Ilustracija (©AFP)
Ilustracija (©AFP)

Vekovni animozitet u Kraljevskom klasiku

Vreme čitanja: 5min | sre. 01.06.22. | 22:57

Brazil: Fortaleza dočekuje Searu u velikom gradskom derbiju u sklopu zaostalog duela 3. kola Serije A

Pošto su prethodne nedelje oba tima obezbedila nastavak učešća na međunarodnoj sceni, Fortaleza i Seara se vraćaju obavezama u nacionalnom prvenstvu, gde će pokušati da se izvade iz katastrofalne situacije u kojoj se trenutno nalaze. Gradski okršaj između ovih timova, poznat je i kao Clássico Rei, što bi u slobodnom prevodu glasilo, Kraljevski klasiko. To je najveći fudbalski derbi u gradu Fortaleza, inače prestonici savezne države Seara, koja se nalazi u severoistočnoj regiji Brazila. Animozitet između njih traje više od jednog veka i broji preko 600 međusobnih okršaja, čineći tako ovo rivalstvo kao jedno od najtradicionalnijih u zemlji Karioka.

Kraljevski klasik, deo je zastalog 3. kola Serije A, koji je odložen zbog finala šampionata Seare u kojem je učestvovala Fortaleza. Kao i decenijama unazad, i ovog puta poprište bitke održaće se na stadionu Kastelao, u noći između srede i četvrtka od 01.30 po srednjoevropskom vremenu.

Izabrane vesti

Fortaleza je 24. aprila rezultatom 4:0 savladala Kavkaju u drugoj utakmici državnog finala i tako četvrtu godinu zaredom osvojila titulu šampionata Searense. Ovo im čak nije bila ni prva titula u sezoni. Nešto ranije, Trikolori su drugi put osvojili Severozapadni kup Brazila. Kampanja je postala još bogatija posle uspešnog učešća, prvi put u istoriji, u Kopa Libertadoresu, gde su prošli u eliminacionu fazu takmičenja.

Prethodne srede na gostovanju u Santjagu savladali su Kolo Kolo sa 4:3, čime su obezbedili plasman u osminu finala takmičenja kao drugoplasirani u F Grupi, iza lidera River Plejta. U sledećoj fazi na putu će mu biti još jedan argentinski Estudijantes. Pored toga, Trikolori su takođe prošli i u osminu finala Kupa Brazila, eliminišući Vitoriju.

01.30: (2,35) Fortaleza (3,10) Seara (3,25)

Ipak, ako analiziramo stanje u domaćem prvenstvu, Fortaleza je potonula na dno brazilskog prvenstva, sa oskudna dva osvojena boda u sedam utakmica. Jedini je klub koji još nije ostvario pobedu od početka prvenstva, uz dva remija i čak pet poraza. Po svemu sudeći, Trikolori će se do poslednjeg kola boriti da ne ispadnu u Seriju B.

Sa samo četiri postignuta i 10 primljenih golova na sedam mečeva, tim koji predvodi Argentinac Huan Pablo Vojvoda je neuravnotežen u oba sektora. Uz mnoge poteškoće stvaraju ofanzivne akcije, sa druge strane ni defanzivni sektor ne odrađuje zadovoljavajući posao, naročito po bokovima, gde se tokom predhodnog perioda ispostavilo da su najranjiviji. Zbog ovog disbalansa, njihova gol-razlika je negativna (-6).

U poslednjem kolu brazilskog prvenstva, Fortaleza je na Areni Kastelao za osmo kolo Serije A ugostila Žuventud u meču koji je završen nerešenim ishodom 1:1. Sveukupno, loš rezultat, ali prihvatljiv u datim okolnostima, znajući da su veći deo meča bili u rezultatskom deficitu.

-------------------

Misliš da poznaješ fudbal bolje od drugih? Mozzart Prognozzer ti pruža šansu da to i dokažeš i osvajaš vredne nagrade svake nedelje! Odigraj odmah potpuno besplatno!

--------------------

Gosti su došli do prednosti golom Vitora Gabrijela u 50. minuta meča. Poraz je izbegnut ipogotkom Žozea Velisona u 65. minutu. Tako su Trikolori stigli tek do drugog boda. Opet, bilo kakav ishod sa tog meča ne bi ih odveo sa dvadesete i poslednje pozicije na tabeli. Pored toga, pojavili su se problemi u igračkom kadru, gde su Mateus Vargas, Renato Kaiser i Erkules, zbog povreda, pod znakom pitanja za predstojeći Klasiko.

Rival Fortaleze u Kraljevskom klasiku Seara je trenutno na skromnoj 18. poziciji, sa šest osvojenih bodova u sedam utakmica. Njihova dosadašnja kampanja je samo jedna pobeda, tri remija i tri poraza. Poput njihovog najvećeg rivala, i ekipi koju vodi Dorival Žunior lako se može dogoditi da se do kraja sezone upusti u borbu za opstanak. Sa osam postignutih i 11 primljenih golova u sedam mečeva, Alvinegro je poprilično efikasan u fazi napada, ali ostavlja mnogo nebranjenog prostora u defanzivnom delu. Zbog tih poteškoća i ima negativnu gol-razliku od (-3).

U poslednjem nastupu u Seriji A, Seara je gostovala u Sao Paulu na Morumbiju, i izborila remi 2:2. Kuriozitet je da je nedavna retrospektiva sukoba između Seare i Sao Paula definitivno obeležena nerešenim ishodima. Na poslednjih šest utakmica kada su se Vovo i Trikolori iz Sao Paula susreli u svima je rezultat na kraju bio izjednačen, zanimljivo istim rezultatom 1:1.

Iako se Seara nalazi u donjem delu tabele Brazileiraa, šta više u zoni je ispadnja, na međunarodnoj sceni beleži rezultate koji su u potpunoj suprotnosti od onih u nacionalnom prvenstvu. U Kopa Sudamerikani, Vozao je imao savršenu kampanju. Pobedio je u svih šest mečeva odigranih u svojoj grupi, zatvarajući ovu fazu takmičenja sa najboljim učinkom među 32 kluba učesnika. Pored sakupljenih 18 poena, postigao je 17 golova, što ga je svrstalo u najbolji napad na turniru, a sa samo jednim primljenim golom, ujedno i najefikasnija odbrambena ekipa u takmičenju.

U osmini finala, protivnik će mu biti bolivijski Strongest, koji je završio na trećoj poziciji u grupi Kopa Libertadores, te je tako na kraju svoje učešće izmestio u drugo po jačini klupsko kontinentalno takmičenje. U Kupu Brazila, Seara je takođe bila uspešna. Bez velikih poteškoća savladala je Tombense. Tim je pokazao značajan napredak od dolaska trenera Dorivala Žuniora, kome je, međutim, i dalje teško da zabeleži slične rezultate i u Seriji A.

Fortaleza i Seara, uprkos odličnim kampanjama u Kopa Libertadores i Kopa Sudamerikani, klizaju na početku šampionata Serije A i preti im borba do poslednjeg kola boriti protiv ispadanja u niži rang. Oba tima pokazala su znake da mogu da deluju agresivno i na visokom nivou. Ipak, Fortalezi je pobeda najpotrebnija, i verovatno će usvojiti smeliju strategiju u derbiju.

U zvaničnim mečevima kroz sva takmičenja u kojima su se suočavali ovi rivali, a koji su danas stigli do brojke od 588 međusobnih duela, Vozao ima prednost sa 198 pobeda, u odnosu na Trobojnog rivala sa 181, dok je preostalih 209 sukoba završeno nerešenim ishodom. Broj klasika se povećava i prevazilazi 600 ako se računaju i prijateljski susreti, ali oni već po pravilu ne ulaze u zvaničnu statistiku.

BRAZIL 1 - ZAOSTALI MEČ 3. KOLA

Četvrtak

01.30: (2,35) Fortaleza (3,10) Seara (3,25)

*** kvote su podložne promenama

Piše: Đorđe RADONJIĆ


tagovi

Brazil 1FortalezaSeara

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara