Dušan Tadić i Armando Obispo (©AFP)
Dušan Tadić i Armando Obispo (©AFP)

Velika zbrka u Holandiji i "ključ" kod AZ Alkmara: PSV-u dovoljan bod za Ligu šampiona, Ajaks može i u Ligu konferencije

Vreme čitanja: 4min | ned. 28.05.23. | 12:43

Ozbiljna borba u poslednjem kolu Eredivizije

Fajenord je još ranije obezbedio povratak pehara prvaka Holandije u Roterdam, i ostavio glavne pretendente na presto PSV i Ajaks da se "biju" za preostalo mesto u kvalifikacijama za Ligu šampiona. Tim iz Ajndhovena mu je najbliži jer ima tri boda više od Amsterdamersa, ali i slabiju gol-razliku za dva pogotka i morao bi da osvoji bar bod u poslednjem kolu kako bi obezbedio drugo mesto. Ajaks je najbliži Ligi Evrope, ali i on ne sme da kiksne jer je AZ Alkmar samo dva koraka iza njega.

Drugo mesto koje vodi u evropsku elitu predmet je borbe PSV-a i Ajaksa. Tim Ajndhovena ide u Alkmar i dovoljan mu je bod, dok Ajaks mora da pobedi u Enshedeu i da se nada da će Filipsovci da pokleknu.

Izabrane vesti

Alkmar će dočekati PSV i pokušati da se dokopa treće pozicije, a s druge strane, ekipa iz Ajndhovena će braniti drugo mesto koje garantuje mesto u kvalifikacijama za Ligu šampiona. AZ je do sada sakupio 67 bodova i četvrti je, dva boda zaostaje za trećeplasiranim Ajaksom, dok PSV ima tri boda ispred Kopljanika.

14.30: (2,75) AZ Alkmar (3,45) PSV (2,50)

Puleni trenera Paskala Jansena izborili su plasman u polufinale Lige konferencije ove godine i gde ih je eliminisao Vest Hem. Na ligaškoj sceni držao se AZ u gornjem domu, ali je potom izgubio konkatkt sa vodećom trojkom i nikada nije uspeo da se vrati. Ako i dalje želi da bude treći, Alkmar mora da pobedi i da se ujedno nada da Ajaks neće da trijumfuje protiv Tventea.

PSV trenutno prolazi kroz neočekivane probleme. U prošlom kolu je remizirao 3:3 sa Herenvenom, a posle tog duela trener Rud van Nistelroj senzacionalno je podneo ostavku, jer, prema saopštenju kluba, nije osetio poverenje uprave.

"Posle nekoliko razgovora o internim pitanjima, u utorak je održan još jedan sastanak između uprave kluba i Ruda van Nistelroja. Odlučili smo da posvetimo maksimalnu pažnju utakmici poslednjeg kola protiv AZ Alkmara. Van Nistelroj nam je izneo svoje viđenje, rekavši da ne oseća dovoljnu podršku i neće nastaviti posao u klubu".

Ekipu će u poslednjoj rundi da predvodi sadašnji pomoćnik Fred Ruten, koji potom neće preuzeti mesto kormilara Filipsovaca. Istovremeno, Van Nistelroj je osvojio Superkup i odbranio Kup Holandije, a pored toga je odveo klub u nokaut fazu Lige Evrope.

14.30: (4,00) Tvente (3,80) Ajaks (1,85)

Branilac titule Ajaks ove godine nije imao dobru sezonu i posle četiri godine će završiti bez ijednog trofeja. Sada u poslednjoj utakmici ove kampanje može bar delimično da spase lošu godinu. U prošlom kolu Kopljanici su savladali Utreht (3:1), a sa druge strane PSV je neočekivano igrao nerešeno protiv Herenvena (3:3), pa je i dalje u igri drugo mesto koje garantuje plasman u Ligu šampiona.

Amsterdamski giganti su ispali iz evropskih kupova početkom godine, a zatim nisu uspeli da pobede PSV u Superkupu i finalu nacionalnog Kupa. U aktulenoj sezoni Eredivizije Ajaks je sakupio 69 bodova i zaostaje tri poena za PSV-om. Ako pobedi u Enshedeu u nedelju, a PSV izgubi u Alkmaru, završiće drugi i ponovo ciljati na grupnu fazu najprestižnijeg evropskog klupskog takmičenja.

Međutim, ako izgubi u Enshedeu, može čak i da padne na četvrto mesto, i ode u Ligu konferenciju. AFC je doživeo veliku krizu od kraja jesenjeg dela do kraja januara, kada je u sedam mečeva jednom izgubio, a šest puta remizirao. Posle toga je stabilizovao učinak, mada su ga porazi od Fajenorda (2:3) i PSV-a (0:3), kao i remi bez golova sa Alkmarom, lišili Dušana Tadića i drugove bolje pozicije.

Klub iz Enshedea nadovezao se na prošlogodišnje fantastično četvrto mesto i nije bio daleko od ponavljanja ove pozicije, ali će ovoga puta završiti na petom mestu u ligaškom delu sezone i samim tim će se suočiti sa dodatnim plej-ofom za kvalifikacije za Ligu konferencije.

Tvente nije pobedio protiv Ajaksa na pet prethodnih mečeva, a ove sezone je sa njim odigrao nerešeno bez golova u ligi, a zatim izgubio od Kopljanika u osmini finala Kupa (0:1).

14.30: (2,05) Herenven (3,50) Go Ahed (3,50)

Dileme u donjem domu više nema. Iz lige su ispali Kambur i Groningen, dok će Emen u baraž za opstanak. Čeka se još ko će da zauzme osmo mesto, poslednje koje osigurava doigravanje za Ligu konferencije. Trenutno je Herenven na toj poziciji sa 43 boda, ali prete RKC sa 41 i Go Ahed sa 40. RKC gostuje fenjerašu Kamburu, dok se u međusobnom okršaju sukobljavaju Herenven i Go Ahed Iglsi.

EREDIVIZIJA - POSLEDNJE, 34. KOLO

Nedelja

14.30: (2,75) AZ Alkmar (3,45) PSV (2,50)

14.30: (3,90) Kambur (3,70) RKC (1,90)

14.30: (1,40) Fajenord (4,90) Vitese (7,25)

14.30: (2,75) Fortuna Sitard (3,45) NEC (2,50)

14.30: (3,15) Groningen (3,50) Sparta (2,20)

14.30: (2,05) Herenven (3,50) Go Ahed (3,50)

14.30: (4,00) Tvente (3,80) Ajaks (1,85)

14.30: (1,47) Utreht (4,60) Emen (6,50)

14.30: (1,70) Volendam (3,90) Ekscelzior (4,80)

***kvote su podložne promenama



tagovi

EredivizijaPSV AjndhovenAjaksAZ AlkmarHerenvenGo Ahed Igls

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara