Navijač Ventspilsa na utakmici sa Njukaslom (©Reuters)
Navijač Ventspilsa na utakmici sa Njukaslom (©Reuters)

Ventspils potpuno propao, predsednik i sportski direktor izbačeni iz fudbala, a klub iz svih takmičenja

Vreme čitanja: 3min | pet. 09.07.21. | 12:37

Šestostruki prvak Letonije, koji je 2011. godine odmerio snage sa Crvenom zvezdom, više ne igra ni domaće prvenstvo jer je uhvaćen u nameštanju utakmice

Jedan od najtrofejnijih klubova u Letoniji, Ventspils, verovatno uskoro ni zvanično više neće postojati. Uhvaćen je u nameštanju utakmice, usledila je žestoka kazna UEFA, a pošto je ostao bez rukovodstva povukao se i iz takmičenja u domaćem prvenstvu. Praktično je preostalo samo da se i zvanično ugasi.

Ventspils je šest puta bio prvak ove Baltičke zemlje, a poslednju titulu je osvojio 2014. godine. Tako je četvrti najuspešniji letonski klub, iza Skonta, RFK Rige i Olimpije Liepaje, koji više ne postoje.

Izabrane vesti

Sudeći po informacijama iz Letonije, ista sudbina čeka i žuto-plave, koji su nedavno proslavili 24. rođendan. Međutim, teško da je ikome u Ventspilsu bilo do slavlja, pošto je UEFA dokazala da su namestili 2018. godine utakmicu sa Bordoom u kvalifikacijama za Ligu Evrope. Tada je u Letoniji francuski tim slavio sa 1:0.

17.00: (9,00) Noa (5,50) Daugavpils (1,27)

Očekivano, Evropska kuća fudbala je izrekla žestoku kaznu i tako praktično ugasila klub. Ventspilsu je zabranjeno da pre sezone 2028/29 igra na međunarodnoj sceni, predsednik kluba Adlan Šišanov je doživotno izbačen iz fudbala, a sportski direktor Nikolaj Đakin na četiri godine. Takođe je kažnjen i arbitar tog meča, Sergej Lapočkin, sa 10 godina suspenzije.

Ventspils je tako posle 21 sezone igranja u takmičenjima UEFA neslavno završio. Najuspešniju sezonu igrao je 2009/10, kada je učestvovao u grupnoj fazi Lige Evrope. Dve godine kasnije je igrao svoj jedini dvomeč sa nekim srpskim klubom, Crvenom zvezdom, takođe u kvalifikacijama za drugo po kvalitetu klupsko takmičenje u Evropi. Tada je u Letoniji Zvezda jedva izvukla pobedu sa 2:1, a posle toga je u Beogradu bila fenomenalna i slavila je sa 7:0. Bila je to njena treća najubedljivija pobeda na međunarodnoj sceni, posle trijumfa nad Didelanžom 1957. sa 9:1 i Linfildom 1969. sa 8:0.

Sredinom juna u Ventspilsu su doneli odluku da istupe iz domaćeg takmičenja, jer je klupska kasa pretrpela žestok udarac i jednostavno nedostaju osnovna sredstva za funkcionisanje. Ta odluka je usvojena, a FS Letonije je obrisao sve njihove utakmice iz aktuelne sezone.

Posle toga je postalo jasno da nijedan tim neće ispasti u niži rang od ekipa koje se i dalje takmiče, a najviše je verovatno laknulo Noi, koja je iz 11 kola osvojila samo tri boda. Pre ovih ružnih dešavanja Noa je uspela da remizira sa Ventspilsom, ali sada je ostala bez tog poena.

„Fenjeraš“ letonskog šampionata je ostvario samo jednu pobedu i ima 10 poraza, a bodove je osvojio protiv Daugavpilsa, sa kojim igra novi meč u petak od 17 časova. Ispostavilo se da taj duel više nema nikakav rezultatski značaj.

Što se tiče Ventspilsa, iako se još uvek nije zvanično ugasio, praktično više nema nikoga od zaposlenih. Svi igrači su dobili čiste papire od 1. jula, a među njima su i dvojica srpskih fudbalera. Sada novi angažman traže levi bek Milenko Malović (26), koji je kod nas igrao za BASK, Sinđelić i Budućnost iz Dobanovaca, kao i napadač Dragoljub Anđelković (28), bivši fudbaler Sloge iz Kraljeva, Voždovca, Borca iz Čačka i Grafičara. Obojica su u Ventspils stigli na početku ove sezone i to im je bio prvi susret sa letonskim fudbalom. Nažalost, na Baltiku su uspeli da sakupe samo po 10 nastupa u žuto-plavom dresu, Anđelković je postigao dva gola, a Malović je upisao jednu asistenciju.

LETONIJA 1

Petak

17.00: (9,00) Noa (5,50) Daugavpils (1,27)

***Kvote su podložne promenama



tagovi

VentspilsLetonija 1UEFABordo

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara