Hoselu (©Reuters)
Hoselu (©Reuters)

Veteran koji proživljava novu mladost: Hoselu je prva zvezda Španije, a od ponedeljka igrač Real Madrida

Vreme čitanja: 3min | pet. 16.06.23. | 14:25

U tri nastupa za reprezentaciju dao je tri gola iz pet šuteva; posle ispadanja Espanjola iz Primere seli se na Bernabeu kao treći strelac lige

"Hoselu je bolji od Halanda", euforično su vikali navijači Španije pred novinarom Marke posle plasmana u finale Lige nacija. Veteran rođen pre 33 godine u Štutgartu još jednom je bio junak svoje selekcije i golom u 88. minutu doneo pobedu nad Italijom 2:1, kojom je zakazan duel za trofej sa Hrvatskom u Roterdamu.

Ta utakmica biće igrana u nedelju, dan kasnije očekuje se da Hose Luis Mato Sanmartin - Hoselu postane i zvanično fudbaler Real Madrida, a za utorak je planirana promocija. Samo desetak dana ranije iskusni napadač odigrao je posledenji meč za Espanjol pred selidbu u niži rang.

Izabrane vesti

Hoselu, ipak, neće sa Kataloncima u Segundu. Treće mesto liste strelaca (16 golova) donelo mu je ostanak u Primeri i poziv da se vrati u Madrid, gde je svojevremeno nagovestio svoj potencijal. Prvo golovima za B tim, Kastilju, a onda i sa dva u dve utakmice za prvi tim. Ipak, ti nastupi iz 2011. protiv Almerije u prvenstvu i Ponferadine u kupu ostali su mu kao (za sada) jedini u dresu Kraljevskog kluba.

Leta 2012. prodat je Hofenhajmu za 6.000.000 evra, u Nemačkoj je igrao još za Ajntraht i Hanover, a onda se 2015. preselio u Englesku i Stouk. Tamo se nije naigrao, išao je i na pozajmicu u Deportivo La Korunju, da bi posle dve godine prešao u Njukasl. Povratak u Španiju sledi jula 2019. Obukao je dres Alavesa i pogodio već na debiju, baš kao i u Espanjolu prošlog leta. I to protiv Selte, kluba u kom je ponikao.

Povratak u domovinu (iako je prve četiri godine života proveo u Nemačkoj, Hoselu potiče iz porodice Španaca) prijao je iskusnom napadaču. Tokom tri sezone za Alaves u svakoj je davao dvocifren broj golova (11, 11, 14), a statistiku je dodatno popravio dolaskom u Espanjol (16 u prvenstvu, 1 u kupu). Sjajna forma iz prošle sezone uticala je da novi selektor Crvene furije, Luis de la Fuente pozove Hoselua u nacionalni tim. I nije pogrešio. Na debiju protiv Norveške dao je dva gola za samo dva minuta igri (za 2:0 i konačnih 3:0). Protiv Škotske (u porazu 0:2) je bio starter, ali ne i strelac pošto ga je sprečila stativa, da bi u sinoćnjem meču sa Italijom opet pogodio. Ukupno je u tri nastupa za A selekciju Španije odigrao 81 minut i dao tri gola iz pet šuteva.

Već sada se Hoselu nameće kao bolja opcija od Alvara Morate, s kojim je svojevremeno delio svlačionicu i u Kastilji, a tokom sezone u Real Madridu (reč je o jednogodišnjoj pozajmici iz Espanjola tokom koje će Kraljevski klub plaćati celu platu igraču), imaće odličnu šansu da se izbori za status prvog špica i mnogo veću minutažu u nacionalnom timu.

"Verujem da mogu da budem merilo u pogledu rada. Igrao sam u tri najjače lige na svetu i uživao u svakoj od njih. Ipak, činjenica je da Primera najviše odgovara mom stilu", priznaje Hoselu.

Iskusni napadač dodaje da ne obraća pažnju na svoje, u fudbalskom smislu, pozne godine.

"Godine su samo broj", jasan je Hoselu.

Ali je izbegao razgovor na temu Real Madrida pod izgovorom da mu je trenutno sav fokus na reprezentaciji.

"O glasinama ćemo razgovarati od ponedeljka. Videćemo šta će se desiti. Sada sam koncentrisan na Španiju, juče je bio lep dan", kratak je bio novi ljubimac španskih navijača.


tagovi

HoseluReal MadridFudbalska reprezentacija Španije

Obaveštavaj me

Real Madrid

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara