Luka Modrić i u 37. godini nezamenjiv (©Reuters)
Luka Modrić i u 37. godini nezamenjiv (©Reuters)

Vatreni s proverenim snagama na Zmajeve - Velšani hvale: Hrvati imaju najbolji vezni red na svetu

Vreme čitanja: 3min | sub. 25.03.23. | 10:34

Kvalifikacije za Evropsko prvenstvo 2024: Tim Zlatka Dalića večeras (20.45) na splitskom Poljudu protiv Ostrvljana počinje novi ciklus. Nema Dejana Lovrena, ostali nosioci igre su tu

Hrvatska je napravila podvig pre pet godina kada je bila svetski vicešampion u Rusiji, a da to nije bilo slučajnost četa Zlatka Dalića je potvrdila i bronzom prošle godine u Kataru. U novom ciklus kvalifikacija za Evropsko prvenstvo Luka Modrić i drugovi su favoriti u Grupi D, a najveći rival trebalo bi da im budu Turci i Velšani, dok su Letonci i Jermeni autsajderi.

Zlatko Dalić je ostao na kormilu reprezentacije koja želi i na Evropskom prvenstvo naredne godine da se uključi u borbu za vrh. Potpisao je ugovor do 2026, pa će sa Vatrenima da brani treće mesto na Mundijalu za tri godine. Prvi rival na raspodatom Poljudu u Splitu je Vels (20.45). Od bitnih igrača u odnosu na Mundijal nema samo štopera Dejana Lovrena koji se oprostio od dresa s državnim grbom.

Izabrane vesti

Za Ostrvljane više ne igra Geret Bejl koji je odlučio da završi karijeru posle Mundijala u Kataru i osvojene titule u MLS-u sa Los Anđelesom.

Krećemo u novi izazov, napravili smo velike stvari, ali još želimo nove pobede i nove stvari, protiv reprezentacije koja dolazi s velikim ambicijama. Nemamo mnogo promena u odnosu na SP, osim Lovrena koji se oprostio, Petković je povređen. Nećemo puno da menjamo, nastavićemo s onim što je bilo dobro“ rekao je Dalić, prenosi portal germanijak.hr.

20.45: (1,48) Hrvatska (4,10) Vels (7,50)

Ne brine Dalića status igrača u klubovima koji se pogoršao posle Mundijala.

"Svi koji su igrali do kraja Svetskog prvenstva su imali problema, to se dogodilo i nama. Brozović se povredio, Kovačić, Vlašić... Moramo da prebrodimo te probleme, imamo kvalitetnu reprezentaciju, imamo rešenja koja ih mogu zameniti. Očigledno neki nisu u pravoj formi, ali znamo treba da radimo, da izvučemo maksimum iz ove dve utakmice, rasporediti snage tako da rezultat ne pati“.

Dalić već ima broj bodova koji bi bio dovoljan za plasman na Evropsko prvenstvo.

"Možemo reći da bismo sa 18, 19 bodova bili sigurni. Ali, nećemo da kalkulišemo, idemo što pre da osvojimo što više bodova“.

Vels se shvata ozbiljno.

"Znamo da su se neki oprostili, da nema Bejla, ali imaju još igrača, Mura, Ramzija... Očekuje još jaču fizičku ekipu, motivisaniju, ambiciozniju“, zaključio je Dalić.

18.00: (8,00) Jermenija (4,20) Turska (1,45)

Očekuju se Marko Livaja i Andrej Kramarić u špicu, Ivan Perišić po levoj strani terena, dok je iskusni trio zakucan na sredini terena – Luka Modrić, Marcelo Brozović i Mateo Kovačić. U poslednjoj liniji biće Sosa, Gvardiol, Šutalo i Juranović, dok je Livaković siguran na golu.

Vels je skromna selekcija. Nije oduševaila na Mundijalu u Kataru. Zmajevi su osvojili samo bod u konkurenciji Engleske, Irana i SAD-a. Hrvatska i Vels su igrali i u prethodnom kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo. Vatreni su bili uspešniji, osvojili su četiri boda. Na svom terenu su pobedili sa 2:1, dok je u Kardifu bilo 1:1.

Selektor Zmajeva Rob Pejdž rekao je da neće igrati Brenan Džonson zbog povrede.

"To je velik udarac za nas, ali tako je kako je. Imam nekoliko novih lica koja su nam donela novu energiju. Plašim se da Džonson neće moći da igra ni u u utorak“, rekao je Pejdž.

Svesni su Velšani da su domaćini favoriti.

"Hrvati su treći na svetu, imaju najbolji vezni red na svetu. Planiramo cele nedelje kako da ih zaustavimo. Verujem da ćemo pronaći odgovor na njihovu igru, imamo određene zamisli. Stadion izgleda jako lepo, preko 30.000 navijača stvoriće sjajnu atmosferu, a naših će biti 1.800. I oni znaju kako se navija“, istakao je selektor ostrvske selekcije.

Osam vezanih utakmica Velšani su bez pobede, još od 5. juna prošle gidne kada su pobedili Ukrajinu u baražu za Mundijal sa 1:0.

KVALIFIKACIJE ZA EVROPSKO PRVENSTVO – 1. KOLO

Subota

GRUPA D

18.00: (8,00) Jermenija (4,20) Turska (1,45)

20.45: (1,48) Hrvatska (4,10) Vels (7,50)

***kvote su podložne promenama



tagovi

Luka ModrićZlatko Dalićfudbalska reprezentacija hrvatskereprezentacija Hrvatskereprezentacija VelsaFudbalska reprezentacija Velsakvalifikacije za EP

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara