Igrači i navijači Vardara uoči treninga pred početak nove sezone
Igrači i navijači Vardara uoči treninga pred početak nove sezone

Vardarovo posrtanje: Može li Beograđanin da podigne skopskog giganta?

Vreme čitanja: 5min | pon. 30.08.21. | 11:01

Goran Simov dobio nezahvalan zadatak da predvodi Vardar u drugoj makedonskoj ligi

Skopski Vardar je drugoligaš! Kako vam to zvuči? Svakako nerealno, ali nažalost, to je istina. Najtrofejni makedonski klub i bivši jugoslovenski fudbalski gigant ispao je iz najkvalitetnijeg fudbalskog šampionata i igraće u Drugoj ligi u sezoni 2021/22.

Malo ko je verovao u takav scenario pre godinu dana, ali finansijska kriza koja je pogodila Vardar nakon povlačenja ruskog biznismena

Izabrane vesti

Sergeja Samsonenka uzela je svoji danak. Investitor koji je šest godina ulagao u fudbal i rukomet i doneo najveći sportski uspeh u Makedoniji povukao se iz svih timova, ostavljajući crveno-crne u borbi za spas da se snalaze kako znaju i umeju. I dok se za rukomet pronašao spas, do kraja sezone 2020/21, fudbalski klub Vardar nije uspeo da izbegne najgori scenario. Vardar je završio kao pretposlednji na tabeli i prvi put u istoriji igraće u Drugoj ligi.

Ako je 2011. izbegnuto ispadanje nakon što je FK Miravci ustupio svoje mesto Vardaru u, deset godina kasnije došao je dan kad je vrag odneo šalu. Sa krpljenim timom tinejdžera, Vardar nije uspeo da parira rivalima u poslednjim rundama kada je to bilo najpotrebnije. Na polusezoni Vardar predvođen Aleksandrom Vasoskim imao je 25 bodova, ali u drugoj polusezoni, kada se desio egzodus igrača, mladi tim je osvojio samo šest bodova na 15 utakmica. Nije bilo spasa.

APLAUZI U ISTANBULU I ONDA POTOP, ŠKENDIJA UZELA TITULU

A ako vratimo film samo četiri godine unazad, Vardar je 2017. imao moćnu ekipu za ove prostore i u sezoni 2017/18 ušao je u grupe Lige Evrope. Tako je postao prvi makedonski klub koji je uspeo da se domogne ligaške faze nekog UEFA takmičenja. U toj sezoni Vardar je igrao kvalifikacije za Ligu šampiona, tamo su prvo izbacili švedski Malme, a zatim u trećoj rundi bolno ispao od Kopenhagena zbog poraza na gostujućem terenu (2:0 u Skoplju, 1:4 u Danskoj). Usledio je plej-of u za Ligu Evrope, gde je napravljen najveći rezultat u istoriji nezavisne Makedonije. Moćni turski Fenerbahče pao je ispred ekipe koju vodio Čede Janevski i to sa dve pobede – i u Skoplju i u Istanbulu (2:0 i 2:1).

Međutim, ubrzo je počeo ozbiljan pad. Nakon utakmica u grupi, gde se Vardar suočio sa ruskim Zenitom, španskim Real Sosijedadom i norveškim Rosenborgom, loše rukovođenje učinilo je svoje. Najbolji igrači su otišli i to bez obeštećenja, mnogo novca je izgubljeno u sporovima, plate nisu bile isplaćene, dugovi su se nagomilali... Porez u evropskoj sezoni je brzo plaćen izgubljenom titulom – Škendija je postala prvak Makedonije sa neverovatnih 91 bodom, ispred Vardar koji je imao 56 bodova.


Finansijska premija koja je ušla u fudbalski klub za ulazak u grupe Lige Evrope nije se pametno iskoristila. Nakon tog čuvenog plasmana, Vardar je menjao i rotirao trenere kao na filmskoj traci. Čedomir Janevski koji je klub uveo u LE, otišao je pre kraja aprila 2018. godine, a zatim su tim vodili Boban Babunski i Aleksandar Vasoski.

PANČEV I NAJDOSKI UZALUD POTROŠENI, SAMSONENKO OSTAVIO MRAK

I sve to u par meseci. Fudbalske legende Darko Pančev i Ilija Najdoski su takođe bili deo uprave Vardara tokom plasmana u Ligu Evrope. Kobra je bio sportski, a Ilija Gromovnik tehnički direktor. Ali i oni su otišli nakon što je nedostatak novca pojeo klub i nisu mogli da funkcionišu prema planu i potrebama.

Zbog finansijskih problema Vardar dve godine zaredom nije dobio evropsku licencu od UEFA, što je bio veliki udarac za tim i praktično je najavio nokaut koji je zadesio najtrofejniji klub u Makedoniji. Osim toga, postojali su blokade za registraciju novih igrača i transfere. Da je Vardar tada igrao u Evropi, možda bi se na neki način spasli finansijskim prilivom koji donosi nastup u eurokupovima, ali bez licence i finansijski dobitak – to je bilo sve što je bilo moguće. Vardarov dug je u jednom trenutku, nezvanično, dostigao iznos od 3.500.000 evra Navijači Vardara, popularne Komite, spas su tražili od Grada Skoplja, koji u ovom slučaju nije bio većinski vlasnik, ali ga nisu dobili. Zatim su i sami pokušali kolko-tolko da spasu klub. Navijačka grupa je preduzela akciju za spas Vardara, prodala elektronske karte i dresove i prikupila sredstva da klub ima bar za osnovno poslovanje tokom jedne polusezone. Vardar se spasao bankrota, ali ne i ispadanja.

Sergej Samsonenko je sada za Vardar prošlost. Klub ima novo rukovodstvo. Vardar je pre izvesnog vremena preuzeo Slobodan Krstevski, mladi makedonski biznismen, ali ne previše poznat javnosti. Predaja Vardara u njegove ruke je završena, a bar oni početni signali – blagovremeni početak priprema i formiranje tima – “male” stvari koje Vardar nije imao prošle godine, obećavaju da za velikana dolaze bolji dani.

U sadašnjem timu Vardara ostao je prvi golman

Filip Ilić, dovedeni su štoperi Nenad Miškovski, Trajče Stojkovski i Darko Stojanov, tu je i defanzivac Darko Glišić, Riste Ilijoski, Oliver Peev, Petar Ljamčevski, Martin Blaževski, Vildan Kerim, Aleksandar Panovski , Filip Petrov, Filip Petkovski . Iskusni igrači koji će imati zadatak da nose teret u Drugoj makedonskoj fudbalskoj ligi - Zapad, koja je prilično konkurentna i u kojoj će biti teško igrati. Iz sadašnjeg tima deo moćnog Vardara koji je igrao u grupama Lige Evrope je bio samo Dejan Blaževski. Zbog toga 35-godišnji krilni napadač ima ulogu kapitena.

„Najvažnije je da vidimo da se situacija rešava. Nadam se da će na kraju sve biti u redu, jer je ranije bilo jako loše. U timu imamo iskusne igrače, novajlije, koji zaslužuju da budu u Vardaru, a imamo i mlade talente. Ova godina će sigurno biti mnogo teža, jer gde god Vardar igra, posebno u gostima, svi će dati maksimum da pobede. Ali naše mesto je u Prvoj ligi, to nam je cilj do kraja",


prokomentarisao je Dejan Blaževski.

Trener Vardara trenutno je

Goran Simov

, Beograđanin i srpski golman, koji je u prošlosti stajao između stativa ovog kluba. Simov je dres Vardara nosio u dva navrata – od 2009. do 2010. godine, zatim od 2011. do 2013. godine. Trenerski rad započeo je 2019. godine kada je startovao u Sileksu iz Kratova.

„Situacija u Vardaru je teška tri godine i svi pričaju o tome. Iskreno, imam veliko poverenje u ljude koji su preuzeli klub. Moj zadatak su rezultati na terenu, a ubeđen sam da će uprava pratiti naš korak i da će Vardar stati na zdrave noge. Teško je igrati Drugu ligu, to sam osetio sa Sileksom. Posebno je teško u zapadnoj grupi, konkurencija je velika i biće potrebno mnogo rada i zalaganja za postizanje cilja",

rekao je Goran Simov pred nastup u Drugoj ligi.

Kao najveći konkurent Vardara izdvaja se Sileks. Nekadašnji prvak Makedonije izgubio je od Tikveša u plej-ofu (0:1) i ispao je iz najkvalitetnije lige. Sada će direktno sa Vardarom Sileks voditi bitku za lidersku poziciju koja donosi direktno napredovanje. Debitant Voska Sport pokušaće da zakomplikuje račune favoritima, pošto je finansirana od strane

Nefija Useinija,

poznatog biznismena.

Piše: Martin Tanaskovski


tagovi

VardarIlija NajdoskiDarko Pančev

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara