Umberto Suazo (©AFP)
Umberto Suazo (©AFP)

Umberto Suazo vadi San Luis iz smetlišta

Vreme čitanja: 4min | ned. 18.06.23. | 23:03

Iskusni napadač i nekadašnji reprezentativac Čilea predvodi Kanariose u borbi za promociju u nacionalnu elitu

Poslednjih godina čilenska Primera B, iliti drugi rang nacionalnog fudbala u najizduženijoj zemlji Južne Amerike, postao je pravo smetlište klubova nekadašnje elite. Vrhunac ovog, svakako ne tako popularnog trenda, je upravo ova sezona, koja je do poslednjeg učesnika - a ima ih 16 - sačinjena od bivših prvoligaša. Čak 14 pehara namenjih fudbalskom šampionu Čilea nalaze se u vitrinama pet klubova koji već nekoliko sezona uporno pokušavaju da se vrate na staze stare slave.

Ovog vikenda, početak 16. kola Primere B ujedno je označio i početak drugog dela sezone. Posle tačno polovine predviđenih utakmica u ligaškom delu sezone, San Luis predvodi drugoligaški karavan sa 30 osvojenih bodova iz 15 mečeva. Važno je naglasiti da samo prvoplasirani obezbeđuje direktnu promociju u najviši rang, dok drugoplasirani odlazi u baraž, u kom je povlašćen jer njegove obaveze počinju tek od polufinala, i okončane Ligilje koja će obuhavtiti klubove od treće do osme pozicije u konačnom plasmanu. Trenutno, tim koji zauzima osmu i poslednju poziciju u borbama za elitni rang jeste Union San Felipe, nekadašnji šampion Čilea iz 1971. godine.

Izabrane vesti

Upravo ova dva tima, sa nazivima svojih gradova, a koji zauzvrat nose i imena veoma izražajnih i zastupljenih svetaca u Južnoj Americi, a naročito u Čileu, sastaju se noćas (02.00) na stadionu Bisentenario Lusio Farinja, u Kiloti, u sklopu 16. kola Primere B.

San Luis je trenutno na vrhu lige, sa impresivnih 30 bodova iz 15 kola. Uz solidan učinak, ekipa je postigla 25 golova i primila samo 13, predstavljajući drugi najbolji napad i najbolju odbranu na takmičenju. Ovi brojevi pokazuju doslednost i efikasnost tima na obe strane terena. Igrajući kod kuće u poslednjih sedam mečeva ovog takmičenja, San Luis je postigao odlične rezultate. Ostvareno je šest pobeda i jedan nerešen ishod, što je pokazalo dobru igru pred svojim navijačima. Pored toga, ekipa Fransiska Bozana u ovaj okršaj dolazi posle dve uzastopne pobede na domaćem terenu, što svakako povećava samopouzdanje.

02.00: (2,10) San Luis (3,25) Union San Felipe (3,35)

Gledajući opštu formu Kanariosa u poslednjih deset ligaških utakmica, vidimo da je ekipa imala pet pobeda, tri remija i dva poraza. Važno je naglasiti da nije izgubila četiri meča, uz remi i tri pobede u nedavnoj retrospektivi. U prethodnom kolu, San Luis je pobedio Universidad de Konsepsion sa 2:0, igrajući u gostima, demonstrirajući tako sposobnost da postigne pozitivne rezultate igrajući i van svog terena.

Za noćašnji okršaj, trener domaćih Fransisko Bozan verovatno će na teren izvesti isti sastav koji je igrao u prethodnom meču, sa izuzetkom centarfora Matijasa Rigoleta, koji se još nije oporavio od povrede, ali će zato tu biti vremešni Umberto Suazo (42) nekadašnji napadač Saragose, Montereja, Kolo Kola koji je uprkos godinama najbolji strelac ekipe sa devet pogodaka. San Luis obično usvaja taktičku šemu 4-4-2, nastojeći da izbalansira svoju igru i u odbrani i u napadu.

Sa druge strane, Union iz San Felipea zauzima osmu poziciju u ligi sa 22 osvojena boda u 15 kola. Tokom takmičenja, tim je postigao 24 gola i primio 20, pokazujući nešto manje konzistentan učinak u odnosu na protivnika. U gostima u poslednjih devet mečeva ovog takmičenja, San Felipe je pobedio u četiri navrata, jednom je remizirao i četiri puta pretrpeo poraz. U poslednjim mečevima u gostima ekipa je imala remi i poraz, što bi moglo da utiče na njihovo samopouzdanje za sučeljavanje protiv San Luisa.

S obzirom na ukupan učinak Albirohosa u poslednjih deset ligaških utakmica, tim je pobedio četiri puta, četiri puta remizirao i pretrpeo dva poraza. U prethodnom kolu ekipa je remizirala 1:1 sa Puerto Montom, igrajući u gostima. Trener Huan Manuel Lopez trebalo bi da ima na raspolaganju ceo početni sastav za ovaj meč. Tim obično usvaja taktičku šemu 4-3-3, tražeći ofanzivniju igru i istražujući veštine svojih napadača.

Kada posmatramo direktne obračune San Luisa i Union San Felipea na ovom stadionu, u poslednjih pet utakmica domaći su pobedili jednom, dva puta su remizirali, uz dve pobede gostiju. U poslednjem okršaju odigranom na Bisentenariju, u avgustu prošle godine, utakmica je završena nerešenim rezultatom 2:2, što je pokazalo da obe ekipe imaju tu mogućnost da se ravnopravno nadmeću.

Kada se uzme u obzir međzusobni učinak ovih timova u svim takmičenjima na poslednjih deset utakmica, San Felipe sa pet pobeda predvodi u skorašnjim okršajima, naspram tek jedne pobede za San Luis, koja je mora se naglasiti, izborena u njihovom prvom meču ove sezone Ii to u gostima rezultatom 3:1. Nedavno su se ova dva tima sastala i u prvoj fazi Kupa Čilea kada je San Felipe posle 1:1 u regulranom delu meča, narednu rundu takmičenja izborio u penal završnici.

ČILE 2 - 16. KOLO

Četvrtak

Barnečea - Santijago Morning 1:1 (0:1)

Subota

Santa Kruz - Santijago Vonderers 1:2 (0:1)

Nedelja

San Markos - Kobreloa 2:1 (2:1)

Temuko - Puerto Mont U TOKU

La Serena - Rekoleta U TOKU

23.30: (2,15) Antofagasta (3,35) Ikike (3,15)

Ponedeljak

02.00: (2,10) San Luis (3,25) Union San Felipe (3,35)

Utorak

01.00: (2,00) Universidad Konsepsion (3,30) Rendžers (3,60)

***kvote su podložne promenama

Piše: Đorđe RADONJIĆ


tagovi

Čile 2Umberto Suazo

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara