UEFA koeficijenti: Bravo, Partizane! Samo teoretske šanse da Srbiji neko otme direktno mesto u LŠ

Vreme čitanja: 3min | čet. 24.02.22. | 20:46

Još jedno veliko veče za srpski fudbal i korak bliže decenijskoj težnji...

Sjajan rezultat za Partizan, proleće za istorijske knjige i novi džinovski korak na polju ka kom su usmereni svi pogledi domaćih ljubitelja fudbala mesecima unazad. Dve magične reči još od jesenas: UEFA koeficijenti! Pošto smo konačno otklonili sve dileme - a nije da ih nije bilo - oko toga da li rezultati iz doigravanja ulaze u obračun za nacionalni poredak, večeras slobodno možemo da konstatujemo kako su crno-beli napravili grandioznu stvar u dvomeču sa praškom Spartom.

Viceprvak Srbije i lider u aktuelnom šampionatu ne samo da se poput Crvene zvezde probio do osmine finala (doduše radi se o trećem, nešto slabijem evropskom takmičenju), nego je na tom putu uspeo da za "srpsku stvar" obezbedi maksimalan broj bodova predviđen za ovaj baraž.

Izabrane vesti

Ukratko: dupla pobeda, četiri boda, podeljeno sa četiri (broj predstavnika koji je započeo evro-sezonu) = ceo bod!

Šta ovo suštinski znači?

Pogled na tabelu kaže da je zahvaljujući pobedama Partizana Srbija pobegla Ukrajini na 1,275 bodova prednosti, a kako Ukrajinci nemaju više predstavnika u igri, ta će razlika moći samo da raste. Belgijanci i Švajcarci nisu imali klubove u ovoj fazi takmičenja, pa smo tako povećali prednosti i u odnosu na njih. Konkretno, Belgiji sada bežimo 2,275 bodova, a Švajcarskoj čak 3,200!

Belgijanci će nam u perspektivi biti ozbiljan rival u borbi za poziciju koju trenutno držimo, jer pored toga što imaju nekoliko klubova koji mogu da naprave iskorak u Evropi, iz obračuna im ispada svega 2,600 bodova, skoro četiri manje nego nama. Otuda ne bi bilo loše da Gent završi takmičenje već u osmini finala Lige konferencije.

U istom takmičenju Švajcarcima je ostao još Bazel. Ne treba da govorimo da bi nam naruku išlo da i oni evropsku odiseju završe tokom marta...

Nije realno da bilo ko osim ove dve nacije ugrozi direktno mesto Srbije u Ligi šampiona (o uslovima da tako bude već smo pisali), ali to ne znači da nas zemlje od 15. pozicije pa nadole ne zanimaju. I te kako je važno koliko će učinak popraviti Danci, Turci, Česi, Grci. Sve ove nacije osim Grčke delile su bodove sa pet. Otuda im se, u najvećoj meri, i dogodio ovakav pad. Treba znati da će u sezoni 2023/24 i Srbija morati da deli sa pet, što će reći da je veoma važno maksimalno "nagruvati" razliku do kraja tekuće sezone. Pa onda u istom ritmu nastaviti u sledećoj.

U tom slučaju mogli bismo da se nadamo da u društvu TOP 15 nećemo trajati samo jedno leto.

Temelj imamo snažan, nikad bolji - dva tima u osmini finala. Pa još ako nas žreb posluži...

I rezultati rivala...

A oko tih rezultata zaista ne smemo da se žalimo. Tako je gotovo od starta sezone. Evo i večeras nekoliko dobrih. Ispao Dinamo - Hrvati ostali bez predstavnika. Ispao Randers - Danci svedeni na dva. Ispao Olimpijakos - Grci ostali samo s PAOK-om.

Idemo dalje...



tagovi

Liga konferencijeuefa koeficijent

Obaveštavaj me

FK Partizan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara