Mauro Boselji (©AFP)
Mauro Boselji (©AFP)

Veliki ulog – karta za Libertadores

Vreme čitanja: 4min | sre. 13.12.23. | 23:05

Finale Kupa Argentine: Estudijantes i Defensa i Hustisija noćas (01.10) u Lanusu, južnom delu Buenos Ajresu, igraju za trofej i plasman u elitno takmičenje u Južnoj Americi

Estudijantes ima ogromnu tradiciju i zavidnu galeriju trofeja među koje se ubrajaju i četiri titule Kopa Libertadores. Ipak, i pored velikog broja međunarodnih i nacionalnih priznanja, Estudijantes se noćas (01.10) sprema da zaigra u prvom finalu Kupa Argentine.

Slučajno ili ne, tačno posle 13 godina i jednog dana od svoje 11. i poslednje zvezde prišivene na grb. Ekipa na ovaj duel dolazi sa optimalnim odmorom posle iscrpljujuće sezone, u kojoj nije bilo pauze između turnira i koja je morala da podnese teret igranja u proseku više od jedne utakmice nedeljno.

Izabrane vesti

Njihov poslednji duel odigrao se 27. novembra, kada su na svom terenu remizirali 1:1 sa Lanusom, kojim su obeležili šesti uzastopni meč bez poraza u sezoni, a čime su i dokazali snagu svog tima uprkos ranoj eliminaciji u Liga kupu. Međutim, sastav Eduarda Domingeza je pokazao kvalitet i tako što je na svom putu kroz Kup Argentine srušio gigante, nadmašivši Urakan i dva najveća šampiona kontinenta, Independijente u osmini finala i Boku Juniors u polufinalu.

01.10: (2,25) Estudijantes (3,05) Defensa i Hustisija (3,25)

Nekoliko dana pre ozvaničenja datuma i mesta odigravanja finala, rukovodstvo Estudijantesa izvršilo je snažan pritisak na organizaciono telo takmičenja da se utakmica odigra što bliže gradu La Plati. Organizatori su na kraju izašli u susret oba učesnika, i za mesto odigravanja finala odredili su stadion Nestor Diaz Perez, poznatiji kao La Fortalesa, inače dom Lanusa koji se nalazi u južnoj zoni Buenos Ajresa.

Iako stadion ima zadovoljavajući kapacitet sa nešto više od 47.000 mesta, Studenti iz La Plate morali su da vode i sprovedu prodaju karata o kojoj se mnogo raspravljalo, na njima ne svojstven način. Sa 20.000 ulaznica na raspolaganju naspram 55.000 hiljada potražioca, sproveden je sistem rangiranja, među kojima su prednost imali oni koji plaćaju članarinu ili imaju sezonske propusnice.

Niko ne želi da propusti finale i nepostoji navijač Estudijantesa u gradu koji očajnički ne traži marak preprodanu kartu po višestruko većoj ceni. Pored svega toga, ovo će biti poslednja bitka za dva istorijska crveno-bela ratnika u vidu oproštajnog meča za dugogodišnjeg čuvara mreže Marijana Anduhara (40) i napadača Maura Boselija (38).

Na drugoj strani je Defensa i Husticija, koja je, kao i protivnik, takođe pretrpel ranu eliminaciju u prvoj fazi Liga kupa i želi da osvoji Kup Argentine kako bi spasla dosadašnju sezonu punu uspona i padova. Između ostalog, Jastrebovi iz Florensio Varele su bili polufinalisti Kopa Sudamerikane, ali su na kraju poražen od, kako će se kasnije ispostaviti i šampiona, ekvadorskog LDU-a u polufinalu ovog takmičenja.

Tim Hulija Vakarija je put u finale započeo savladavši Ituzaingo sa 3:2 u prvoj rundi takmičenja, zatim minimalnim rezultatom Sentro Espanjol u u drugoj rundi, a u osmini finala bilo je 6:5 u penalima protiv Estudijantesa iz Rio Kvarta posle remija bez golova. Zatim je, takođe u penal seriji sa 7:6 savladan Čako For Ever nakon nerešenih 1:1 u četvrtfinalu i protiv San Lorenca, kao jedinog tima iz elitnog ranga na ovom putu, u polufinalu salavili su sa 1:0. Njihov poslednji duel bio je težak poraz od Njuels Old Bojsa rezultatom 3:0, uz potpunu dominaciju Leprozirnih. U prethodnih pet utakmica, Defensin učinak nije toliko ohrabrujući, dodali su samo jednu pobedu, uz jedan remi i tri poraza.

I El Halkon će igrati svoje prvo finale Kupa Argentine. Za sve navijače Defense dolazi novi istorijski dan, jer će tim Hulija Vakarija krenuti u potragu za svojim prvim trofejom u nacionalnom fudbalu. Podsećanja radi, tim iz Florensio Varele poseduje pehar Kopa Sudamerikane iz sezone 2020, osvojen sa Karlosom Tevezom kao tadašnjim trenerom, ali i Rekopa Sudamerikane iz iste sezone. Pored toga bili su vicešampion domaćeg prvenstva u sezonama 2018/19 i 2021. Ovo će im biti šansa da osvoje prvi nacionalni trofej, a san da na grb prišiju prvu zvezdu u lokalnom fudbalu ne prestaje da raste.

Iako je Defensa dokazala svoju vrednost dobrim kampanjama u Kopa Sudamerikani i samom Kupu Argentine, tim već već neko vreme ne izlazi iz serije loših rezultata, dok je Estudijantes zabeležio zapažen napredak u poslednjim utakmicama, a prešao je i trnovitiji put da stigne do ove istance takmičenja. Ovo će biti njihov treći okršaj u ovoj takmičarskoj godini. Prvi, sredinom maja, u Profesionalnoj ligi završen je nerešenim ishodom 1:1, dok je drugi, u Liga kupu početkom novembra, pripao Estudijantesu rezultatom 2:1.

KUP ARGENTINE – FINALE (JEDAN MEČ – NEUTRALNI TEREN)

Četvrtak

01.10: (2,25) Estudijantes (3,05) Defensa i Hustisija (3,25)

***kvote su podložne promenama

PIŠE: Đorđe RADONJIĆ


tagovi

Južna AmerikaKup ArgentineDefensa i HustisijaEstudijantes

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara