U organizovanoj odbrani leži spas: Baharov tim na 12 mečeva primio golova koliko prethodni sastav na 30

Vreme čitanja: 3min | pet. 03.11.23. | 09:43

Način na koji igra sastav izaraelskog stručnjaka iza sebe ostavlja previše prostora protivnicima, što je i osnovni razlog zbog kojeg Omri Glazer ima mnogo više posla u Mozzart Bet Superligi od željenog. Bahar za sada ne odustaje od svojih principa, jer očigledno smatra da će stvari u jednom trenutku doći na svoje mesto. Ipak, vremena nema baš na pretek, s obzirom na to da je Partizan već umakao šest bodova

Ima Crvena zvezda prostora da se ozbiljno nadogradi u svim segmentima igre, ali ne treba biti neki preterano veliki poznavalac fudbala da bi postalo jasno da glavni problem srpskog šampiona u ovom trenutku leži u defanzivi. To je uostalom na najbolji način demonstrirala utakmica sa TSC-om i reakcija igrača Crvene zvezde kod izjednačujućeg pogotka Ifeta Đakovca u nadoknadi utakmice, ali i broj od čak 14 primljenih golova u dosadašnjem toku sezone.

Na tabeli Mozzart Bet Superlige zvanično stoji gol-razlika 31:11, ali samo zbog toga što je pobeda u Kragujevcu nad Radničkim (4:3) registrovana službenim rezultatom zbog tehničke greške stručnog štaba domaćih.

Izabrane vesti

Ekipa Baraka Bahara na 12 odigranih mečeva primila je isti broj golova koliko i sastav koji su u prošloj sezoni vodili Dejan Stanković i Miloš Milojević na ukupno 30 mečeva. Na kraju, Milojevićeva Zvezda je osvojila šampionski trofej sa 97 osvojenih bodova, 24 više od drugoplasiranog TSC-a, uz gol-razliku 96:19.

U sezoni 2021/2022. šampionski sastav Dejana Stankovića do plej-ofa je samo 17 puta vadio loptu iz svoje mreže, a brojku od 14 primljenih golova prebacio je tek u 27. kolu, pobedom nad Metalcem u Gornjem Milanovcu od 2:1. Stankovićev tim je sezonu 2020/2021. okončao sa gol-razlikom 114:20, a do cifre od 14 primljenih golova došao je tek u 31. kolu, pobedom u Ivanjici nad Javorom od 5:1. U sezoni 2019/2020. Zvezda je 14. gol primila u 23. kolu.

Tokom dve šampionske sezone u eri Vladana Milojevića (sezone 2017/2018. i 2018/2019) srpski šampion je do 14. primljenog gola stizao u 29. i 25. kolu.

Konačno, najbliža aktuelnom defanzivnom učinku Crvena zvezda je bila u kobnoj sezoni 2016/2017. kada je na šokantan način ostala bez trofeja u plej-ofu. Tadašnji sastav Miodraga Božovića 14. gol u sezoi primio je u 17. kolu u Gornjem Milanovcu (pobeda od 2:1), ali je tada imao šest bodova više od Partizana.

Božovićeva filozofija i stil igre bili su možda i najsličniji onom koji prezentuje Barak Bahar. Zvezda je igrala ofanzivno, na gol više, sa visoko postavljenim linijama. Mada je u prvoj sezoni sve to odmah dalo ozbiljne rezultate, a šampionska titula osvojena na impozantan način, dok su tek u narednoj nastali problemi u igri.

Način na koji igra sastav izaraelskog stručnjaka iza sebe ostavlja previše prostora protivnicima, što je i osnovni razlog zbog kojeg Omri Glazer ima mnogo više posla u Mozzart Bet Superligi od željenog. Bahar za sada ne odustaje od svojih principa, jer očigledno smatra da će stvari u jednom trenutku doći na svoje mesto. Ipak, vremena nema baš na pretek, s obzirom na to da je Partizan već umakao šest bodova.

Crvena zvezda u ovom trenutku, sa ovakvim načinom igre, pre svega mora da nauči timski da se brani. Primera radi, na početku akcije koja je rezultirala golom TSC-a čak osmorica igrača srpskog šampiona stajala su u nekom međuprostoru, dok su ispred Đakovca i njegovog asistenta Uroša Milovanovića bila čatvorica defanzivca crveno-belih. Dakle, gosti nisu stigli do izjednačenja iz nekog preterano velikog pritiska na domaću odbranu, već pre svega zahvaljujući lošoj postavci i neodlučnoj reakciji domaćih igrača.

Da bi crveno-beli mogli da nastave da igraju i istom stilu, svi igrači moraju da budu u službi odbrane, da linije budu bliže jedna drugoj, što bi stavljalo protivničke napadače u znatno težu situaciju. Slično kao što to rade ozbilje evropske ekipe. Bahar od svog dolaska insistira na visokom presingu na protivničke linije tima, ali taj presing u ovom trenutku kao ni da ne postoji. Zvezda isuviše lako ulazi u kandže protivničkog niskog bloka, što joj ozbiljno usporava igru i dovodi njene igrače u situaciju da praktično samo nekim individualnim rešenjem mogu da naprave razliku na terenu, što čitavu ekipu često dovodi u još veću frustraciju i nemoć na terenu.

Do predstojeće reprezentativne pauze ostalo je devet dana, ali je taj period prilično dalek iz ugla Crvene zvezde, pošto ekipu Baraka Bahara do tada očekuju čak tri meča. Prvo sa Radnikom (subota, 18.00) i Lajpcigom (utorak, 21.00) na stadionu Rajko Mitić, a potom i sa Železničarem u Pančevu (subota 11. novembar). Tada će se ponovo podvlačiti crte u Zvezdinoj igri i donositi novi zaključci.


tagovi

Barak BaharMiloš MilojevićDejan StankovićMiodrag Božović

Obaveštavaj me

FK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara