Ilustracija (©Reuters)
Ilustracija (©Reuters)

Trofej u Švajcarskoj skida nekome paučinu sa vitrine, Kliši i Stevanović nanišanili finale

Vreme čitanja: 2min | sre. 05.05.21. | 12:55

Posle dugog niza godina Kup Švajcarske neće osvojiti neki od najtrofejnijih klubova, još ranije su eliminisani Jang Bojs, Bazel, Cirih, Grashopers, Tun…

Neki novi vetrovi duvaju u Švajcarskoj. Ili veoma, veoma stari… Zavisi kako gledate na to. Trofej Kupa Švajcarske promeniće vlasnika, a posle dvadeset godina osvojiće ga neki od klubova koji je u zapećku i ne spada u najjače klubove te zemlje. Prvi finalista je Lucern, a drugog ćemo dobiti u sredu od 17 časova, kada će se u Ženevi sastati Servet i Sen Galen.

Biće to praktično repriza polufinala Kupa iz sezone 2000/01. Tada su poslednji put ova dva tima dogurali ovako daleko najmasovnijem takmičenju. Navijači Serveta se nadaju i identičnom ishodu, pošto golom tada 21-godišnjeg Aleksa Freja stigli do minimalne pobede i finala, u kojem su potom savladali Iverdon sa 3:0.

Izabrane vesti

17.00: (2,50) Servet (3,40) Sent Galen (2,75)

Bio je to sedmi trofej Kupa koji je Servet osvojio, ali ujedno i poslednji pehar koji je uneo u vitrine. Usledio je post dug, za sada najmanje 20 godina, a jedno vreme je igrao i u nižem rangu, čak i u trećoj ligi. U elitu se vratio 2019. godine.

Sada Servet ima izuzetno dobar tim, predvođen veteranom Gaelom Klišijem i nekadašnjim vezistom Vojvodine Miroslavom Stevanovićem. Kliši je u tim iz Ženeve stigao u decembru prošle godine, a već je odigrao 20 mečeva za Švajcarce i zabeležio dve asistencije. Tu su i bolivijski reprezentativac Boris Kespedes, nekadašnji mladi reprezentativac Holandije Aleks Šalk, kao i Kamerunac Gael Ondua. Na klupi Serveta već nekoliko godina sedi proslavljeni švajcarski fudbaler Alen Gejger.

Servet je na odličnom putu da zaigra u kvalifikacijama za premijerno izdanje Lige konferencija. Trenutno je treći na tabeli Superlige Švajcarske, sa četiri poena više od četvrtoplasiranog Lugana. Dakle, čak i u slučaju neuspeha u Kupu u dobroj je situaciji.

Sa druge strane, sezona Sen Galena je na granici sa tragičnom. Prošlogodišnji vicešampion je ekspresno eliminisan iz kvalifikacija za Ligu Evrope, od strane AEK-a iz Atine u jedinoj međunarodnoj utakmici koju su zeleni odigrali ove sezone.

Šokantna eliminacija je uticala na samopouzdanje ekipe, pa su Viktor Ruiz, švajcarski defanzivac srpskog porekla Leonida Stergiju i saigrači nizali loše rezultate u Superligi. Sada su osmi, sa četiri boda više od Vaduza, koji zauzima poziciju koja vodi u doigravanje za opstanak. Utehu može da pronađe samo u Kupu, koji je osvojio samo jednom, davne 1969. godine.

Servet i Sen Galen su igrali dva puta ove godine, u februaru i martu. Prvo su igrali u Ženevi 2:2, a potom je Servet kao gost trijumfovao sa 1:0.

Pobednik polufinala igraće protiv Lucerna u finalu 24. maja. Tada ćemo da saznamo sa čije vitrine će posle dugog perioda da se skine paučina.

KUP ŠVAJCARSKE, POLUFINALE

Utorak

Arau – Lucern 1:2 (1:1)

Sreda

17.00: (2,50) Servet (3,40) Sent Galen (2,75)

*** kvote su podložne promenama


tagovi

Sent GalenservetKup Švajcarske

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara