Miloš Veljković (desno) posle gola protiv Bugarske (©Reuters)
Miloš Veljković (desno) posle gola protiv Bugarske (©Reuters)

Veljković: Igranje za Srbiju mi daje vetar u leđa, da nismo postali prvaci sveta možda bih još bio u Engleskoj

Vreme čitanja: 3min | sub. 02.12.23. | 11:39

Štopera Verdera od 18.30 časova očekuje duel sa jednim od najboljih napadača Bundeslige ove sezone, centarforom Štutgarta Seruom Girasijem

Kadetska reprezentacija Nemačke u fudbalu je stigla do finala Svetskog prvenstva u Indoneziji, a za titulu će da se bori protiv Francuske (subota, 13.00). To je bio povod za srpskog reprezentativca Miloša Veljkovića da se za klupski sajt Verdera iz Bremena priseti svojih uspeha u mlađim kategorijama, sa Orlićima je postao najpre omladinski prvak Evrope (2013), pa zatim i planete (2015. godine).

O tim uspesima se prisetio pred susret sa trećeplasiranim timom Bundeslige Štutgartom (subota, 18.30), u 13. kolu nemačkog šampionata.

Izabrane vesti

To su dva prelepa sećanja, koja nikada neću zaboraviti. Pritisak pod kojim se nalazite kada igrate finale je nešto što mi je mnogo pomoglo kasnije u razvoju tokom karijere. Iz ta dva zlata crpim samopouzdanje i uverenje da mogu da se takmičim sa najboljim fudbalerima na svetu, i da ih pobedim“, rekao je Veljković.

Uspeh na Novom Zelandu sada već 28-godišnji štoper je iskoristio za dolazak u Verder. Svetski šampion je postao kao igrač Totenhema, bio je član mladog tima Pevaca.

Da nismo postali prvaci sveta, možda bih ostao u Engleskoj. Međutim, želeo sam da iskoristim taj uspeh da napravim naredni korak u karijeri, a procenio sam da ću veću šansu da dobijem u Bundesligi“.


18.30: (1,42) Štutgart (4,60) Verder (7,50)


Od tada je prošlo osam godina, nije više menjao klub. Veljković je sa Verderom prolazio kroz najteže periode, ispadanje u Cvajtu i vraćanje u Bundesligu. Na putu je da postane jedan od najdugovečnijih fudbalera u klubu, jer susret sa Štutgartom će da mu bude 214. takmičarski u zeleno-belom dresu.

Što se tiče reprezentacije Srbije, u njoj je Veljković imao mnogo oscilacija. Često se nalazio i na udaru javnosti, mada su poslednjih godina svi štoperi izloženi kritikama zbog rizične formacije koju igraju Orlovi, a zbog koje često defanzivci deluju lošije nego što zaista jesu.

Ipak, iako je Veljković odigrao samo četiri meča u prethodnim kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo, ostaće zabeležen kao jedan od najzaslužnijih za to što ćemo posle 24 godine gledati naš nacionalni tim na kontinentalnoj smotri. U odlučujućoj utakmici sa Bugarskom (2:2) postigao je gol za 1:0, svoj prvi za A selekciju Srbije.

Nastupi za reprezentaciju mi uvek daje vetar u leđa i za mečeve u Verderu. To ste i videli u poslednjih nekoliko nedelja. Na dobrom smo putu, ali još mnogo toga mora da se odradi, pa da na kraju zaključimo da je ova sezona bila uspešna“, zaključio je Veljković.

Verder je posle 12 kola 12. na tabeli sa 11 poena, samo dva više od Darmštata, koji je na poziciji koja vodi u plej-aut. Godinama već tim iz Bremena ne spada među ekipe koje jurišaju na međunarodnu scenu, u Bremenu su zadovoljni svaki put kada opstanu u eliti. Tako će da bude i ove sezone.

Što se tiče narednog Verderovog protivnika, Štutgart je apsolutni hit dosadašnjeg dela Bundeslige. Od Švaba se takođe očekivala borba za opstanak, uostalom proletos su ostali u eliti kroz plej-aut. Međutim, zasad imaju devet pobeda iz 12 utakmica i treći su na tabeli. Samo ih je na kratko usporila povreda Serua Girasija, prve zvezde ekipe. Bez drugog strelca Bundeslige (15 golova) pre mesec dana Štutgart je vezao dva poraza, od Hofenhajma (2:3) i Hajdenhajma (0:2).

Veljkoviću će ove subote glavni zadatak upravo da bude da zaustavi Girasija. To su u prvenstvu ove godine uspele samo dve ekipe, Keln i Ajntraht iz Frankfurta, mada su i bez golova Gvinejca rođenog u Francuskoj Švabe tada trijumfovale.


BUNDESLIGA - 13. KOLO

Petak

Darmštat - Keln 0:1 (0:0)

/Zelke 60/

Subota

15.30: (2,75) Bohum (3,35) Volfzburg (2,55)

15.30: (2,35) Menhengladbah (3,70) Hofenhajm (3,05)

15.30: (1,25) RB Lajpcig (6,50) Hajdenhajm (10,0)

18.30: (1,42) Štutgart (4,60) Verder (7,50)

Nedelja

15.30: (2,40) Majnc (3,50) Frajburg (3,10)

17.30: (1,67) Leverkuzen (4,10) Dortmund (5,40)

19.30: (2,85) Augzburg (3,50) Ajntraht (2,55)

Odloženo:

Bajern Minhen - Union Berlin

***kvote su podložne promenama



tagovi

BundesligaMiloš Veljkovićfudbalska reprezentacija SrbijeVerderVerder BremenŠtutgartSeru Girasi

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara