila najviše bodova u jednom šampionatu u svojoj istoriji. Međutim, ako je Atalanta postala neumoljiva na svom stadionu u 2021. godini treba reći da su Rosoneri u celoj sezoni gotovo nezadrživi na gostujućim terenima i sa večerašnjom pobedom bi mogli da postave novi primat u broju pobeda na gostovanjima u jednom šampionatu - 16.

Da bismo pronašli tim koji je bio jesenji šampion a nije završio među prva četiri tima prvenstvo moramo da se vratimo u sezonu 1935/1936 kada je Juve okončao šampionat na petom mestu.

Sigurnost Milana je Điđo Donaruma koji je sačuvao svoju mrežu na poslednje četiri utakmice i večeras će biti na završnom ispitu protiv najefikasnijeg tima Serije A već drugu sezonu zaredom.

Kormilar Milana ne može da računa na Zlatana Ibrahimovića i Antea Rebića tako da nije bilo mnogo dileme ko će igrati u špicu napada budući da Mario Mandžukić nema “benzina” za više od 30-40 minuta. Dakle, Rafael Leao će predvoditi napad dok će Braim DIaz igrati između Aleksisa Selemakersa i Hakan Čalhanoglua.

Večerašnji meč bi mogao da bude poslednji u dresu Rosonera za veliki broj igrača Milana: od golmana Donarume, preko Tomorija, Kesija, Diaza do Čalhanoglua i Mandžukića.

Familija Perkasi je juče potvrdila Đan Pjera Gasperinija na klupi Atalante barem do 2024. godine. Bergamaski imaju sigurnu kartu za treću uzastopnu Ligu šampiona, ali imaju još motiva da večeras daju sve od sebe. Atalanta nije nikada bila vicešampion Italije, uz to drugo mesto donosi preko 10 miliona evra: polovina od premija za televizijska prava u Seriji A a druga polovina od preraspodele novca od Lige šampiona na osnovu plasmana u nacionalnom prvenstvu.

Inače, Gasperini neće moći da računa na Hatebora, a ni Gosens nije baš sto posto spreman, tako da postoji mogućnost da Dea istrči na teren sa formacijom 4-2-3-1. Murijel bi trebalo da igra od prvog minuta: Kolumbijca dele dva gola od rekorda Pipa Inzagija koji je sa Atalantom postigao 24 gola pre dve i po decenije.

ATALANTA 4-2-3-1: Golini - Toloi, Đimsiti, Romero, Mehle (Gosens) - De Ron, Frojler - Malinovski, Mirančuk, Muriel - Zapate

MIILAN 4-2-3-1: Donaruma - Kalabrija, Kjaer, Tomori, Teo Ernandez - Benaser, Kesi - Salemakers, Diaz, Čalhanoglu - Leao

20.45: (10,0) BOLONJA (6,00) JUVENTUS (1,27)

Utakmica na Dal’Ari ne bi trebalo da bude neizvesna imajući u vidu snagu dva tima, ali i tendenciju koja se fortifikovala u poslednjim godinama: Bjankoneri su trijumfovali na svih poslendjih devet odmeravanja snaga sa Bolonjezima a na 10 od poslednjih 15 utakmica nisu čak primli ni gol. Štaviše, Bolonja je pobedila Juve samo jednom na svom terenu u poslednjih 30 godina, i to 1998. godine.

Trener Bolonje Siniša Mihajlović koji je pre sedam godina bio na korak od klupe Juventusa, posle pogođenih sudija za meč sa Starom damom, pokušao je sa još jednim proročanstvom: penal nad Paulom Dibalom koji odlučuje meč. “Probudili su me taman pre nego što je trebalo da ga šutira”, našalio se Miha u svom stilu.

Andrea Pirlo se nada da će uspeti da se dokopa Lige šampiona i potvrde na klupi Stare dame u poslednjem momentu. Međutim, i pred večerašnji susret se potvrdilo da ni posle čitave sezone trener Juvea nema jasne ideje kako treba da izgleda startna postava Juvea. Po svoj prilici, večeras ćemo videti 38 različitu formaciju Bjankonera.

Bentankur ne može da igra zbog kartona tako da ima listova koji čak stavljaju Danila u vezni red sa Adrijenom Rabijoom, mada je veća verovatnoća da će igrati Veston Mekeni. Dejan Kuluševski bi trebalo da bude sigurno u timu, ali nije jasno gde će mladi Šveđanin igrati, u ulozi spoljnog u veznom redu ili pored Ronalda u napadu.

Bolonja je prilično oslabljena jer su Dajks i Sorijano suspendovani zbog kartona a povređeni su Danilo, Hiki i Domingez. Postoji velika verovatnoća da vidimo u startnoj postavi veterana Medela u defanzivnoj liniji.

Juventus da bi prošao u Ligu šampiona mora da pobedi i da se nade da će Atalanta ili Verona otkinuti barem dva boda a Milanu ili Napoliju.

BOLONJA 4-2-3-1: Skorupski - Tomijasu, Medel, Suomaoro, De Silvestri - Skouten, Svanberg - Skov Olsen (Orsolini), Vinjato. Barou - Palasio

JUVENTUS 4-4-2: Ščešnji - Danilo, De Liht, Kjelini, Aleks Sandro - Kvadrado, Mekeni, Rabio, Kjeza - Kuluševski, Ronaldo

20.45: (1,23) NAPOLI (7,00) VERONA (10,5)

Sudbina se poigrala sa Rinom Gatuzom i Napolijem: Azuri su u ovoj sezoni dotakli dno upravo na meču sa Veronom na Bentegodiju kada su izgubili 3-1 - tvrdi se da je to bio momenat u kome je odnos između trenera i predsednika kluba Aurelija De Laurentisa nepovratno pokvare - a večeras bi mogli da se vinu do Lige šampiona na Maradoni.

Trebalo bi zaista čudo da se dogodi pa da Napoli ne osvoji sva tri boda i overi svoj povratak u Ligu šampiona. Na poslednjih 11 sudara dva tima u Napulju kao pobednik je uvek izlazio Napoli. Azuri su samo Komo 11 puta uzastopno pobedili u Seriji A na svom terenu i sa večerašnjim trijumfom Verona će postati “najduža” žrtva Napolija.

Gatuzov tim se nalazi u fantastičnoj formi o čemu svedoči da su na poslednjih deset utakmica postigli čak 30 golova. Treba napomenuti i da su na Maradoni Insinje i drugovi zatresli 49 puta protivničku mrežu i nedostaje im samo jedan gol da postave novi apsolutni rekord u broju zabijenih golova na domaćem terenu u jednom šampionatu. Kapitene Napolija bi mogao da postane i drugi Italijan u istroiji kluba, posle Antonija Vojaka koji je positgao 20 ili više golova u jednom šampionatu: nedostaje mu samo jedan pogodak.

Italijanski stručnjak želi da ode iz Napulja kao pobednik i da izbriše gorčinu izgubljenog plasmana u Ligu šampiona sa Milanom kada mu je Inter u poslednjih deset minuta prvenstva uzeo ispred nosa kartu za najprestižnije takmičenje. Gatuzo se sada nalazi u privilegovanoj poziciji i samo odlučuje o svojoj sudbini kao što je Spaletijev Inter protiv Empolija presuđivao sebi. Koincidencija je da bi Gatuzo mogao da pokloni Ligu šampiona upravo Spaletiju koji je najozbiljniji kandidat da preuzme Napoli u junu.

Napoli ne može da računa na trojicu defanzivaca Kulibalija, Gulama i Maksimovića dok je Verona stigla u Napulj bez Baraka, Vijere i Benasija. Treba podvući i da će ovo biti gotovo sigurno poslednji meč Ivana Jurića na klupi Verone.

NAPOLI 4-2-3-1: Meret - Di Lorenco, Manolas, Rahmani, Hisaj - Fabijan Ruiz, Bakajoko - Lozano, Zjelinski, Insinje - Osimen

VERONA 3-4-2-1: Pandur - Čekerini, Gunter, Dimarko - Faraoni, Tameze, Ilić, Lazović - Besa, Zakanji - Kalinić

Piše: Željko Pantelić

SERIJA A - 38. (POSLEDNJE) KOLO

Subota

Kaljari - Đenova 0:1 (0:1)

/Šomurodov 15/

Krotone - Fjorentina 0:0

Sampdorija - Parma 3:0 (2:0)

/Kvaljarela 20, Koli 44, Gabijadini 64/

Nedelja

15.00: (1,40) Inter (4,80) Udineze (7,75)

20.45: (2,45) Atalanta (3,50) Milan (2,80)

20.45: (10,5) Bolonja (7,00) Juventus (1,23)

20.45: (1,22) Napoli (7,00) Verona (11,0)

20.45: (1,95) Sasuolo (3,60) Lacio (3,80)

20.45: (5,70) Specija (4,10) Roma (1,58)

20.45: (1,85) Torino (3,70) Benevento (4,10)

***kvote su podložne promenama



tagovi

Milanac milanAtalantaJuventusNapoliSerija A

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara