Tuhel: Ja sam kriv, biću bolji dogodine; Bild već naciljao novog trenera Bajernu; jedna dama detektovala ključni problem

Vreme čitanja: 5min | ned. 21.05.23. | 10:14

"Čini mi se kao da se sve raspada", poručio Oliver Kan

Promena trenera u modernom fudbalu obično znači šok terapiju. Većina ekipa se trgne iz letargije i makar određeni period odigra na višem nivou, pojedine i premaše svoje realne mogućnosti. U Bajernu sušta suprotnost. Smena Julijana Nagelsmana i dovođenje Tomasa Tuhela ne da nije donelo makar i prividni pomak, nego je rasturilo moćnu bavarsku mašinu u paramparčad.

Debelo bismo morali da zagrebemo po istorijskim knjigama kako bismo pronašli trenera koji je uspeo da ovako užasno startuje u Minhenu i da pritom u rekordnom roku ispadne iz dva takmičenja, odnosno da izgubi prvo mesto u Bundesligi.

Izabrane vesti

Tuhel je prvu utakmicu vodio 1. aprila. U tom trenutku Bajern je i dalje bio prvi favorit za titulu u Nemačkoj, jer je sve držao u svojim rukama, imao 8/8 u Ligi šampiona i pred njim je bilo četvrtfinale DFB kupa protiv Frajburga. Teoretski gledano, idućeg vikenda, tri dana pre nego što će obeležiti dva meseca na klupi rekordnog šampiona Nemačke, iskusnom stručnjaku moglo bi da se dogodi da nakon što je deklasiran u četvrtfinalu Lige šampina od Mančester Sitija i eliminisan od Frajburga u kupu, ostane i bez domaće krune.

"Poduhvat" vredan svakog čuđenja zaista...

Tomas Tuhel vodio je Bajern sinoć protiv RB Lajpciga po 11. put i doživeo četvrti poraz. Uz to ima i dva remija. Kad se sve to matematički obradi dolazi se do procenta uspešnosti od svega 45 odsto. Primera radi, u Majncu je svojevremeno bio maltene na 40?!

O tome koliko je Tuhel igrački unazadio Bajern već je bilo detaljnih analiza. On sam kaže da ne beži od odgovornosti, ali...

"Ako izgubimo titulu ja ću biti odgovoran, neću tražiti izgovore i pokušaću da budem znatno bolji sledeće sezone", izjavio je Nemac nakon jučerašnjeg bolnog poraza. "Da je sve bilo dobro pre mene, Bajern ne bi menjao trenera".

"Ovaj poraz ima veze samo sa nama samima. Kada niko ne želi loptu i kada svi prestanu da se kreću, onda izgleda kako je Lajpcig bio dobar. Kada izgubim, želim da izgubim od boljeg tima, ili makar od onog u boljoj formi tog dana, a ne zato što nam je igra izmakla iz ruku. Ne možete da saginjete glavu, morate da radite ono što je neophodno. Dobro smo počeli, poveli, a onda posle 30 minuta prestali da igramo. U drugom poluvremenu nas nije bilo. Nemam objašnjenje za ovo što nam se desilo"...

Na pitanje da li će gledati današnji meč Borusije iz Dortmunda koja pobedom u Augzburgu može do prvog mesta kazao je:

"Definitivno ne! Ne bih gledao ni da smo pobedili. Pogledaću možda snimak kada budem mogao".

Novinar Bilda Valter Straten u svojoj redovnoj rubrici "Pregled lige" bez pardona se zapitao, i to u naslovu teksta: Sledeći trener Bajerna je?

Tuhelu preti treći nokaut, još jedan izgubljen trofej otkako je smenjen Nagelsman, čisto da konstatujemo... Ovo samo po sebi nameće pitanje ko bi - u jednom momentu - mogao da zameni Tuhela? Možda Ćabi Alonso! Njegov start u Bundesligi je sjajan: 44 boda u prve 24 utakmice. Kladim s eda će jednog dana biti trener Bajerna , za godinu dve ili tri. Da li bi gospodin Kan imao neki prigovor? Čekajte malo, niko još ne zna da li će Kan kao direktor uopšte preživeti sastanak Nadzornog odbora zakazan za 30. maj, stoji između ostalog u tekstu.

A sam Kan nije bio naročito pričljiv sinoć. Razumljivo...

"Ovo nam se desilo puno puta tokom sezone. Čini mi se kao da se sve raspada. Nisam imao osećaj da smo mogli da uradimo bilo šta posle Lajpcigovog izjednačenja. Više ništa nemamo u rukama, gorak ukus, ali vera je i dalje tu. Doživeo sam mnogo preokreta u fudbalu. Biće gotovo tek kada se završi naša utakmica u Kelnu iduće subote".

Pozicija sportskog direktora Hasana Salihamidžića u ovom času deluje nešto sigurnije - nikome nije jasno zbog čega?! - međutim jasno je da ni njemu nije svejedno nakon novog rezultatskog brodoloma.

"Ostaje nam nada, da držimo palčeve i pobedimo u Kelnu pa da vidimo šta će biti. Bio sam veoma optimističan tokom nedelja, imali smo dobre treninge, dobar intenzitet, delovalo je da napredujemo. Razočaravajuće".

Braco nije mogao da izbegne pitanje da li je smena Nagelsmana bila greška...

"Dugo smo većali i došli do zaključka da moramo da delujemo. Sve odluke donete su u najboljem interesu Bajerna. Radim svoj posao 24 sata tokom svih sedam dana u nedelji, uvek se trudim da dajem sve od sebe. Kada pogledate kakav tim imamo za mene je šokantno da možda nećemo uzeti nijedan trofej ove sezone. Što se Tomasa Tuhela tiče, njemu su potrebne pripreme sa timom, čitava predsezona, onda će sve biti bolje".

Za Salihamidžiča se godinama vezuju priče kako se radi o štićeniku Ulija Henesa i njegovoj produženoj ruci u klubu, te da je to razlog što ga mediji štede. Mediji možda, ali šta o svemu tome zna jedna dama koja je samo došla da navija za Bajern. Sinoć se na tribinama Alijanc arene našla i modna ikona Hajdi Klum zajedno sa svojim suprugom. Nakon trećeg gola Lajpciga ona je izvadila telefon i počela da snima.

Njena kamera je u jednom trenutku 'uhvatila' utučenog Olivera Kana...

"O, eno ga Oli Kan... Da li je ovo poslednji put da ga vidimo? Ne znam", prokomentarisala je Hajdi, pa onda krivca za sve ipak pronašla u čoveku do njega: "Zapravo, Hasan bi trebalo da ode! Ups, jesam li ja to sad izgovorila da bi Hasan trebalo da ode?! Izvinjavam se".

Stav koji mnogi zastupaju u Nemačkoj, ali ga javno ne iznose, nema sumnje. Hajdi sa tim očito nema problem, a Bracu svakako ne ide na ruku što je sve videlo nekih desetak miliona pratilaca slavne manekenke na Instagramu.

Pitate se kako je za sve to vreme i svlačionici Bajerna? Objasnio Matajs de Liht:

"Pitate me za atmosferu? Pa mrtva je! Šta nam ostaje... Moramo da gledamo sebe i da se nadamo da Dortmund neće da pobedi u Augzburgu".

I zaista, ne bi Milionerima bila prvina da zabrljaju kad ne smeju. Prosula je 'ta krava' na stotine litara mleka, ali sve i da se Bajern i ovoga puta izvuče, ostaće da zveče one Kanove reči: Čini mi se kao da se sve raspada.

I naš utisak: Čini se da su Kan i Braco za dve godine povukli više pogrešnih poteza nego Henes i Rumenige za 22!


tagovi

Oliver KanHasan SalihamidžićTomas Tuhel

Obaveštavaj me

Bajern

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara