Uefina Revolucija 3.0! Pred vama je novi sistem bodovanja za UEFA koeficijente

Vreme čitanja: 3min | pet. 22.03.24. | 18:15

Ili da budemo precizniji: u Nionu su odlučili da novi sistem takmičenja započnu i sa drukčijim bonusima

Radikalne promene čekaju nas od jeseni u evropskom klupskom fudbalu. Pričali smo i pisali puno proteklih meseci o tome. Poslednja stvar ticala se žreba, odnosno ukidanja procedure koju smo do sada imali i uživali u njoj. Od iduće sezone kompjuter će odrađivati veći deo posla, tako da ćemo 'simpatični' engleski Đorđa Marketija slušati samo kroz pozdravni govor.

Pre žreba u više navrata pojašnjavali smo kako će izgledati novi sistem takmičenja u Ligi šampiona, Ligi Evrope i Ligi konferencije, kako će svi klubovi, u svakom od tri takmičenja, biti rangirani na istoj tabeli; kako u osminu finala direktno ide osam najboljih, a da će klubovi od devete do 24. pozciije u doigravanje, takozvani plej-of za plasman među osam; kako više nema prelazaka iz takmičenja u takmičenje kada već uđete u ligaški sistem...

Izabrane vesti

Sada su na red došle novine vezane za bodovanje, koje će i te kako uticati na koeficijente, pa samim tim i kasniju klasifikaciju liga. Na prvi pogled, promene izgledaju pošteno, daće na značaju učesnicima Lige šampiona, na drugi - deluje da će napraviti još veći jaz između malih i velikih.

Mogli bismo da ih nazovemo Revolucija 3.0, nakon onih takmičarskih, sistemskih izmena, i ovih što se tiču žreba.

O čemu se konkretno radi?

UEFA ništa nije menjala kada su u pitanju bodovi što se osvajaju pobedama u kvalifikacijama ili grupnim fazama tri takmičenja, ali jeste kada govorimo o bonus poenima.

U najkraćem, sam plasman u Ligu šampiona (ligaški deo) sada će donositi 6,000 bodova, umesto dosadašnji 4,000. Svi klubovi od 25. pa do 36. mesta imaće tu cifru zagarantovanu. Za svaki klub iznad 25. pozicije bonus raste i tako sve do prve. Najbolji nakon osam kola u ligaškom delu osim direktnog plasmana među 16 i povlašćenog polažaja na žrebu za osminu finalu, zaradiće čak 12,000 bonus bodova.

Maksimalni broj bonus poena za učesnike Lige šampiona do sada je bio 9,000 - za samo učešće u grupi 4,000 i za plasman na jedno od prva dva mesta, odnosno u osminu finala - 5,000.

Ispod možete da vidite kako će izgledati raspodela bonus bodova u sva tri takmičenja:

Kao i do sada, za sam ulazak u Ligu Evrope ili Ligu konferencije nema ekstra bodova (osim za klupski koeficijent, koji se brani; 3,000 za LE i 2,500 za LK), ali onda po principu iz Lige šampiona bonusi rastu sa boljom pozicijom. Prvom ide 6,000, drugom, 5,750, trećem 5,500 o tako dalje.

Bonus bodovi u Ligi Evrope do sada su raspoređivani na sledeći način: prvo mesto u grupi 4,000, drugo 2,000, pa od osmine finala do finala dodatni bod (1,000) za svaku fazu.

Po istom principu ekstra poeni dele se i u Ligi konferencije. Razumljivo, s umanjenjem u odnosu na LE.

Tu su još neke novine. U Ligi šampiona za učešće u osmini finala, četvtfinalu, polufinalu i finalu ide dodatni bonus - 1,500. Do sada je bilo ovako: za prolazak grupe 5,000, a onda po bod (1,000) za četvrtfinale, polufinale i finale.

U Ligi Evrope ništa se nije promenilo po pitanju eliminacione faze (po bod za osminu, četvrtfinale, polufinale i finale), dok u Ligi konferencije svaka runda nakon ligaškog dela donosi 0,500 bonus poena. Do je u ovom takmičenju ekstra bodova bilo samo za polufinale i finale - po jedan (1,000).

U plej-of, ili ako vam je draže baraž susretima, nema bodova za nacionalni koeficijent, kao što ih nije bilo ni do sada.

Na kraju, kad podvučemo crtu, dolazimo do sledećih razlika u bonus bodovima:

LIGA ŠAMPIONA (maksimalan broj)

Do sada: 12,000

Od jeseni: 18,000

LIGA EVROPE (maksimalan broj)

Do sada: 8,000

Od jeseni: 10,000

LIGA KONFERENCIJE (maksimalan broj)

Do sada: 4,000

Od jeseni: 6,000

Iz priloženog možete da vidite da svaka pobeda u ligaškom delu i dalje vredi dva boda (2,000), nezavisno od takmičenja, odnosno da remi donosi jedan bod (1,000).

U ovom aspektu UEFA nije napravila razliku između tri takmičenja, što mnogi stručnjaci zameraju već godinama unazad, tako da će trijumf u Ligi šampiona i dalje vredeti isto kao u Ligi konferencije.


tagovi

Liga šampionaLiga EvropeLiga konferencijeUEFA

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara