Odion Igalo (©Reuters)
Odion Igalo (©Reuters)

Urava stoji na Al Hilalovom putu da produži dominaciju u azijskom fudbalu

Vreme čitanja: 4min | pet. 05.05.23. | 23:20

Ko postaje vladar Azije? Prvi sudar završen 1:1, meč odluke u Saitami

Azija dobija vladara. Kada se u subotu, negde u vreme ručka po srednjoevropskom vremenu začuje poslednji zvižduk na stadionu Saitama 2002, glavno takmičenje najvećeg kontinenta osvojiće dobro znano lice - Urava ili Al Hilal. Prva etapa pre sedam dana u Rijadu okončana je remijem 1:1, druga garantuje spektakl u Zemlji izlazećeg sunca.

Samo nekoliko nedelja pošto je pružio veliki otpor Real Madridu na svetskoj klupskoj smotri - više nego što su to učinili Liverpul ili Čelsi nedavno u Ligi šampiona - Al Hilal bi mogao da zapečati reputaciju azijskog ekvivalenta španskom velikanu koji dominira Starim kontinentom. Gigant iz Saudijske Arabije već je najuspešniji tim u Aziji sa četiri titule prvaka, i sada je 90 minuta od pete krune. Možda ne može da se poredi sa madridskih 14, ali bi ipak bilo impresivno.

Izabrane vesti

Poput Real Madrida, Al Hilal ima sposobnost da ostavi po strani domaća kolebanja kako bi se popeo na najveće kontinentalne visine. Branilac domaće titule je – delom zbog krcatog rasporeda utakmica – osvojio četiri boda iz četiri minula prvenstvena duela i pao je na četvrto mesto sa skoro nikakvim šansama da odbrani tron.

Za tim koji je osvojio 18 ligaških pehara ispadanje iz trke na vrhuncu sezone je bolno, ali to znači da trener

Ramon Dijaz

i njegovi igrači mogu da se usredsrede na AFC Ligu šampiona. Plavi bi mogli da okončaju veoma napornu sezonu u velikom stilu. Pored obaveza na domaćem terenu, stigli su do kraja na FIFA Svetskom klupskom prvenstvu pobedama nad afričkim šampionom Vidadom i južnoameričkim šampionom Flamengom. To im je donelo plasman u finale protiv Real Madrida, a uzbudljiv meč je završen rezultatom 5:3 za Blankose.

11.00: (2,30) Urava (3,35) Al Hilal (3,15)

Istog meseca, Al Hilal je započeo nokaut fazu Lige šampiona, pobedivši Šababa Al Ahli iz Dubaija, a zatim i iranski Fulad. Usledilo je polufinale protiv Al Duhaila iz Katara i smatralo se da je to težak test za Al Hilal, ali su Dijazovi igrači savladali rivala sa 7:0. Bio je to zapanjujući rezultat i predstava koja je naglasila poziciju velikana iz Rijada kao fudbalske sile Azije.

Nije iznenađenje da su međunarodni poduhvati imali svoju cenu - sa padom forme, primetnim umorom i nekoliko povreda. Al Hilal je igrao utakmicu svaka tri dana poslednjih sedmica. Ostao je bez nekih od svojih zvezda, uključujući kapitena

Salmana Al Faradža

, Salema Al Davsarija i Jasera ​​Al Šahranija.

Svi u Saudijskoj Arabiji su svesni da će posao u Japanu da bude težak. Urava je osvojila drugu od svoje dve azijske titule u prvom okršaju sa Al Hilalom 2017. Prva utakmica je završena rezultatom 1:1 u Rijadu - baš kao i ove godine - a u revanšu su Crveni uspeli da postignu jedini gol u finišu i dokopaju se pobedničkog postolja.

Bio je to bolan poraz za Al Hilal, a osveta je bila slatka dve godine kasnije kada su Plavi sa dva slavlja prigrlili treći kontinentalni pehar. Četvrta je došla u novembru 2021. protiv Pohang Stilersa iz Južne Koreje.

To je bilo pre skoro 18 meseci. S obzirom na to da je Azijska fudbalska konfederacija pomerila raspored turnira sa februar-novembar na avgust-maj, slično evropskom kalendaru, AFC Liga šampiona 2022. bila je najduža ikada. Urava je zapravo izborila mesto u finalu još u avgustu pobedivši Čonbuk iz Južne Koreje. Od tada je japanski tim, trenutno četvrti u Džej ligi, zamenio trenera

Rikarda Rodrigeza

Poljakom Maćiejem Skorcom, koji je bio na kormilu Al Etifaka pre deset godina.

Više od vrednog gola na gostovanju, velika prednost za Redse bi mogla da bude činjenica da će Al Hilal ostati bez napadača

Salema Al Davsarija zbog suspenzije. Iako je ušla u plej-of kao autsajder, Urava je pokazala mnogo odlučnosti da bi prošle subote ostvarila pozitivan rezultat.

Iskustvo Crvenih je došlo do izražaja sa iskusnim aktivistima kao što su Hiroki Sakai, Šusaku Nišikava i Šinzo Koroki. Sa 60.000 navijača koji se očekuju na stadionu Saitama 2002, sada je red na Uravu da bude blagi favorit.

Međutim, čak i bez Al Davsarija, gigant iz Saudijske Arabije još ima na raspolaganju vrsen strelce. U bivšem igraču Mančester Junajteda Odionu Igalou, Plavi mogu da se pohvale drugim najefikasnijim strelcem takmičenja sa sedam golova. Osim Nigerijca Al Hilal može da se osloni i na bivšeg igrača Porta Musu Maregu.

Al Hilal u poslednje vreme nije u najboljem izdanju, ali ima običaj da se uzdigne baš kao izvesni Real Madrid. Malo ko bi se u Aziji kladio protiv titule broj pet kluba iz Rijada i produžetka njegove azijske dominacije.

AFC LIGA ŠAMPIONA - FINALE, REVANŠ

Subota

11.00: (2,30) Urava (3,35) Al Hilal (3,15), prvi meč 1:1

***kvote su podložne promenama



tagovi

Azijska liga šampionaUrava RedsAl Hilal

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara