Ilustracija Vidadove sezone (©AFP, ©Reuters)
Ilustracija Vidadove sezone (©AFP, ©Reuters)

Vidad je najtužniji velikan ove sezone

Vreme čitanja: 3min | ned. 09.07.23. | 12:32

Trofejni klub iz Kazablanke je izgubio titulu u 93. minutu, poražen je u finalu Lige šampiona, a nije se proslavio ni na Klupskom svetskom prvenstvu. Poslednje mesto da izvadi fleke mu je Kup Maroka, gde će ove nedelje od 18 časova u polufinalu da odmeri snagu sa najvećim rivalom Radžom

Ima klubova koji nikada nisu osvojili neki trofej, ima onih koji poste već decenijama, ali verovatno se najgore osećaju navijači onih ekipa koje su blizu pehara, ali ga na kraju ne osvoje. Zato, sasvim sigurno nikome nije ove sezone bilo tako teško kao navijačima najtrofejnijeg marokanskog fudbalskog kluba Vidada iz Kazablanke, koji je nesrećno izgubio tri medalje, a moglo bi lako da se desi da ostane i bez četvrte, pošto ove nedelje od 18 časova igra protiv najvećeg rivala Radže Kazablanke u polufinalu nacionalnog kupa.

Vidad je u ovu sezonu ušao kao aktuelni šampion Afrike i Maroka, predstavnik Crnog kontinenta na Klupskom svetskom prvenstvu. Međutim, da ovo neće biti njegova godina moglo je da se nasluti još u septembru, kada je u Superkupu Afrike izgubio od Berkana sa 2:0.

Izabrane vesti

Izuzev tog poraza, jesen je prošla mirno, u prvenstvu su se nizale pobede, a u kvalifikacijama za Ligu šampiona se rutionski pregazio Rivers Junajted iz Nigerije i izborena je grupna faza. U njoj, nešto kasnije, osvojio je Vidad prvo mesto, ispred Kabilije, Petro Atletika i Vita Kluba.

Nevolje su krenule od januara, kada se u Kazablanki odigralo Klupsko svetsko prvenstvo. Vidad se, iako domaćin, nije proslavio. U četvrtfinalu je igrao protiv prvaka Azije Al Hilala, vodio je sve do 94. minuta, kada je primio gol iz penala za 1:1. Kako u produžecima nije bilo golova, pristupilo se izvođenju jedanaesteraca, a tamo se bolje snašao tim iz Saudijske Arabije. Kasnije je Al Hilal preko Flamenga stigao čak do finala, gde je ipak Real Madrid bio prejak.

18.00: (2,20) Vidad Kazablanka (3,05) Radža Kazablanka (3,35)

Posle toga je u prvenstvu Vidad počeo da posustaje. S vremena na vreme ostavio bi poneki bod na gostovanju u Safiju, Berkanu ili Agadiru, što je bilo sasvim dovoljno da se posle punih 15 godina FAR iz Rabata umeša u borbu za titulu.

U jun su ušli gotovo rame uz rame, s tim da je Vidad imao teži raspored – plasirao se u finale Lige šampiona i morao je paralelno da se sprema i za dvomeč sa najtrofejnijim klubom Afrike Al Ahlijem. I onda, potop: Poraz u Kairu sa 2:1, pa nedovoljnih 1:1 u Kazablanci doneli su Al Ahliju 11. titulu u elitnom takmičenju.

Vidad nije uspeo da se oporavi od toga na vreme, tri dana posle neuspeha u eliti Hasanija mu je uzela bod u prvenstvu. Odolela je u Agadiru, odigrali su 0:0. Posle toga nisu vredele Vidadu sve pobede u prvenstvu, FAR je morao da kiksne negde. I zamalo da dočekaju u Kazablanki neuspeh prestoničkog kluba u poslednjem kolu. FAR je igrao sa IR Tangerom 2:2 sve do 93. minuta, kada je dosuđen penal iz kojeg je došao do pobede. Ponovo je Vidadu jedanaesterac u nadoknadi vremena odneo trofej.

Prošle su dve i po nedelje od tog nesrećnog dana, dovoljno za izabranike Svena Vandenbrika da konsoliduju redove. Jer, Kup Maroka je poslednje takmičenje u kojem ove sezone mogu da osvoje trofej. A rival u polufinalu im je najljući mogući – Radža Kazablanka!

Za zeleno-bele ovaj meč je možda i od još većeg značaja. Njihovi navijači ove sezone nisu imali nijedan razlog da budu euforični. U Ligi šampiona je Radžu počistio Al Ahli još u četvrtfinalu, dok je prvenstvo ona okočala tek na petoj poziciji. Ako ne osvoji kup, 12-struki prvak Maroka neće igrati čak ni kvalifikacije za Kup konfederacije! Neophodan mu je trofej da se ispred Olimpika iz Safija nađu u drugom po kvalitetu afričkom klupskom takmičenju.

Radža ove sezone nijednom nije uspela da savlada Vidad. U oktobru prošle godine, kada je vicešampion Afrike bio domaćin, bilo je 2:1 za njega. U sledećem meču, početkom aprila, Vidad je golom Ajmena El Hasunija iz penala u 103. minutu izborio 2:2.

To je sve bilo pre dolaska Jozefa Cinbauera na klupu Radže. Nemca su zeleni angažovali u junu, kako bi polako pripremio ekipu za novu sezonu. Naravno, osvajanje Kupa Maroka bio bi bonus. Radža je do sada podizala ovaj trofej osam puta, a Vidad u devet navrata. Uspešniji od njih je FAR Rabat sa 12 osvojenih kupova.

KUP MAROKA – POLUFINALE

Nedelja

18.00: (2,20) Vidad Kazablanka (3,05) Radža Kazablanka (3,35)

22.30: (2,90) Berkan (2,95) FUS Rabat (2,50)

***Kvote su podložne promenama



tagovi

AfrikaVidad KazablankaRadža KazablankaMaroko 1

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara