Slučaj Miler: "Ako predsednik tako kaže"... Trenerski sunovrat Tomasa Tuhela ili uvod u minhenski raskol

Vreme čitanja: 4min | pon. 15.05.23. | 13:06

U iščekivanju sastava startnih 11 koji bi mogao da odredi sudbinu nemačkog stručnjaka

Mnogi Bajern Minhen smatraju za najorganizovanijim klubom na svetu. Što se tiče ekonomske moći zaista malo ko može da mu parira. Tu je još mnogo segmenata što čine uspešno funkcionisanje jednog sportskog kolektiva - a na kojima Bavarcima zavide velikani širom Evrope - ali tu su i neke najblaže rečeno specifičnosti što baš i ne idu uz renome takvog giganta.

Jedna od njih isplivala je poslednjih dana na površinu po ko zna koji put - bolećivost. Mada će se sigurno naći poneko da skrene pažnju kako se ne radi ni o kakvoj bolećivosti, već o poštovanju pravih klupskih vrednosti. U svakom slučaju, dve su reči u fokusu poslednjih dana: Tomas Miler (33)!

Izabrane vesti

Velika bura podigla se u nemačkoj javnosti pošto je legendarni as dve utakmice zaredom počeo kao rezervista. Ipak, pošto se u trijumfu nad Šalkeom od 6:0 ovaj vratio u startnih 11 i odigrao svih 90 minuta - pritom postigao i gol - činilo se da su problemi izglađeni, da je Tomas Tuhel uvideo i priznao grešku, međutim izgleda da nije baš tako.

Imajući u vidu da se njegov prethodnik Julijan Nagelsman našao u sličnom problemu kada je Milera zamenio u ranoj fazi utakmice protiv Borusije iz Menhengladbaha (a onda izgubio taj meč), zbog čega mu se kasnije javno izvinio, mnogi su pomislili da je subotnje vraćanje 33-godišnjeg ofanzivca u prvu postavu zapravo neka vrsta Tuhelovog izvinjenja. Ali Bild otkriva neke detalje koji zapravo govore kako problem nije rešen.

O čemu se radi?

Na Tomasa Tuhela izvršen je pritisak da Milera vrati u tim?! Nakon što su se pojavile spekulacije oko Milerovog odlaska iz kluba došlo je do sastanka između napadača, sportskog direktora Hasana Salihamidžića i izvršnog direktora Olivera Kana. Epilog svega: izgleda da je nemački reprezentativac dobio garancije da će igrati, a trener jasna uputstva.

Tri dana kasnije Miler postiže prvi gol protiv Šalkea, nakon čega u njegovu zaštitu staje i predsednik Herbert Hajner:

"Taj gol za 1:0 bio je nešto poput otvarača za konzerve. Sada svi vide da nam je Tomas neophodan".

Ako ovakva izjava i nije bila naročito iznenađujuća imajući u vidu čitavu predigru u Kanovoj kancelariji, Tuhelova reakcija svakako jeste:

"Kada predsednik tako kaže, onda trener ne protivreči".

Potpuna pokornost nekarakteristična za ozbiljnog trenera ili ironija koja bi možda mogla da nasluti ozbiljnije razdore u Zebener štrase? Mogli bismo da saznamo već u subotu uveče, kada Bajern igra derbi protiv RB Lajpciga.

"Mančester Siti spada u najbrže ekipe na svetu, Miler ne bi mogao da odgovori zahtevima takvog meča", obrazložio je Tuhel neigranje iskusnog golgetera nakon brodoloma na Etihadu.

Marko Roze i njegov Lajpcig forsiraju sličan stil, imaju puno trkača, brzanjaca, pa će biti zanimljivo videti da li Mileru ponovo sledi selidba na klupu. Nije isključeno da čak i Tuhelova sudbina zavisi od predstojeće startne postave koju treba da izdiktira.

Sudbina možda, trenerski i ljudski integritet sasvim sigurno.

I dok verovatno ni sam još ne zna šta mu je činiti saveti stižu mu sa svih strana...

"Za mene kao trenera Miler bi uvek bio najozbiljnija opcija. Ima najviše iskustva u borbama za trofeje, toliko ih je osvojio, u formi je, željan je igre. On vodi i gura tim napred. Mislim da Tuhel ništa ne bi trebalo da menja za Lajpcig", kazao je Lotar Mateus.

Didi Haman bio je još direktniji:

"Ako Tomas ne bude u startnih 11 u poseldnje dve utakmice Bundeslige, onda više neću razumeti ovaj svet. Svima je po ko zna koji put pokazao da on nije čovek koji samo postiže golove, nego i saigrače oko sebe čini boljim. Ako Bajern želi titulu, Miler mora da igra".

Naposletku, putem društvenih mreža oglasio se nekadašnji napadač Ajntrahta iz Frankfurta, sada komentator, čovek koji veoma dobro poznaje prilike u nemačkom fudbalu - Jan Age Fjortoft.

Norvežanin nije bio baš blagonaklon prema poslednjim dešavanjima u Minhenu:

"Bajern Minhen, jedini klub na svetu gde sportski i izvršni direktor imaju sastanak sa igračem jer on nije u startnoj postavi. Predsednik u javnosti govori kako taj fudbaler mora da igra. Tuhelu će se to svideti? NE", napisao je Fjortoft.

Ono što je izvesno, čeka nas baš uzbudljiv vikend u Nemačkoj...


tagovi

Tomas MilerHerbert HajnerTomas Tuhel

Obaveštavaj me

Bajern

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara