Fudbaleri Čonbuka i Urave (©AFP)
Fudbaleri Čonbuka i Urave (©AFP)

U Aziji malo naopako: Dobijamo prvog finalistu Lige šampiona, a tek treba da se odigraju četiri meča osmine finala

Vreme čitanja: 3min | čet. 25.08.22. | 09:39

Južnokorejski Čonbuk i japanska Urava sastaju se ovog četvrtka od 12.30 časova u Saitami u okviru polufinala elitnog takmičenja

Zbog pandemije korona virusa, kao i Mundijala u Kataru koji se umesto na leto igra u novembru, mnoga fudbalska takmičenja su imala problem da naprave kalendar. Ipak, deluje da niko nije imao muke kao AFC, koji je napravio totalnu konfuziju u svojoj Ligi šampiona za 2022. godinu. Ovog četvtka ćemo dobiti prvog finalistu eliitnog takmičenja, pobednika duela između Čonbuka i Urave (12.30 časova), iako se još nije odigralo čak četiri mečeva osmine finala. Što je još gore, ni neće sve do februara naredne godine.

Veličina azijskog kontinenta je oduvek predstavljala problem za tamošnje klubove da igraju u nekom normalnom sistemum, pa ih je AFC uvek razdvajao na istok i zapad. Po četiri grupe na obe strane, pa timovi sa različitih strana kontinenta ne mogu da se sastanu pre finala.

Izabrane vesti

Tako je i ove godine, samo što je pandemija donela dodatan problem organizacije, jer je procedura ulaska u mnoge zemlje, pogotovo na istoku, izuzetno komplikovana. Zato se svaka faza igrala po turnirskom sistemu, na neutralnim terenima ili sa jednim domaćinom. Isto je važilo i za eliminacionu fazu, osam učesnika osmine finala sa istoka je otputovalo početkom prošle nedelje u Saitamu kako bi se borili za plasman u samu završnicu. Što se tiče turnira na zapadu, on će se odigrati tek od 3. do 10. februara, dok će finalni dvomeč da bude na programu 19. i 26. februara.

Čonbuk i Urava su do polufinala elitnog takmičenja stigli dosta različitim putevima. Prvak Južne Koreje je imao mnogo teži posao, za šta je sam kriv pošto je bio drugi u grupnoj fazi, iza Jokohame Marinosa. U osmini finala je eliminisao sunarodnike Daegu, sa 2:1 posle produžetaka, a dodatnih 30 minuta je igrao i u četvrtfinalu. Rival u četvrtfinalu mu je bio japanski Visel Kobe, savladao ga je sa 3:1.

12.30: (3,60) Čonbuk (3,45) Urava (2,05)

Urava, koja je domaćin turnira, rutinski je preskočila obe dosadašnje prepreke, znatno slabijeg kvaliteta. Najpre Johor DT iz Malezije sa 5:0, a zatim i tajlandski Patum Junajted sa 4:0. Istakli su se „Vikinzi“ na ta dva meča, Šveđanin Dejvid Moberg Karlson sa tri, odnsono Danac Kasper Junker sa dva pogotka.

Ovo je poslednji korak do ostvarenja jednog od ciljeva koje smo imali za ovu sezonu, a to je finale Lige šampiona. Igraćemo na isti način na koji smo igrali sve prethodne utakmice, sa puno samopouzdanja. Imamo podršku naših navijača i ako pobedimo, biće to veoma dobro za Uravu kao klub. Korejski klubovi su uvek posebno motivisani kada igraju protiv japanskih, ali ni nama ne nedostaje motivacije. Jedini smo klub iz Japana koji je ostao u ovom takmičenju, imamo obavezu da predstavimo zemlju u što boljem svetlu“, kazao je trener Crvenih đavola Rikardo Rodrigez.

Čonbuk i Urava su kroz istoriju po tri puta igrali u finalima Lige šampiona, a oba kluba su po dva puta osvajali titule. Južnokorejci 2006. i 2016, a 2011. su izgubili od Al Sada, dok je Urava bila najbolja u Aziji 2007. i 2017, a 2019. je poražena od Al Hilala.

U poslednjih 15 godina su se Čonbuk i Urava sastali čak šest puta u Ligi šampiona, a Južnokorejci vode u pobedama sa 3:2. U eliminacionoj fazi su se sastali samo 2007, tada je u četvrtfinalu Urava slavila sa po 2:1 i 2:0. Posle toga su bili u istoj grupi najpre 2013, a zatim i 2019. godine. Tri puta je Čonbuk slavio, sa po 3:1, 1:0 i 2:1, a jednom su odigrali 2:2.

U teškoj smo situaciji i zahvalan sam igračima na pokazanoj želji, iako je evidentno da su umorni i iscrpljeni. Ova utakmica je za nas kao finale, potpuno smo fokusirani. Potrudićemo se da odigramo najbolje što možemo, kao jedna celina. Igrali smo dve utakmice sa produžecima, igrači su izmoreni, ali duh je prisutan i uvereni smo da ćemo doći do pobede. Ne znam još ko je za koliko minuta na terenu spreman, ali verujem u svoje igrače. Pokazaćemo snagu“, poručio je strateg Čonbuka Kim Sang Sik.

---------------------

Prognozziraj besplatno Mozzart Bet Superligu za milionski nagradni fond

--------------------

AFC LIGA ŠAMPIONA

Polufinale, četvrtak

12.30: (3,60) Čonbuk (3,45) Urava (2,05)

Osmina finala, 3/4 februar

Al Hilal – Al Ahli Dubai

Al Šabab – Nasaf Karši

Al Duhail – Al Rajan

Al Fajsal – Fulad

***Kvote su podložne promenama


tagovi

Azijska liga šampionaČonbukUrava Reds

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara