Alehandro Donati (©Reuters)
Alehandro Donati (©Reuters)

Uačipato "teši" San Lorenco, Independijente bez trenera u Boliviji, debituje novo ime na fudbalskoj mapi Južne Amerike

Vreme čitanja: 7min | sre. 21.04.21. | 22:50

Kopa Sudamerikana: Noćas se igraju mečevi drugorangiranog takmičenja Zelenog kontinenta grupama A, B i C

Kopa Sudamerikana je za svoju 20. godišnjicu održavanja, kao drugog po jačini klupskog takmičenja u organizaciji KONMEBOL-a, donela značajne promene, pa je tako od ove sezone turnir, koji je prvobitno bio sačinjen iz eliminacionih rundi, dobio i grupnu fazu. Prethodne noći odigrana su četiri susreta, u kojima su se mogla videti i neka iznenađenja, a bilo je i očekivanih ishoda.

Noćas u dva različita termina od 00.15 i 02.30 po srednjoevropskom vremenu, na programu su još četiri duela u okvirima grupe A, B i C. Koji nas to okršaji očekuju?

Izabrane vesti

00.15: (1,53) San Lorenco (3,80) Uačipato (6,00)

Argentinski velikan San Lorenco će u okviru prvog kola Grupe A Kopa Sudamerikane na svom stadionu Nuevo Gasometro u Buenos Ajresu ugostiti Deportivo Uačipato, ekipu sa juga Čilea. Dva sastava koja su se u ovom takmičenju našla iz potpuno suprotnih ambicija. Gavranovi iz Almagra su pucali na još jednu sezonu u najeminentnijem klupskom takmičenju na kontinentu, ali ih je u tome sprečio Santos, eliminisavši ih u poslednjoj rundi kvalifikacija, dok je Uačipato svoj put do grupne faze tražio kroz kvalifikacije sa klubom iz iste federacije, u dvomeču gde je uspešniji bio od sugradske Antrofagaste.

Tim Dijega Dabovea ima baš promenljive nastupe u tekućoj sezoni, u kojoj će im ovo biti treće takmičenja u kojem započinju učešće. Pored nacionalnog Kupa i Kopa Libertadores iz kojih su eliminisani, San Lorenco ima izgledne šanse da se nađe u završnici argentinskog Liga kupa, ali mu predstoji neizvesna završnica u kojoj čak osam klubova pretenduje na pozicije koje vode u nastavak takmičenja.

Sa druge strane, Uačipato, koga predvodi argentinski stručnjak Huan Hose Luvera, startovao je u nacionalnom prvenstvu Čilea sa dva vezana remija, ali je u proteklom kolu uspeo da ostvari prvi trijumf rezultatom 5:3 nad ekipom Njublensea koja se ove sezone vratila u najjači rang čileanskog fudbala. Bio je to susret u kome se mogao videti sav potencijal mladog veziste Maksimilijana Rodrigeza (20) ali i ubojita preciznost napadača Krisa Martineza i Argentinca Valtera Mazantija, nekadašnjeg člana Atlante i Tigrea.

U timu San Lorenca za ovaj susret neće moći da računaju na Andreasa Ereru, Federika Gatonija, Viktora Salazara i Valtera Riboneta koji su pozitivni na korona virus. Ali mukama Dijega Dabovea tu nije kraj, jer zbog povreda u protokolu za noćašnji duel neće biti ni Džejson Gordiljo, Hulijan Palasios kao i glavni napadač Franko Di Santo, tako da se očekuje dosta promena u sastavu domaće ekipe.

00.15: (1,37) Seara (4,40) Horhe Vilsterman (8,00)

Seara i Horhe Vilsterman svojim duelom na stadionu Plasido Aderaldo Kastelo u brazilskoj Fortalezi, otvoriće susrete u okviru Grupe C Kopa Sudamerikane. Tim Albinegrosa u ovaj susret ulazi sa pobedničkim nizom koji su ostvarili u Severoistočnom Kupu Brazila (Copa do Nordeste) tokom prethodne dve sedmice, gde su na poslednja četiri susreta zabeležili isto toliko pobeda uz 12 postignutih i bez primljenog gola, što ih dovelo do polufinala ovog takmičenja koje na programu već za tri dana.

Pod trenerskom palicom Augusta Fereire, Seara želi da pobedom započne učešće na međunarodnoj sceni, naglašavajući pritom da rasipanje bodova, pogotovo na domaćem terenu, svaki klub može skupo koštati i dovesti u pitanje narednu rundu takmičenja, znajući da samo prvoplasirani iz svake od grupa nastavlja dalje učešće. Brazilski predstavnik je za ovo takmičenje prijavio i registrovao 50 igrača, kako bi se osigurao od bilo kakvih nepredviđenih okolnosti koje bi se prvenstveno mogle dogoditi zbog povećanog broja slučajeva pozitivnih na virus Kovid-19, ali i zbog veoma gustog rasporeda odigravanja grupne faze koja bi trebala da se završi već krajem maja meseca, što aludira na to da su čelnici Seare ozbiljno shvatili učešće u drugom po jačini klupskom takmičenju na tlu Južne Amerike.

Trener domaćih, u startnoj postavi od samog početka imaće dva napadača u vidu Klebera Bomfima i Kolumbijca Džona Mendose, nekadašnjeg člana Deportiva iz Kalija, kao i brazilskih prvoligaša Korintijansa i Baije, dobar deo karijere proveo je i u dresu francuskog Amijena, a uz sve to zabeležio je i jednu sezonu u MLS ligi za Njujork Siti. Pored ofanzivne linije, gde Augusto Fereira ima čak 17 igrača na raspolaganju, ozbiljna imena nalaze se i u veznom redu poput Vilijana Oliveire, Marlona Prezotija, Gabrijela Dijaza, Felipea Silve i drugih.

Sa druge strane, Bolivijci su u Fortalezu doputovali bez svog prvog čuvara mreže Arlanda Himeneza koji je zadobio povredu ahilove pete. Gubitak golmana dolazi u najgorem mogućem trenutku kada se u pitanje dovodi rad i opstanak Maurisija Sorije na klupi Avijatičara, iako je tim iz Kočabambe uspeo da se probije kroz kvalifikacije u grupnu fazu Kopa Sudamerikane.

Vilsterman je trenutno na 14. mestu u nacionalnom prvenstvu gde su posle četiri odigrana kola zabeležili tri poraza i samo jednu pobedu, izvojevanu nad Santa Kruzom. Tim Avijatičara dobrim delom sastavljen od internacionalaca iz argentine, koji su uglavnom stacionirani u zadnjoj liniji zajedno sa Arnaldom Himenezom, golmanom paragvajskog porekla. Ironično, ali tim iz Kočabambe najvećim delom u noćašnjem susretu oslanjaće se na svoju odbranu i defanzivnu taktiku, koja se nekako podrazumeva kada timovi iz Bolivije odlaze na gostovanja i silaze sa svojih visina.

02.30: (4,10) Guabira (3,45) Independijente (1,82)

Bolivijski tim se po prvi put našao u grupnoj fazi nekog KONMEBOL-ovog takimičenja, nakon što je uspeo da u kvalifikacionom dvoboju savlada sunarodnika, Real iz Potosija. El Azukarero je zbirno uspeo da slavi sa 6:2 protiv ekipe koja poseduje stadion na najvećoj nadmorskoj visini u Južnoj Americi (4.100 metara) i tako izbori svoje mesto na međunarodnoj sceni gde će noćas debitovati, i to ni manje ni više, nego protiv najtrofejnijeg kluba na kontinentu, Independijentea iz Aveljanede. Guabira nije jedan od onih klubova u Boliviji koja može da priredi pakleno gostovanje zahvaljujući visinama na kojim se nalaze određeni gradove. Njeno prebivalište je u Monteru na stadionu Hilberto Parada, koji se nalazi na 400 metara nadmorske visine.

Crveni đavoli su do Kopa Sudamerikane dospeli zahvaljujući Defensi i Hustisiji koja je prethodne sezone ponela pehar ovog takmičenja i samim tim izborila direktno učešće u Kopa Libertadores. Independijente je u Boliviju doputovao bez svog trenera Hulija Falčionija koji je pozitivan na korona virus, ali koji bi trebalo da se već predstojećeg vikenda vrati svojim obavezama u klubu, kao i bez nekolicine igrača, takođe pozitivnih na virus. U svakom slučaju veći deo prvotimaca je spreman za ovaj okršaj među kojima je i kapiten ekipe Sebastijan Sosa. Rohosi su ovo takmičenje već osvajali u dva navrata 2010. i 2017. godine, ali se su na Zelenom kontinentu još uvek nenadmašivi u broju osvojenih titula najeminentnijeg klupskog takmičenja, gde su pehar Oslobodioca Amerike podizali čak osam puta.

02.30: (2,55) Montevideo Siti (3,10) Baija (2,75)

Vođena dobrim rezultatima u prethodne dve nedelje, kroz Severoistočni Kup Brazila i šampionat Baijano, gde je na poslednjih pet susreta ostvarila isto toliko pobeda, Baija se uputila u prestonicu Urugvaja, u kojoj je već navikla da gostuje kroz protekla učešća u Kopa Sudamerikani. Ovoga puta, protivnik neće biti neki od tradicionalnih klubova iz Montevidea ili neki od dva velikana ovdašnjeg fudbala, već debitant i novo ime na fudbalskoj mapi Južne Amerike, Montevideo Siti, jedan od članova poznate korporacije City Footbal Grup.

Predvođeni Argentincem Pablom Marinijem, Građani su bili jedna od senzacija proteklog nacionalnog prvenstva u kojem su završili kao četvrti na akumuliranom godišnjem nivou. Pored toga i ove sezone krenuli su žestoko, pošto su u kvalifikacijama za Kopa Sudamerikanu eliminisali sugrađansku ekipu Feniksa.

Sa druge strane Baija je prethodnog vikenda odigrala čak dva susreta, prvo protiv kluba ABC u Severoistočni Kupu gde je slavila sa 4:0, a samo dan kasnije i u državnom šampionatu Baijano gde je takođe ostvarila pobedu od, ovoga puta 1:0, protiv Baije de Feire. Pa će iz tog razloga glavni igrač sredine terena i motor ekipe, Argentinac Herman Sonti, biti na klupi za rezervne igrače, dok će umesto njega mesto zauzeti Rodrigo Kosta. Trener gostiju Dado Kalvankanti opredelio se za napadačku formaciju, pa se očekuje da ofanzivni dvojac čine Rosi Pereira i Žilberto Oliveira, nekadašnji član Čikago Fajera.

KOPA SUDAMERIKANA – 1. KOLO

GRUPA A

Sreda

12. Oktobar - Rosario 1:0 (0:0)

/Velaskez 69/

Četvrtak

00.15: (1,53) San Lorenco (3,80) Uačipato (6,00)

GRUPA B

Četvrtak

02.30: (4,10) Guabira (3,45) Independijente (1,82)

02.30: (2,55) Montevideo Siti (3,10) Baija (2,75)

GRUPA C

Četvrtak

00.15: (1,37) Seara (4,40) Horhe Vilsterman (8,00)

Petak

00.15: (1,30) Bolivar (5,00) Arsenal Sarandi (9,00)

GRUPA D

Sreda

Metropolitanos - Melgar 2:3 (2:1)

/Bahačilje 9, Bustiljo 20 - Kuesta 45+5, Iberiko 53, Vidales 88/

Aukas - Atletiko Paranense 0:1 (0:1)

/Kuero 77 c.k. - Erik 38/

GRUPA E

Petak

02.30: (1,45) Penjarol (4,00) Uankajo (7,50)

02.30: (4,90) River Plejt (3,50) Korintijans (1,70)

GRUPA F

Sreda

Atletiko Gojanense - Njuels 0:0

Petak

02.30: (1,72) Libertad (3,50) Palestino (4,70)

GRUPA G

Četvrtak

21.00: (1,82) Taljeres Kordoba (3,30) Emelek (4,40)

Petak

00.15: (1,60) Bragantino (3,60) Tolima (5,50)

GRUPA H

Petak

00.15: (4,50) Aragva (3,35) Lanus (1,78)

00.15: (1,40) Gremio (4,10) Ekidad (8,00)

***kvote su podložne promenama

Piše: Đorđe RADONJIĆ


tagovi

Kopa SudamerikanaSan LorencoUačipatoIndependijenteSearaHorhe VilstermanMontevideo SitiBaija

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara