Fudbaleri Čelsija s peharom Superkupa Evrope (©Reuters)
Fudbaleri Čelsija s peharom Superkupa Evrope (©Reuters)

Tuhelov rizik se isplatio: Kepino iskupljenje u penal ruletu - Čelsi apsolutni šampion Evrope (VIDEO)

Vreme čitanja: 5min | sre. 11.08.21. | 23:47

Plavci ušli među deset najtrofejnijih klubova u evropskim takmičenjima, Viljareal je mogao zasluženo da dođe do trofeja, ali je okvir gola dvaput pomogao rivalu...

Čelsi je apsolutni šampion Evrope! Iz četvrtog pokušaja Plavci su konačno uspeli da se domognu trofeja za osvajača Superkupa Evrope pošto je u penal ruletu neočekivani heroj Kepa Arizabalaga odbranio dva jedanaesterca i uveo svoj klub među deset najtrofejnijih u kontinentalnim takmičenjima - 6:5 (1:1, 1:0).

Iznenadio je sve Tomas Tuhel odlukom da u 119. minutu zameni Eduarda Mendija zaboravljenim Kepom, ali se rizik na kraju isplatio! Čim je kamera ulovila španskog čuvara mreže kako uzima svoje rukavice i namešta štucne počele su da se vraćaju slike iz finala Liga kupa 2019. godine kada je odbio da izađe sa terena i prepusti mesto iskusnom Viliju Kabaljeru, čime je pljunuo na trenersku diplomu Mauricija Sarija. Od tada je postao "persona non grata" na Stamford Bridžu, Frenk Lampard ga je potpuno skrajnuo, ali mu je Tomas Tuhel večerašnjim potezom revitalizovao karijeru! Ozbiljan rizik doneo je veliku nagradu. A, najzaslužniji je upravo Kepa Arizabalaga sa dve odbrane - prvo u drugoj seriji Aisi Mandiju čime je “pokrio“ Kaija Haverca za loše izveden penal na startu, pa onda i u poslednjem izvođenju kada je stao na crtu prekaljenom Raulu Albiolu i uzeo mu meru.

Izabrane vesti

---------------------------------

ČELSI – VILJAREAL 6:5 posle penala (1:1, 1:0)

/Zijeh 27 - Đ. Moreno 73/

BELFAST – Vindzor park

Sudija: Sergej Karasjov (Rusija)

ČELSI (3-4-3): Mendi - Zuma (od 66. Kristensen), Čaloba, Ridiger - Alonso, Kante (od 66. Žoržinjo), Kovačić, Hadson-Odoi (od 82. Aspilikueta) - Haverc, Zijeh (od 41. Pulišić), Verner (od 66. Maunt)

VILJAREAL (4-3-3): Asenho - Fojt, Albiol, Pau Tores, Pedraza (od 58. Estupinjan) - Kapu (od 70. Gaspar), Trigeros (od 70. Gomez), A. Moreno (od 86. Morlanes) - Đ. Moreno, Pino (od 91. Mandi), Dia (od 86. Raba).

---------------------------------

Nije ovo zaista nešto što se radi, ali Nemac je očigledno na treninzima osetio da Kepa može da bude džoker u eventualnom penal ruletu, što se na kraju ispostavilo kao pun pogodak. I ne samo to, Tuhel je Kepi dao jak vetar u leđa za nastavak sezone, ali i karijere, jer je posle svih pretrpljenih kritika od onog kobnog dana jednostavno izgubio svaki gram samopouzdanja. S ovim bi konačno njegov profesionalni život mogao da krene uzlaznom putanjom, mada se ovim realno samo delimično iskupio za onaj neprofesionalni postupak. Tek mu predstoji vreme ubeđivanja navijača da može da bude onaj pravi za klub na duže staze, ali i da je legitimna konkurencija Mendiju koji je do momenta izlaska branio fantastično, na nivou prošle sezone. Da nije bilo njegovih bravuroznih intervencija verovatno bi Viljareal uzeo svoj četvrti evropski trofej.

Saigrači čestitaju Kepi (©AFP)Saigrači čestitaju Kepi (©AFP)

Ovako, Kepa je svojim intervencijama doneo osmi evropski pehar. Čelsi je preskočio Mančester junajted i postao drugi najtrofejniji engleski klub u kontinentalnim takmičenjima iza neprikosnovenog Liverpula koji ih ima čak trinaest! Čelsi je večerašnjim uspehom samo potvrdio da je najbolji ostrvski klub 21. veka po broju osvojenih evropskih priznanja. Pet od dolaska Romana Abramoviča!

Ne bi bilo nezasluženo da je Viljareal slavio u Belfastu. Dvaput je okvir gola sprečavao Žutu podmornicu da promeni rezultat. Prvo je Alberto Moreno, koji je ovu utakmicu igrao u veznom redu, u završnici prvog poluvremena zatresao prečku posle voleja sa nekih šest metara, da bi u 52. minutu Đerar Moreno ostao za vrhove prstiju kratak od gola. Tako je Mendi bukvalno sprečio španskog reprezentativca da se već tada proslavi, jer je za dlaku usmerio udarac ka stativi. Ali, ta je situacija samo dala krila Viljarealu koji je krenuo još ofanzivnije ka izjednačenju.

Otkako je Hakim Zijeh napustio teren zbog naizgled teške povrede ramena u finišu prvog poluvremena osvajač Lige Evrope apsoutno je preuzeo komande utakmice i u drugom poluvremenu pregazio Čelsi! Delovalo je kao da fudbaleri Čelsija igraju bez glave, bez ikakve ideje i da je izlazak strelca prvog gola na meču potpuno poremetio koncepciju. Sve do kasne faze drugog dela Viljareal je napadao na Čelsijevom nivou s početka utakmice, pa je ishod morao da bude identičan. Baš kao što je Zijeh zatresao mrežu na odličnu asistenciju Kaija Haverca i anticipaciju Tima Vernera da pusti loptu saigraču, tako je Viljareal odigrao maestralnu akciju za izjednačujući gol. U glavnoj ulozi bio je novajlija Bulaje Dija koji je petom razigrao raspucanog Morena, posle čega je usledila reakcija za gol u maniru “devetki“ svetske klase.

Ovim pogotkom Moreno ne samo da je nastavio impresivnu seriju u evropskim takmičenjima, već je postao i najbolji strelac u istoriji kluba sa 83 pogotka, jednim više od povredama osakaćenog talenta Đuzepea Rosija. Čelsi je tek proigrao onog trenutka kada je Moreno pogodio metu, ali do isteka 90. minuta i nadoknade nije bilo promene rezultata. Kao ni u produžecima, gde je Čelsi ponovo dominirao dok je Viljareal igrao "bunker", svesno jureći penale i šansu da se ponovo sa kreča dođe do evropskog trofeja. Baš kao u finalu Lige Evrope s Mančester junajtedom...

Đerar Moreno (©Reuters)Đerar Moreno (©Reuters)

Veliku noć imao je mladi Trevo Čaloba koji je počeo utakmicu u defanzivnom trilingu Čelsija sa Kurtom Zumom i Antonijem Ridigerom. Potvrdio je samo zašto ga je Tuhel uigravao cele pripreme, a jednom svojom intervencijom sprečio je Viljareal da stigne do pogotka. Lepo iskustvo za mladog štopera, koji je večeras menjao Tijaga Silvu. Osvajač Eura Žoržinjo počeo je meč s klupe, desni ofanzivni bek bio je Kalum Hadson Odoi umesto kapitena Cezara Aspilikuete, a ova utakmica samo je još jednom potvrdila da Čelsiju potreban klasičan centarfor. Sreća po ekipu pa je Romelu Lukaku stigao u London na potpis koji će izvesno biti ozvaničen u četvrtak tokom dana. Unaj Emeri ostao je veran svom sistemu i pokušao gotovo s najjačim snagama da uzme ono što mu je dvaput prolazilo kroz šake u vrene dok je vodio Sevilju. Ali, nije mu se dalo...

Posle Havercovog promašaja s kreča golove su postizali Aspilikueta, Alonso, Maunt, Žoržinjo, Pulišić, koji je u produžetku propustio zlatnu šansu da već tada reši pitanje pobednika, te Ridiger. Kod Viljareala mrežu su tresli Moreno, Estupinjan, Gomez, Raba i Fojt.

Dobar zamajac za Čelsi pred start nove sezone.



tagovi

UEFA SuperkupČelsiViljarealTimo VernerHakim ZijehEduard MendiAlberto MorenoĐerar Moreno

Obaveštavaj me

Čelsi

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara