Žoze Murinjo i Brendan Rodžers (©AFP)
Žoze Murinjo i Brendan Rodžers (©AFP)

Učitelj protiv učenika - Murinjovo 11. UEFA polufinale i Rodžersova poslednja šansa za spas sezone

Vreme čitanja: 5min | čet. 28.04.22. | 13:49

U borbi za finale novoformiranog takmičenja pod okriljem Evropske kuće fudbala sastaju se Lester i Roma

Vreme je za najuzbudljiviji deo trećerangiranog UEFA takmičenja koje se minulog leta zvanično pojavilo na evrosceni - Lige konferencije. Za prvi trofej novotarije Evropske kuće fudbala i mesto na stadionu u Tirani (finale 25. maja) boriće se pobednici duela Fajenorda i Marselja, kao i Lestera i Rome. Utisak je da se prvi favorit nalazi u englesko-italijanskom okršaju.

Ozbiljne ambicije u domaćim takmičenjima imali su i jedni i drugi. Lester je u letnjem prelaznom roku mnogo uložio, ali veliki broj povreda u priličnoj meri osujetio je planove engleske ekipe, kojoj je Liga konferencija poslednja prilika da nešto značajnije uradi u ovoj sezoni s obzirom na poziciju koju zauzima u Premijer ligi. Roma stoji mnogo bolje u Seriji A, međutim, najverovatnije će ostati bez plasmana u Ligu šampiona (moralo bi mnogo toga da se poklopi). Žoze Murinjo angažovan je upravo zbog ulaska u elitu Starog kontinenta, no, nije dovoljno dovesti gospodina Posebnog da bi se završilo u vrhu italijanske lige. Potrebno je imati i tim koji može da konkuriše Interu, Milanu, Napoliju i Juventusu.

Izabrane vesti

Dok je Vučica poslednji italijanski predstavnik u završnici evropskih takmičenja, što je još jedan šamar šampionu Evrope, koji je ostao bez plasmana na Mundijal, Premijer liga uz Lisice može da se podiči i sa još tri kluba koja konkurišu za trofej – Mančester Siti i Liverpul u LŠ i Vest Hem u LE. To dovoljno govori o kvalitetu domaćih prvenstava, ali bi moglo i da predstavlja putokaz ka konačnom ishodu, barem ovog prvog duela. Nije u fudbalskoj filozofiji engleskih klubova da se povuku i prepuste loptu rivalu, a kako i jedni i drugi umeju i da postignu i da prime puno pogodaka, utisak je da nas čeka mnoštvo uzbuđenja.

Roma je u prethodne dve runde Lige konferencije imala nešto lakši posao – Vitese i Bode/Glimt (od kojeg je izgubila kao gost), dok je Lester za rivale imao Ren i PSV. No, zato je za vikend bila obrnuta situacija: domaći su odigrali 0:0 sa Aston Vilom, a rival je poražen od Intera sa 3:1.

21.00: (2,45) Lester (3,20) Roma (3,00)

Murinjo ne krije od prvog dana kada je seo na klupu Rome da je njegov ovosezonski cilj osvajanje Lige konferencije, koju naziva „Rominim kup takmičenjem“ aludirajući da je za razliku od Đalorosih Lester ispao iz Lige Evrope. U svom stilu Murinjo je napomenuo da Lester ima veći budžet od Rome, kao i mnogo jači i bolji fond igrača, ali da njegov tim ima ideje i volju da osvoji trofej.

"Lester je ispao iz Lige Evrope, dok je nama ovo 13. utakmica u Ligi konferencije. To smo platili prosipanjem bodova u Seriji A, jer smo igrali utakmice svakog četvrtka i nedelje. Timovi sa 30 igrača istog kvaliteta mogu da rotiraju i tako ne gube bodove, ali mi nemamo taj luksuz. Prednost Lestera je što ne mora da brine o Premijer ligi, dok mi želimo do mesta koje vodi u Ligu Evrope. Možemo da budemo na bilo kom od petog do osmog mesta u prvenstvu. Teško je, ali nam sve to daje dodatan motiv. Igrao sam brojna evropska polufinala i mogu da kažem da uprkos imenima i potencijalu, šanse su uvek 50-50. Naš cilj je da pobedimo", rekao je Portugalac.

Jasno je da je iskustvo na Murinjovoj strani. Po 11. put u karijeri se domogao polufinala jednog UEFA takmičenja, a osam puta je bio među četiri najbolja u Ligi šampiona, dva puta je osvojio.

Prednost Rome je što ima tim krcat igračima sa bogatim iskustvom iz Premijer lige, od golmana Rui Patrisija i komandanta odbrane Krisa Smolinga preko Mhitarjana do golgetera Ejbrahama. Upravo se od bivšeg centarfora Čelsija očekuje da proradi. Ejbraham je u aprilu postigao samo jedan gol i to protiv Bode Glimta u Ligi konferencija. Engleski napadač je stigao do kvote 24 gola i nedostaje mu još jedan gol da postane najefikasniji debitant u istoriji Rome.

Ejbraham je nehotice potvrdio da bi Nikolo Zaniolo trebalo da igra od prvog minuta podvlačeći da se sa njim razume pogledom i u letu i da je igra Rome kada je mladi Italijan na terenu mnogo lepršavija i slobodnija. Dobra vest za Murinja je oporavak Brajana Kristantea koji će zauzeti svoje mesto na sredini terena dok će Mhitarjan igrati pored njega s obziorom na to da će Zaniolo i Pelegrini biti podrška Ejbrahamu u napadu.

Portugalski stručnjak i šef struke Lisica se odlično poznaju, kako su sarađivali u Čelsiju. U dobrim su odnosima, pa je Rodžers imao samo reči hvale za kolegu sa klupe Rome.

"Nema on šta da dokazuje. Zauvek će biti pobednik. Ne mogu da imam bolje mišljenje o njemu. Jedna je od velikana naše generacije. Imao je iks faktor. Bio briljantan u brojnim aspektima igre. Posvećen detaljima, radu sa igračima, razumevanju taktičke adaptacije, imao je taj poseban kvalitet koji sam mogao da primetim. Izuzetno ga cenim. Danas sam svoj trener, ali nikada neću zaboraviti šta sam od njega naučio", rekao je Brendan Rodžers i dodao: "Ovo je prestižno takmičenje, sva četiri tima žele da pobede. Sjajna prilika da se odmerimo sa vrhunskim timom. Učinićemo sve da se domognemo finala koje bi predstavljalo još jedan simbol našeg rasta".

Dobra vest za Rodžersa je da će moći da računa na Džejmija Vardija koji se oporavio od povreda. U timu i dalje nema Vilfreda Ndidija, Rajana Bertrana i Džonija Evansa, dok se Bubakari Sumare oporavio, ali je pitanje da li će biti spreman za svih 90 minuta., pa se u veznom redu od starta očekuje talentovani Kiran Dusberi Hol. Mesta u srcu odbrane zauzeće Vesli Fofana i Čaglar Sojundžu.

NAJAVLJENE POSTAVE

Lester (4-2-3-1): Šmajhel - Pereira, Sojundžu, Fofana, Kastanj - Dusberi Hol (Sumare), Tilemans - Barns, Medison, Lukman - Vardi (Daka)

Roma (3-4-2-1): Rui Patrisio – Mančini, Smoling, Ibanjez – Karsdorp, Kristante, Mhitarjan, Zalevski – Zaniolo, Pelegrini – Ejbraham

LIGA KONFERENCIJE (POLUFINALE)

Četvrtak

21.00: (2,15) Fajenord (3,45) Olimpik Marselj (3,35)

21.00: (2,45) Lester (3,20) Roma (3,00)

*** Kvote su podložne promenama


tagovi

RomaLesterŽoze MurinjoBrendan RodžersLiga konferencijeDžejmi Vardi

Obaveštavaj me

Roma

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara