UEFA rang lista: Skočile akcije Srbije u napadu na dva mesta u kvalifikacijama za LŠ i povratak u LE

Vreme čitanja: 3min | čet. 18.03.21. | 23:07

Posle ispadanja Švajcaraca, Grka i Norvežana...

Nema Srbija predstavnike u završnici evropskih kupova, ali ima velike šanse da napreduje na UEFA rang listi. Revanš mečevi osmine finala Lige Evrope razvejali su nekoliko dilema i popravili šanse naših klubova da u sezoni 2022/23 dobijemo čak dva predstavnika u kvalifikacijama za Ligu šampiona i vratimo jednog na mapu drugog po važnosti kontinentalnog takmičenja.

O čemu je reč?

Izabrane vesti

Prema očekivanju, u četvrtak veče međunarodnu misiju za ovu sezonu okončali su Jang Bojs, Olimpijakos i Molde, što znači da su Švajcarci, Grci i Norvežani (mada ovi potonji i nisu bili prava opasnost) ostali bez predstavnika i nikako ne mogu da poprave status na tabeli kojom UEFA određuje raspored ulaznica za evropske kupove. Sve tri države su ionako slabije plasirane od Srbije i povoljna okolnost je u saznanju što ni na jedan način ne mogu da nas ugroze.

Ključni detalj tiče se trke za famozno 15. mesto na UEFA listi nacionalnih koeficijenata, koje u praksi znači više predstavnika i bolje startne pozicije klubova u kvalifikacijama. Primera radi, da je Jang Bojs eliminisao Ajaks ostao bi u trci, eventualna senzacija u vidu Olimpijakosovog izbacivanja Arsenala bi popravila akcije Helena, čak bi i Norvežani mogli da napreduju da su nadokadili minus u revanšu sa Granadom. Nisu, što je dobro po nas.

Napomena: Trenutna UEFA rang lista

Čak ni to što je Dinamo na opšte iznenađenje nadvisio Totenhem, a Slavija iz Praga šokirala Rendžers, neće previše uticati na položaj Srbije. Razlog: njihov prolaz u narednu rundu Lige Evrope vrednuje se sa dva boda (plus bonus bod), ali se i u slučaju Hrvata i Čeha deli sa početnim brojem učesnika u evropskim kupovima (po pet). To znači da Češka sad ima 26.400, a Hrvatska 26.275 UEFA bodova na petogodišnjem obračunu. Mi smo na koti 26.750 i morali bi i Dinamo i Slavija još po koju senzaciju da prirede da bi nas preskočili.

Nije zahvalno licitirati, ali matematika neće biti na njihovoj strani, osim ako doguraju do same završnice ove Lige Evrope ove sezone.

Sve ovo dobija na značaju kad nam u petogodišnjem obračunu ispadne seozna 2016/17 kad su naši klubovi zbirno doneli samo 2.875 bodova. Zašto je to bitno? Zato što Kiprani (ni oni nemaju više predstavnika), trenutni vlasnici 15. mesta na listi, ostaju bez 5.500 bodova, koliko se briše i Česima, nešto malo manje komšijama (5.125).

Suštinski, Srbija je u veoma dobroj poziciji kada govorimo o podeli ulaznica za takmičarsku 2022/23. To znači da nam je startna pozicija pred početak naredne sezone (2021/22) izuzetna i da imamo realnu šansu da napadnemo Kipar, a odbijemo nalete Hrvata, Čeha, Švajcarca...

Napomena: Projekcija startnih mesta za sezonu 2022/23, s tim da Hrvatima i Česima nisu upisani bodovi od četvrtka

U praksi bi nam 15. mesto značilo dva predstavnika u kvalifikacijama za Ligu šampiona, dok bismo se, posle sezone u kojoj nećemo imati predstavika u Ligi Evrope, vratili na tu pozornicu. Plus, još dva kluba bi išla u novoformiranu Konferencijsku ligu.

Vredi se potruditi...

-----------------------------------------------------------

Ako imaš nalog na sajtu mozzartbet.com, proveri ga svakog ponedeljka jer možda te čeka sjajno bonus iznenađenje! Ne zaboravi, ponedeljak postaje tvoj srećan dan uz Happy Monday Bonus.


tagovi

FK PartizanFK Crvena zvezdaUEFA

Obaveštavaj me

FK Partizan
FK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara