(©Reuters)
(©Reuters)

Kreće i Kopa Sudamerikana: Giganti u drugoj ligi Južne Amerike – Independijente, Gremio, Penjarol, San Lorenco…

Vreme čitanja: 11min | uto. 20.04.21. | 18:24

Noćas startuje drugorangirane takmičenje na tlu Zelenog kontinenta. Osam grupa sa po četiri tima, samo pobednik ide u nokaut rundu

Paralelno uz najeminentnije klupsko takmičenje na tlu Južne Amerike, Kopa Libertadores, koje ovo slavno i moćno ime nosi u znak poštovanja i sećanja na Oslobodioce latinoameričkih zemalja od kolonijalističke čizme Evropljana, noćas startuje i Kopa Sudamerikana. Biće ovo 20. izdanje drugog po jači klupskog kontinentalnog takmičenja, koje je kroz istoriju nekoliko puta menjalo naziv.

Turnir se sprovodi pod organizacijom Južnoameričke fudbalske asocijacije KONMEBOL, a u kome će učestvovati klubovi iz 10 zemalja članica: Argentine, Bolivije, Brazila, Čilea, Paragvaja, Kolumbije, Ekvadora, Perua, Urugvaja i Venecuele. Šampion će ostvariti učešće u Rekopa Sudamerikani u kojoj će se sastati sa osvajačem Kopa Libertadores, a za koji će u narednom izdanju imati direktno učešće.

Izabrane vesti

Međutim, još nešto će pehar ovog takmičenja doneti klubu koji ga bude prisvojio, a to je učešće na Supermundijalu za klubove, novom takmičenju koje organizuje FIFA, a koje bi ove godine trebalo da zaživi. Prva zemlja domaćin domaćin ovog takmičenja trebala bi da bude Kina, a kako je nezvanično predstavljeno, novo takmičenje trebalo bi da sadrži 24 kluba iz celog sveta i održavalo bi se na svake četiri godine.

Sreda 00.15: (2,25) Atletiko GO (3,00) Njuels Old Bojs (3,30)

Organizacija KONMEBOL-a donela je važne modifikacije za ovogodišnje izdanje Kopa Sudamerikane, koje će prestati da u potpunosti bude samo u formatu eliminacija, kao što je bilo do sad. Tradicionalne preliminarne runde, iliti kvalifikacije su zadržane, a posle njih uslediće novina u obliku grupne faze. Od 2. oktobra 2020. godine čelnici organizacionog tela odobrili su promenu formata takmičenja, s ciljem da se osigura da svaka od zemalja članica bude bolje zastupljena u različitim fazama takmičenja.

Promene su donele i određene prednosti, pa se tako turnir sa 48 početnih učesnika proširio na 56. U prvoj fazi timovi svih federacija, osim Argentine i Brazila, igraće protiv timova iz iste federacije u dvokružnom sistemu. Pobednici će se kvalifikovati u grupnu fazu, osiguravajući tako učešće najmanje dve ekipe iz svake države. Timovi iz Argentine i Brazila, kao i ekipe eliminisane u trećoj rundi kvalifikacija za Kopa Libertadores, biće uključene direktno u grupnu fazu.

Sreda, 02.30: (3,60) 12. Oktobar (3,30) Rosario (2,00)

Za razliku od Kopa Libertadores, gde u narednu rundu takmičenja prolaze dva prvoplasirana kluba, u slučaju Kopa Sudamerikane, samo prvoplasirani iz svake od grupa obezbediće nastavak takmičenja u osminifinalu, gde će se suočiti sa osam ekipa koje budu trećeplasirane u grupnoj fazi Libertadoresa. Izvlačenje završnih faza biće obavljeno 2. juna, a timovi iz iste asocijacije mogu da se sastanu već u osmini finala. Četvrtfinale, kao i polufinale biće odrećeni žrebom. Sve nabrojane faze igraće se dvokružno, osim finala gde će biti održana samo jedna utakmica.

Mesto održavanja finala još uvek nije poznato, a čak 15 kandidata se prijavilo za organizaciju ovog događaja. U Argentini su to stadioni najvećih pet klubova u državi, dakle Rivera, Boke, Rasinga, Independijentea i San Lorenca, a jedini kandidat van Buenos Ajresa je gradski stadion Uniko u Santijago del Esteru. I Brazil je istakao svoje moguće organizatore poput Koritibe, Salvadora, Resifea, Fortaleze, Brazilije i naravno čuvene Marakane, dok su Čile i Ekvador ponudili svoje nacionalne stadione u Santijagu i Kitu.

Sve utakmice grupne faze Kopa Sudamerikane možete da gledate u direktnom prenosu na sajtu mozzartbet.com. Dovoljno je samo da budete registrovani, a registracija je besplatna.

U grupnu fazu takmičenja, koja se održava po dvokružnom sistemu, kvalifikovale su se 32 ekipe. Na startu timovi iz iste federacije nisu mogli da se nađu u istoj grupi, izuzev četiri kluba koja su eliminisana u poslednjoj rundi kvalifikacija za Kopa Libertadores, kojima su mesta predhodno već bila dodeljena.

Prošle godine titulu je osvojila malena Defensa iz Hustisije koju je s klupe predvodio Ernan Krespo, sadašnji trener Sao Paula. Klu iz Buenos Ajresa u argeninskom finalu bio je bolji od Lanusa.

GRUPA A: ROSARIO (Arg), SAN LORENCO (Arg), UAČIPATO (Čil), 12. OKTOBAR (Par)

Oskar Romero, jedan od paragvajskih blizanaca iz San Lorenca (©Reuters)Oskar Romero, jedan od paragvajskih blizanaca iz San Lorenca (©Reuters)

U ovoj grupi, putem već pomenutog nasumičnog dodeljivanja mesta učesniku čiji identitet tokom žreba nije bio poznat, našla su se dva argentinska predstavnika. San Lorenco, jedan je od pet velikana iz zemlje Gaučosa i nekadašnji vladar kontinenta, osvajanjem titule Kopa Libertadores 2014. Popularni Gavranovi iz Almagra, mogu se pohvaliti i time da su prvi osvajači Kopa Sudamerikane 2002. godine, od kada se ovo takmičenje zvanično igra pod tim imenom. Drugi argentinski predstavnik je nekrunisani velikan tamošnjeg fudbala, Rosario Sentral. Nitkovi sa Arojitanskog džina su 1995. godine u tadašnjem Kopa KONMEBOL, preteči današnje Sudamerikane, odigrali možda i jedno od najčuvenijih finala na tlu Južne Amerike, kada su posle poraza od 4:0 u Brazilu od strane Atletiko Mineira, uspeli da se vrate i osvoje ovo takmičenje, kao prvi argentinski tim iz provincije koji je poneo internacionalnu titulu.

Pored Argentinaca, koji su definitivno favoriti, u grupi A nalazi se i paragvajski predstavnik, klub 12. Oktobar, koji do sada nije imao prilike da učestvuje na međunarodnim turnirima. Četvrti činilac je čileanski Deportivo Uačipato koji je u dva navrata bio deo elitnog društva na kontinentu 1974. i 2013 godine. Klub iz Talkavana ovo će biti šesto učešće na turniru, a najveći domen ostvarili su 2014 godine, kada su eliminisani u osminifinala od Sao Paula.

GRUPA B: INDEPENDIJENTE (Arg), BAIJA (Bra), GUABIRA (Bol), MONTEVIDEO SITI (Uru)

Fudbaleri Independijentea (©AFP)Fudbaleri Independijentea (©AFP)

Sa sedam osvojenih trofeja Oslobodioca Amerike, tri Kopa Interamerikane, dve Sudamerikane, dva Superkupa Libertadores i jednom titulom Rekopa Sudamerikane, Independijente je apsolutni vladar Zelenog kontinenta. Ako se već traži jedan od favorita, onda su to Crveni Đavoli. Jedan od članova ove grupe je i brazilska Baija, koja se može pohvaliti kao jedan od učesnika prvog izdanja Kopa Libertadores 1960. godine. Što se tiče njenog domena na internacionalnoj sceni, u oba kontinentalna takmičenja najbolji plasman bila su joj četvrtfinala 1989. godine u Libertadoresu, kao i u Sudamerikani u sezonama 2018 i 2020.

Prvi put Deportivo Guabira biće jedan od bolivijskih predstavnika u nekom od KONMEBOL-ovih takmičenja. Za razliku od ostalih klubova iz ove države, koji predstavljaju neka od najtežih gostovanja na čitavom kontinentu, zbog nadmorske visine na kojima se nalaze njihovi stadioni, Guabira je stacionirana u gradu Santa Kruz de la Siera, koji se nalazi na samo 400 metara nadmorske visine. Dakle, neće to biti jedno od famoznih gostovanja, gde za sobom morate vući i pumpicu sa kiseonikom. Četvrti član grupe B je još jedan debitant, urugvajski Montevideo Siti, jedan od članova poznate korporacije “City Footbal Grup”. Građanski klub iz Montevidea konačno je pokazao moć u nacionalnom prvenstvu, gde mu je titula formata Apertura 2020. izmakla u poslednjem kolu.

GRUPA C: ARSENAL SARANDI (Arg), SEARA (Bra), BOLIVAR (Bol), HORHE VILSTERMAN (Bol)

Još jedna grupa sa dva predstavnika iz iste federacije, što će definitivno da predstavlja dva najteža gostovanja na turniru. Horhe Vilsterman, ponovo je učesnik Sudamerikane posle osam godina pauze. Čuveni Avijatičari bili su prvi tim iz Bolivije koji je uspeo da dođe do polufinala Kopa Libertadores u sezoni 1981. Drugi predstavnik iz države velikih visina jeste Bolivar najpoznatiji i najtrofejniji klub sa vrhova Anda, takođe nekadašnji polufinalista iz 2014 godine. Nebeskoplavi, prvenstveno su pucali na visine u boji svojih odora, ali ih je na tom putu spotakao Junior iz Barankilje u poslednjoj rundi kvalifikacija.

Da napomenemo, Bolivija je jedna od samo dve zemlje članice KONMEBOL-a koja nikada nije dala osvajača nekog od kontinentalnih takmičenje. Pored bolivijskih predstavnika, tu je i još jedan osvajač ovog takmičenja, Arsenal iz Sarandija. Argentinci su 2007. godine podigli trofej Sudamerikane pošto su u finalu tukli najmoćniji meksički klub, Klub Ameriku. Četvrti član grupe C je Seara Sporting Klub, još jedan predstavnik koji nam dolazi iz Brazila. Klub iz Fortaleze dva puta je bio učesnik ovog takmičenja u sezonama 1995. i 2011. godine. Oba puta zaustavljan u preliminarnim rundama.

GRUPA D: ATLETIKO PARANENSE (Bra), MELGAR (Per), AUKAS (Ekv), METROPOLITANOS (Ven)

Kao možda i jedini favorit u ovoj grupi izdvaja se Atletiko Paranense. Brazilski klub poneo je pehar Kopa Sudamerikane u sezoni 2018. kada je u finalu bio bolji od Juniora iz Barankilje. Čuveni Furakao smatra se jednim od klubova koji mogu dospeti do same završnice ovog takmičenja.

Sreda, 00.15: (2,85) Metropolitanos (2,90) Melgar (2,60)

Deo grupe D je i peruanski predstavnik, Melgar. Rijonegrosi su konstantani učesnici KONMEBOL-ovih takmičenja već osam sezona, sa naizmeničnim igranjima u Libertadoresu i Sudamerikani, ali bez nekog značajnijeg ostvarenja. Uglavnom završavajući takmičenje u najranijoj fazi. Njihov stadion, Virhen de Čapi nalazi se u gradu Arekipa na 2.300 metara nadmorske visine, koji takođe može predstavljati jednu od težih gostujućih destinacija. Još jedan klub sa velikih visina dolazi nam iz Kita, to je ekvadorski Aukas. Za Idole Puebla, ovo će biti šesto učešće u ovom takmičenju, u kojem su uglavnom završavali svoje učešće već u preliminarnim fazama.

Četvrti član grupe D je Metropolitanos, predstavnik iz Venecuele, koja je pored Bolivije jedina država članica KONMEBOL-a koja nema klub sa internacionalnom titulom. Predstavnik iz Karakasa je veoma mlad klub, osnovan tek 2013. godine i ovo im je debitantska sezona u nekom međunarodnom takmičenju.

GRUPA E: KORINTIJANS (Bra), PENJAROL (Uru), UANKAJO (Per), RIVER PLEJT (Par)

Fudbaleri Korintijansa (©Reuters)Fudbaleri Korintijansa (©Reuters)

Čuveni Dekan južnoameričkog fudbala, Penjarol, je sa pet pehara Oslobodioca Amerike i tri naslova planetarnog šampiona, jedan od najtrofejnijih klubova, ne samo u Urugvaju i kontinentu, već i u čitavom svetu. Njihov najčuveniji igrač Alberto Spenser i dalje drži rekord sa 54 postignuta gola u Kopa Libertadores. Kao zanimljiva činjenica izdvaja se to da nijedan klub iz Urugvaja u proteklih 20 godina nije osvajao ovo takmičenje.

Još jedan fudbalski gigant Južne Amerike, učesnik je ovogodišnjeg izdanja Kopa Sudamerikane, je brazilski Korintijans. Tim iz predgrađa Sao Paula može da se pohvali sa dve titule klupskog prvaka sveta iz 2000. i 2012. godine kada su u finalu tukli tadašnjeg šampiona evrope, Čelsi, ali i sa titulama u Kopa Libertadores 2012. i Rekopa Sudamerikani 2013. godine. Sastav koji itekako možemo svrstati među favorite za trofej, samo je pitanje koliko je čelnicima Korintijansa zaista stalo do ovog takmičenja.

Konce favoritima grupe E pokušaće da pomrse predstavnici iz Paragvaja odnosno Perua, druga dva člana koja se naziru u senkama velikana su River Plejt iz Asunsiona i Sport Uankaja, klubova koji se baš i ne mogu pohvaliti nekim bitnijim ostvarenjima na međunarodnoj sceni.

GRUPA F: NJUELS OLD BOJS (Arg), ATLETIKO GOJANENSE (Bra), PALESTINO (Čil), LIBERTAD (Par)

Još jedan od predstavnik iz Argentine i grada Rosarija je Njuels Old Bojs. Leprozni su u svojoj istoriji međunarodnih takmičenja zabeležili dva finala, oba u Kopa Libertadores, 1988. kada su poraženi od urugvajskog Nasionala i 1992. kada su takođe izgubili od Sao Paula. U Kopa Sudamerikani odigrali su osam sezona, a najbolji plasman ostvarili su 2010. godine kada su dospeli do četvrtfinala. Deo grupe F su i čileanski Palestinci, koji četvrti put učestvuju u ovom takmičenju, u kojem se do sada i nisu proslavili svojom nastupima. Najbolji plasma ostvarili su u sezoni 2016. kada su došli do četvrtfinala, gde su poraženi od San Lorenca.

Završivši na 13. poziciji u brazilskoj Seriji A, Atletiko Gojanense postao je učesnik ovog takmičenja samo zahvaljujući direktnom učešću Palmeirasa u Kopa Libertadores, kao šampiona iz predhodne sezone, a koji je u nacionalnom prvenstvu završio kao sedmi. Samim tim lestvica se spustila čak do pozicije na kojoj se našao tim iz Gojanija, kome će ovo biti tek drugo učešće na međunarodnoj sceni. A jedan od klubova bez koga se ne može zamisli nijedno kontinentalno takmičenje jeste paragvajski Libertad. Repoljerosi su već 20 godina za redom učesnici nekog od KONMEBOL-ovih takmičenja, a u tom periodu uspeli su da zabeleže tri polufinala, jedno u Libertadoresu iz 2006. i dva u Sudamerikani iz 2013. i 2017 godine. Najpoznatiji igrač ekipe iz Asunsiona je Oskar Kadozo, bivši napadač Benfike.

GRUPA G: BRAGANTINO (Bra), TOLIMA (Kol), EMELEK (Ekv), TALJERES KORDOBA (Arg)

Ekipa Emeleka iz Gvajakila, još jedan je od standardanih učesnika južnoameričkih kontinentalnih takmičenje. Čuveni Elektrikosi drugi su najtrofejniji klub iz Ekvadora, a u svojoj istoriji beleže i jedno polufinale Kopa Libertadores, u kom su ni manje ni više poraženi od svog gradskog rivala Barselone. Što se tiče učešća u drugom po jačini klupskom takmičnju, do sada su ih sakupili 14, među kojima se izdvaja i jedno četvrtfinale.

Kolumbijski predstavnik Deportes Tolima je u poslednjoj dekadi samo jednom izostao sa međunarodne scene, i to 2014 godine. Međutim, osim davno ostvarenog učešća u polufinalu Kopa Libertadores 1982. godine, ne mogu da se pohvale značajnijim uspesima. Ako je Rosario Sentral bio prvi klub u Argentini koji je osvojio neko međunarodno priznanje, a da nije poreklom iz prestonice, Taljeres je poslednji klub iz provincije Gaučosa, kome je to pošlo za rukom. U sezoni 1999. trofej Kopa KONMEBOL pripao je baš njemu posle trijumfa u finalu nad brazilskom ekipom Sportivo Alagoana. Deo ove grupe čini i jedan klub iz čuvene porodice Red Bul timova, Bragantino. Brazilskom predstavniku ovo će biti debitantsko učešće na međunarodnoj sceni.

GRUPA H: LANUS (Arg), GREMIO (Bra), EKIDAD (Kol), ARAGVA (Ven)

Hose Sand (©Reuters)Hose Sand (©Reuters)

Poslednja, grupa H ima neke veoma interesantne učesnike. Prvenstveno tu je brazilski velikan Gremio, koji je posle eliminacije odekvadorskog Independijente del Valjea u poslednjoj rundi kvalifikacija za Kopa Libertadores dospeo do drugog po jačini klupskog takmičenja na kontinentu. Trikolori u svojim vitrinama poseduju tri pehara Oslobodioca Amerike, kao i trofej namenjen klupskom prvaku sveta iz 1983. godine, što ga čini jednim od tri najtrofejnija brazilska kluba na međunarodnoj sceni.

Društvo u grupi praviće mu nekadašnji protivnik iz finala najeminentnijeg takmičenja Južne Amerike odigranog 2017. godine, Lanus. Tim iz Južnog Ajresa poražen je u svom jedinom finalu za trofej najboljeg tima na kontinentu upravo od Gremija. Međutim popularne Granate poseduju dva trofeja Kopa Sudamerikane iz 1996. i 2016. godine. Još jedan predstavnik Kolumbije dolazi nam iz predgrađa Bogote, to je ekipa Ekidada. Klub koji jedini trofej u svojoj, istina ne tako dugoj istoriji, s obzirom da su osnovani 1982. godine, osvojio u Kupu Kolumbije 2008. Učešće u ovogodišnjem izdanju Sudamerikane biće im sedmo, a sva predhodna ostvarena su u protekloj deceniji.

Poslednji učesnika ovogodišnjeg izdanja Kopa Sudamerikane je venecuelanski predstavnik Aragva, još jedan mladi tim nastao 2002. godine na temeljima nekadašnjeg kluba Deportivo Galisija. Do sada jedino učešće na međunarodnoj sceni imali su upravo u ovom takmičenju 2008. godine, koje su izborili osvajanjem nacionalnog kupa 2007.

KOPA SUDAMERIKANA – 1. KOLO

Sreda

GRUPA F

00.15: (2,25) Atletiko GO (3,00) Njuels Old Bojs (3,30)

GRUPA D

00.15: (2,85) Metropolitanos (2,90) Melgar (2,60)

02.30: (3,35) Aukas (3,25) Atletiko PR (2,10)

GRUPA A

02.30: (3,60) 12. Oktobar (3,30) Rosario (2,00)

Četvrtak

GRUPA A

00.15: (1,48) San Lorenco (4,00) Uačipato (6,50)

GRUPA B

02.30: (5,10) Guabira (3,60) Independijente (1,65)

02.30: (2,30) Montevideo Siti (3,00) Baija (3,20)

GRUPA C

00.15: (1,32) Seara (4,70) Vilsterman (9,00)

GRUPA G

21.30: (1,82) Taljeres Kordoba (3,30) Emelek (4,40)

Petak

GRUPA C

00.15: (1,38) Bolivar (4,40) Arsenal Sarandi (7,75)

GRUPA E

02.30: (1,45) Penjarol (4,00) Uankajo (7,50)

02.30: (4,60) River Plejt (3,45) Korintijans (1,75)

GRUPA F

02.30: (1,72) Libertad (3,50) Palestino (4,70)

GRUPA G

00.15: (1,60) Bragantino (3,60) Tolima (5,50)

GRUPA H

00.15: (3,70) Aragva (3,25) Lanus (1,98)

00.15: (1,53) Gremio (3,70) Ekidad (6,50)

***kvote su podložne promenama

PišeĐorđe RADONJIĆ


tagovi

Kopa SudamerikanaJužna AmerikaGremioIndependijentePenjarolSan Lorenco

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara