Ilustracija (©fksarajevo.ba)
Ilustracija (©fksarajevo.ba)

Večiti derbi ulaznica za Evropu, puno Koševo garantuje spektakl

Vreme čitanja: 7min | pet. 12.05.23. | 12:01

U centru pažnje u BiH je 149. okršaj Sarajeva i Željezničara

(Od dopisnika Mozzart Sporta iz Sarajeva)

Polako, ali sigurno Premijer liga Bosne i Hercegovine se privodi kraju, a konačno se dobijaju obrisi poretka na tabeli. Iako je još dosta stvari ostalo pod znakom pitanja, nekoliko klubova je potvrdilo svoje pozicije, dok će u ovom 31. kolu neki timovi imati priliku da stave tačku na svoju sudbinu. U centru pažnje će definitivno biti 149. večiti derbi sarajevskih rivala, a biće zanimljivi i neki mečevi u borbi za opstanak. 

Izabrane vesti

SARAJEVO – ŽELJEZNIČAR (20:00) 

Za utakmice večitih rivala nikada nije trebala neka specijalna najava. Kao i obično, forma i statistički podaci padaju u vodu, jer je motiva svakako na pretek.  Osim onog najvažnijeg, rezultata, u igri je i prestiž te prevlast u gradu, bar do neke naredne utakmice… Situacija na tabeli pred ovaj derbi dodatno daje na važnosti. Sarajevo je na trećoj poziciji sa dva boda više od Željezničara koji je četvrti. Dakle, bitka ta poziciju broj tri i dalje traje, jer je u igri plasman u Evropu.

20.00: (1,80) Sarajevo (3,30) Željezničar (4,50)

S obzirom na bodovni saldo, Bordo tim bi mogao rešiti dileme oko izlaska na međunarodnu scenu, jer bi dva kola pre kraja imali situaciju da imaju pet bodova više od konkurenata, što bi praktično stavilo tačku na pitanje Evrope. Svesni toga su i u taboru Sarajeva pa će pokušati pred svojim navijačima opravdati ulogu favorita, u koju su sa razlogom stavljeni pred ovaj okršaj. Razlog je odlična forma, koja je prekinuta u prošlom kolu, ali je tim Mirze Varešanovića pokazao da je pronašao dobitnu formulu kako za lepu igru tako i za rezultat. U poslednjih sedam utakmica upisali su šest pobeda i jedan remi, ali je onda ostao gorak okus utakmicom u Banjaluci, kojom Sarajevo nije puno izgubilo. I dalje su krojači svoje sudbine, pa bi današnji eventualni trijumf značio da je cilj ispunjen. Mada, na polusezoni nije delovalo tako. 

Upravo je Mirza Varešanović bio najomraženiji čovek u klubu iz Titove. Navijači su redovno tražili njegov odlazak, ali je ovaj stručnjak uspeo to da prebrodi i stvari preokrene u svoju korist. Mada, ni dalje nije najomiljenija ličnost među najvatrenijim pristalicama bordo kluba, ali ukoliko ostvari klupski cilj, moglo bi se i to promeniti. A nema boljeg ostvarenja cilja, od trijumfa nad gradskim rivalom. 

Utakmica je značajna za obe ekipe, ne samo zbog rivalstva, već i rezultatski. Mi smo treći, a Željo četvrti. Očekujem pravi derbi, borbu za Evropu i nadam se da će sve proteći u fer i korektnoj igri i navijanju. Očekujemo spremni ovaj derbi. Nažalost, prekinuta je naša dobra serija. Svjedočili ste svi kako. Nas je utakmica u Banjaluci dodatno zbližila i idemo po pobedu da što pre izađemo na evropsku scenu", izjavio je Varešanović te 'peckanjem' protivničkog trenera napravio dodatni pritisak. 

Što se tiče Želje pre i sada - mislim da je Željo bio opasniji kad je (Edis) Mulalić bio trener. Imao je neki poseban damar jer je Željino dete. Naša prednost je kolektiv, a Željo je opasan u tranziciji i ima jako brze igrače napred", zaključio je Varešanović. 

Željezničar se nalazi u nešto težoj poziciji u odnosu na Sarajevo, jer bi eventualnim porazom, verovatno bile raspršene sve nade oko Evrope. Mada, klupski cilj u početku nije ni bio Evropa nego stabilizacija kluba, ali kada se već došlo nadomak toga, zašto se ne bi prigrabilo. Tim sa Grbavice je prošao jedan jako turbulentan period. Smena trenera, ne baš dobri rezultati, kumovali su tome da se gradski derbi dočekuje u ne baš dobrom raspoloženju. Istina, jeste Željo pobedio u prošlom kolu, ali forma baš i ne može da raduje popularne Manijake, ali ni novog šefa struke Nermina Bašića.

Iako mladi trener konstantno govori da je njegova ekipa u taktičkoj tranziciji u odnosu na prethodnika, i da će za to trebati vremena, pitanje je koliko će navijači imati strpljenja. Sve u svemu, utakmica sa Sarajevom najbolja je prilika da se pokaže dosadašnji rad i da se vidi koliko zapravo tim može. Da Željo ima dobre igrače, ima. Da su navijači i dalje velika podrška, jesu. Samo sve to treba lepo uklopiti. Pogotovo na vrućem terenu, jer je i pticama na grani jasno da je Željo ove sezone potpuno različita ekipa kod kuće i na strani. Na poslednja četiri gostovanja nisu uspeli postići čak ni pogodak, što je svakako dodatni pritisak pred današnje gostovanje nadahnutom rivalu. Ali već smo rekli da sve statistike padaju u vodu u ovakvim utakmicama, jer će prema rečima Željinog šefa struke, presuditi veća hrabrost.  

Imamo veliko poštovanje prema FK Sarajevo. Oni prolaze tranzicijski period, vidi se to na terenu, pogotovo u drugom delu sezone. Imaju nadmoć na terenu, očekujem tešku utakmicu. Ovaj derbi nije samo derbi, tabela pokazuje da je utakmica jako bitna i pored tog prestiža. Očekujem zahtevnu utakmicu, a da mi budemo odvažni i hrabri. Ponosan sam na igrače, rekao sam im to, a oni su do sada napravili vrhunski rezultat. Niko nije očekivao borbu za Evropu pred sezonu, te je lepo biti u nadi da možemo nešto napraviti. Imamo svoje snove sa našim navijačima i pokušaćemo odigrati dobru utakmicu i na Koševu", rekao je Nermin Bašić. 

VELEŽ – IGMAN (18:00) 

Pred Veležom će narednih sedam dana biti ključni za određivanje sudbine. Rođeni imaju priliku prvo da se bodovno približe trećoj poziciji, a onda sredinom naredne sedmice, osvoje pehar Kupa BiH. Samim tim, izborili bi plasman u Evropu, ali ukoliko to ne uspeju, moraće put potražiti preko prvenstva. Dakle, bodovi su preko potrebni pogotovo pred domaćim navijačima, u utakmicama gde imaju ulogu favorita. Velež je trenutno šesti, ali sa svega četiri boda manje od trećeplasiranog Sarajeva, pa bi sa današnjom pobedom i dalje držali korak za željenom pozicijom. Dolaskom Nedima Jusufbegovića za trenera, Rođeni su zaista promenili identitet i od jedne zbunjene ekipe, postali tim koji ima i glavu i rep. Sve se to vidi kroz rezultate, iako je u zadnja četiri kola forma krenula silaznom putanjom, pa će ova utakmica biti prilika da se stvari vrate na pravi put.  

18.00: (1,80) Velež (3,30) Igman (4,50)

Igman je od ekipe koja je figurirala kao glavni kandidat za ispadanje, postao ekipa od koje svi prezaju. Spoj mladosti i iskustva koje sa klupe fantastično predvodi Husref Musemić došao je nadomak željenog cilja, opstanka u ligi u debitantskoj sezoni u društvu najboljih. Trenutno su na osmom mestu, sa četiri boda više od opasne zone, ali i prilikom da sve to sačuvaju u preostala tri kola. U poslednje tri utakmice, tim iz Konjica je osvojio sedam bodova što je za svaku pohvalu, a kada se tome pridoda činjenica da u  poslednjih sedam kola imaju samo jedan poraz, dovoljan je dokaz koliko je Igman nezgodan protivnik. Istina, mnogo bolje igraju kući, ali su u prošlosti znali da namuče i jače rivale. Uzeli su bod Širokom Brijegu i Željezničaru, a tesno su poraženi od Borca i Zrinjskog. Dakle, Velež jeste favorit, ali treba biti oprezan u prognozama ovog susreta.  

SLOGA – ZRINJSKI (17:00) 

Kada je na početku ovog dela sezone Sloga krenula sa lošim rezultatima, javnost je Dobojlije već videla u nižem rangu. Međutim, šok terapija dovođenjem Vlada Jagodića na kormilo je uspela, pa se Sloga kako stvari stoje iščupala iz borbe za opstanak. Imaju 34 boda, pet više od opasne zone, pa bi trebalo mnogo stvari da se poklopi kako bi svu tu zalihu ispustili u poslednja tri kola. Istina, nije nemoguće, ali gledajući raspored konkurenata, jako teško. Od dolaska iskusnog stručnjaka Sloga je u poslednjih šest mečeva upisala tri pobede, dva remija i jedan poraz. Pride, dve pobede su bile u gostima protiv direktnih rivala što je svakako najveći razlog dobre bodovne zalihe.

17.00: (7,75) Sloga (4,40) Zrinjski (1,38)

U finiš prvenstva Sloga može ući nešto rasterećenije, što svakako može biti i pozitivna stvar, pogotovo kada u goste stiže rasterećeni šampion. Utakmica u Doboju trebala bi biti gledljiva sa tog aspekta, jer je Zrinjski već proslavio odbranu titule, a u mislima im je trenutno samo finale Kupa. Iako iz tabora Plemića poručuju kako će i u nastavak sezone ući maksimalno odgovorno i ozbiljno, za očekivati je da u narednim mečevima priliku dobiju igrači sa nešto manjom minutažom. Bez obzira na današnji rezultat Zrinjski neće ama baš ništa promeniti, dok bi sve osim poraza za Slogu značilo opstanak u ligi. 

BiH 1 - 31. KOLO

Petak

17.00: (7,75) Sloga (4,40) Zrinjski (1,38)

18.00: (1,80) Velež (3,30) Igman (4,50)

20.00: (1,80) Sarajevo (3,30) Željezničar (4,50)

Subota

17.00: (1,95) Leotar (3,70) Tuzla Siti (3,15)

Nedelja

17.00: (3,50) Posušje (3,15) Borac (2,10)

Ponedeljak

20.00: (3,00) Sloboda (3,10) Široki Brijeg (2,35)

***kvote su podložne promenama



tagovi

BiH 1ex-Yu fudbalEX-YU ligeSarajevoŽeljezničar

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara