Vodič za fudbalsku pijacu: Šta će veliki klubovi da rade u zimskom prelaznom roku

Vreme čitanja: 15min | čet. 02.01.20. | 12:26

Planovi najvećih evropskih klubova za januarski pijacu

Zimski prelazni rok uglavnom ne služi velikim klubovima za kapitalna pojačanja. Na takvim poslovima se radi mesecima pre orvaranja letnje pijace kada padaju najveći transferi. Ali, u prošlosti smo imali i zvučnih, i skupih i epohalnih zimskih transfera u najvećim evropskim klubovima.

Za ogroman novac su dolazili Kutinjo u Barselonu, Van Dajk u Liverpul, Laport u Mančester Siti, Obamejan u Arsenal, Tores u Čelsi, Mata u Mančester Junajted, Dijego Kosta u Atletiko,  Suarez u Liverpul... Zimski transferi su bili i neki jeftiniji, ali sjajni poput Suareza u Liverpul, Vidića u Mančester Junajted, Marsela u Real Madrid, Matića u Čelsi...

Izabrane vesti

Završeni poslovi pre otvaranja pijace: Haland, Zlatan, Palasios, Minamino, Vajgl, Luan, Mandžukić, Maskerano, Runi...

Iako se veliki klubovi trude da sav posao završe leti, nekada su potrebne i hitne intervencije zime. Ili jednostavno moraju da požure kada se ukaže prilika i da reaguju kako im konkurencija ne bi pokvarila planove do leta.

Tako će i ovog januara biti zanimljivo u nekim od najvećih evropskih klubova, a prema onom što se do sada pisalo, priačlo i spekulisalo, može da se pretpostavi šta će najbogatiji da rade ove zime.

REAL MADRID

Marijano Dijaz

U najvećem klubu na svetu se očekuje mrtvo more. Praksa Zinedina Zidana prethodnih godina je bila da ne dovodi velika pojačanja usred sezone i da remeti harmoniju u ekipi. Tako će verovatno biti i ove. Skoro da ne postoji informacija iz nekog pouzdanog izvora koja govori o planu neke Realove kupovine u januaru. Eventualno bi mogli da kaparišu nekog mladog igrača za budućnost. Možda iz Južne Amerike što su pre Zidana imali praksu. Najveće iznenađenje koje Real može da priredi je dolazak Kristijana Eriksena za kojeg se interesuju odavno, sada je skoro džabe, ali Zidan blokira taj dolazak jer se nada Pogbi narednog leta. Vesti iz Reala će se najverovatnije ticati odlazaka. Pre svih Marijana Dijasa koji nije dobio ni minut u Primeri ove sezone i ima status trećeg špica. Njemu se ide negde gde će igrati, a kao zainteresovani se pominju Lion, Šalke, Roma... Možda bude i još neki odlazak rezervista, a u Madridu bi se najviše obradovali kada bi nekome uspeli da uvale Gereta Bejla i reše se njegove ogromne plate.

BARSELONA

Ni u Kataloniji ne bi trebalo da pucaju transfer bombe ove zime kao što je to bilo pre dve godine sa Kutinjom. Barsa je dobro popunjena na svim pozicijama, a one skupocene želje poput Lautara Martineza, Donijela Malena ili Stefana Sensija ostaju za leto. Naravno, od Nejmara još nisu odustali. Ali i to će opet biti sapunica za leto. Interesantnija će biti situacija oko odlazaka. Talentovani Alenja je otišao u Betis po minutažu, mladi štoper Todibo je najbliži odlasku u Milan, ali oni neće nedostajati. Dramu na Kamp Nou bi mogao da napravi Arturo Vidal koji nije zadovoljan statusom u klubu i želi da ode. Ima poziv Intera, Konte ga žarko želi, ali Barsa neće da ga se odrekne jer je važan Valverdeu. Ili je u pitanju samo dizanje cene kako bi izvukli što više para Interu za čileanskog veterana. Preporođeni Rakitić više nije sporan i on verovatno ostaje što znači da ipak ima prostora za odlazak Vidala.

ATLETIKO MADRID

E, za razliku od Barse i Reala, u Atletiku će biti mnogo zanimljivije. Povreda Dijega Koste i celokupan problem sa nedostatkom golova i slabom relaizacijom napadačke linije su naterali Kolčonjerose da izađu na tržište u potrazi za golgeterom. Simeoneova najveća želja je Kavani kojem za šest meseci ističe ugovor. Ali Kavani ima veliku platu, a Atletiko ima problem sa finansijama. Tačnije sa budžetom za plate koji je doveden do limita i da bi nekoga doveli, moraju nekoga i da se reše. Oni bi najradije da to bude beskorisni Toma Lemar koji ima visok ugovor. Ako Francuz ode u Arsenal ili Lion, otvara se budžet za Kavanija. Rezervne varijante su Pako Alkaser iz Borusije Dortmund i Sedrik Bakambu iz Pekinga. A moguće opcije su i Kšištof Pjontek, Dris Mertens ili Patrik Kutrone. Neko ko bi zakrpio situaciju do leta kada se opet očekuje napad na Rodriga iz Valensije. Inače, Atletiko je imao i ugovoren transfer Bruna Gimaraeša iz Atletiko Paranensea. Najbolji zadnji vezni brazilskog fudbala je bio dogovoren za 30.000.000 evra, ali zbog limita sa platama je transfer odložen. Baš tada se pojavila i informacija da Simeone hoće Nemanju Matića koji je jeftinije rešenje, a Atletikova velika želja je i Dani Olmo iz zagrebačkog Dinama. Dva pojačanja bi trebalo da dođu, ali mnogo toga zavisi od Lemara.

VALENSIJA

Na Mestalji neće biti mnogo promena ove zime. Jedina hitna stvar je kupovina desnog beka zbog teške povrede Pićinija i slabog uklapanja novajlije Tijaga Koree. Zato Slepi miševi sanjaju o povratku Kansela koji bi takođe voleo da opet živi i radi u Valensiji. Ali, to je skupa operacija jer je bitan Gvardioli, a ima i veliku platu. Rezervna varijanta je da pokušaju dovođenje Alesandra Florencija koji nije zadovoljan statusom u Romi. Makar na pozajmicu.

MANČESTER JUNAJTED

Kristijan Eriksen, velika Junajtedova želja

Ni na Old Trafordu ne bi trebalo da bude burno. Iako Solskjer ima najkraću klupu od svih trenera velikih klubova u Premijer ligi. Ipak, promocija dece iz sopstvenog pogona se pokazala kao dobro rešenje i sada Crveni đavoli imaju neke nove opcije. Velike promene mogu eventualno da se očekuju u veznom redu. Solskjer od dolaska insistira na dovođenju centralnog veznog. Letos je želja bio Šon Longstaf iz Njukalsa, sada je Žedson Fernandeš iz Benfike. Ali njihovi klubovi traže previše novca, a ne deluje da će Junajted platiti oko 50.000.000 evra ove zime za takav tip igrača. Ipak, teška povreda Mekotimnija bi mogla da isforsira neki takav transfer. Ili da možda krenu po Eriksena. Što se odlazaka tiče, Matić je najbliži, a nije isključeno da ode i neko od defanzivaca poput Fosu Mensaha, Roha ili Baija.

MANČESTER SITI

Iako često tvrdi da ne voli da kupuje u januaru, Pepa Gvardiolu su u toj tvrdnji demantovala dosadašnja dela. I te kako je voleo da potroši u januaru. Po običaju, Gvardiola i u ovom prelaznom roku traži defanzivca. Odlazak Kompanija, nedolazak Megvajera i povreda Laporta su mu poremetili planove i sada mora da interveniše na pijaci. Lesterov tandem Čaglar SojundžuDžoni Evans je Pepova velika želja. Makar jedan od njih. Po mogućnosti talentovani Turčin koji je eksplodirao ove sezone i potpuno neutralisao odlazak Megvajera. Opcija je i Nejtan Ake iz Bornmuta kojem više leži uloga levog beka, ali se odlilčno snalazi i kao štoper. Što se odlazaka tiče, moguće je da Bajern već sada kupi povređenog Leroja Sanea i polako ga sprema za sledeću sezonu, a da David Silva šest meseci pre isteka ugovora ode u Japan. Ipak, mala je verovatnoća da obojica odu. Želje poput Sanča, Markinjosa, Lautara Martineza ili Tonalija koje je pominjala inostrana štampa, nisu realne pre leta.

LIVERPUL

Liverpul je dovođenjem Takumija Minamina iz Red Bul Salcburga za nešto više od 8.000.000 evra završio glavni posao ove zime. Klop ima strašan tim na raspolaganju, dobro popunjen na svim pozicijama i nema potrebe da sada juri neka zvučna pojačanja. Minamino je sveža krv koja će doneti Redsima dodatnu energiju sa klupe. Eventualno bi moglo da dođe neki malđi igrač u odbrani kao pojačanje za budućnost. A taj igrač bi mogao da bude 18-godišnji Francuz Metju Gonsalveš iz Tuluza kojeg žele brojni evropski klubovi. Ipak, ove zime će biti više odlazaka nego dolazaka u Liverpulu. Natanijel Klajn ima još šest meseci ugovora, polako se oporavlja od teške povrede i nada se da će ga Liverpul pustiti negde gde će igrati. Isto važi i za domaću decu Harija Vilsona i Rajana Brustera koji definitivno imaju potencijal, ali u ovoj konkrenciji ne mogu da se nadaju velikoj šansi.

ČELSI

Fjodor Šalov

Plavcima je skinuta zabrana dovođenja igrača koja je trajala godinu dana i sada opet mogu da kupuju. Očekuje se prilično zanimljiv prelazni rok na Stamford Bridžu ove zime iako je Lampard uradio odličan posao do sada bez dovođenja pojačanja. Čelsi prvo ima problem sa starijim igračima poput Vilijana, Pedra i Žirua kojima ističu ugovori narednog leta, a politika kluba je da im ne nudi duže ugovor od godinu dana. Zato je izvesno da će oni napustiti klub. Sada ili na leto. Moguće je da će otići i Miši Batšuaji sa kojim Lampard nije baš najzadovoljniji. Plavci bi tako ušli u opasnost da nastavak sezone dočekaju sa jednim klasičnim golgeterom. Lampard već ima nekoliko imena na umu. Prvo je Musa Dembele iz Liona koji ga podseća na nekadašnjeg saigrača Drogbu. Ruske veze Čelsija bi mogle na Stamford Bridž da dovedu i mladog napadača Fjodora Čalova iz CSKA koji je letos bio na pragu Kristal Palasa, a sada bi Čelsi mogao da ga za 30.000.000 evra dovede u drugi kraj Londona. Plavci prate i razvoj situacije sa Timom Vernerom iz Lajpciga. A u Bundesligi im igra i trenutno najveća želja – Džejdon Sančo. Čelsi je spreman da sruši klupski rekord ako Borusija bude raspoložena da proda Sanča. I to već ove zime. A narednog leta svakako. Na kraju, skupoceno pojačanje bi moglo da dođe i u odbranu. Dete kluba Nejtan Ake iz Bornmuta je Lampardova želja, a Čelsi ima povratnu klauzulu za 40.000.000 funti koja je ubačena pre dve i po godine kada su ga prodali Bornmutu za 18.000.000 funti. Ake bi mogao da bude zamena za Markosa Alonsa, ali i rešenje u štoperskoj liniji. Pogotovo što je i Mančester Siti zainteresovan.

TOTENHEM

Viktor Osimen

Žoze Murinjo neće kod Danijela Levija da kuka ako glasno za pojačanjima kao što je to radio u prethodnim klubovima, ali i prvi čovek Totenhema je valjda svestan da su ekipi potrebna pojačanja. Pogotovo ako Eriksen i Vertongen napuste klub šest meseci pre isteka ugovora. Kapitalno pojačanje Spursa ove zime bi mogao da bude brzonogi nigerijski napadač Viktor Osimen koji je ove sezone eksplodirao u dresu Lilu gde je letos posle transfera iz Volfzburga zamenio Nikolu Pepea. Ne samo da ga je zamenio, već se čini kao da Lil ništa nije izgubio odlaskom Pepea. A Osimen ih je koštao sedam puta manje od sume za koju su prodali Pepea. Osimen bi mogao da rastereti Kejna i Sona na šta Totenhem čeka već godinama. Inače, Murinjov prvi asistent je Žoao Sakramento koji je dve godine radio u Lilu i pre čijim očima je Osimen fudbalski eksplodirao ove sezone. Sakramento je predložio Murinju Nigerijca čim je jesenas napustio Lil i pridružio mu se u Totenhemu. A Lilov sportski direktor je Luiš Kampoš sa kojim je Murinjo već godinama u dobrim odnosima. Inače, sa Osimena se raspituju i Liverpul i Čelsi, ali Spursi ovde imaju bolju početnu poziciju. Doduše, pitanje je da Lil želi da ga proda usred sezone. I po kojoj ceni. Kao pojačanje Totenhema se pominje i brazilsko krilo Everton Soares iz Gremija, a Murinjo je Leviju proturio i ideju o dolascima Felainija, Džeka, Kulibalija, Rubena Dijaša... Što nisu realne opcije za januar. Ali bi realna opcija mogao da senegalski napadač Habib Dialo iz Meca. Što se odlazaka tiče, sigurna je prodaja Vanjame, a Voker Piters bi mogao u Brajton na pozajmicu.

ARSENAL

Ni ovaj prelazni rok ne nagoveštava mirnu situaciju u Arsenalu. Ali ni prava pojačanja. Arsenal se već neko vreme nalazi u krizi na svim mogućim nivoima. Venger je ostavio klub u priličnom kanalu iz kojeg ne može tako lako da se iščupa. Dolazak Artete na duži ugovor uz čvrsta uverenja da će dobiti neke ingerencije kod transfer politike nagoveštavaju smirivanje tla. Arsenal je ozbiljno zagrizao za nemačkog napadača Kevina Folanda iz Leverkuzena, ali Farmaceuti ne žele da ga prodaju. Traži se i štoper, a moguća pojačanja su Upamekano iz Lajpciga i Boateng iz Bajerna. Tobdžije snimaju i situaciju oko Drisa Mertensa, inetersantan im je i Toma Lemar iz Atletika, kao i talentovani Argentinac Ezekijel Barko iz Atlante. Što se odlazaka tiče, Džaka forsira transfer u Hertu sa kojom se dogovorio, ali Arsenal traži više od 25.000.000 evra koliko Nemci nude. Klub bi mogao da napusti i Sead Kolašinac za kojeg ima interesovanja iz Italije, a Arteta će preseći da li je Lukas Toreira na prodaju.

JUVENTUS

Juve je već dogovorio najveće pojačanje. Ukrali su Interu ispred nosa najveće otkriće sezone u italijanskom fudbalu – Dejana Kuluševskog. Šveđanin makedonskog porekla je eksplodirao na pozajmici iz Atalante u Parmi i Juve nije gubio vreme. Atalanta je pristala na 35.000.000 evra plus 9.000.000 kroz bonuse, a Kuluševski na petogodišnji ugovor vredan 2.500.000 evra po sezoni. Ostaje još da prođe lekarske preglede i da potom Juve odluči da li će ga ostaviti na pozajmici u Parmi od kraja sezone ili će ga odmah priključiti Sarijevom timu. Poslednjih dana se pominje i trampa u kojoj Juventus nudi nezadovoljnog Emrea Džana u zamenu za Paredesa iz Pari Sen Žermena. Čeka se odgovor francuskog kluba. Juve u svom stilu motri i na igrače kojima istilu ugovori poput Eriksena i Vilijana. Što se odlazaka tiče, Mandžukić je prešao u Katar, rezervni golman Matija Perin ide u Đenovu, a Pjaca će opet negde na pozajmicu. 

INTER

Nedeljama je Inter važio za favorita da dovede Dejana Kuluševskog, a onda je dobio šamar od Juventusa. Antonio Konte nije poznat po strpljenju, a već u nekoliko navrata je kukao za pojačanjima. Kuluševski je otpao, ali bi Nerazrui mogli da serviraju osvetu velikom rivalu ako dovedu Federika Kjezu za kojeg su oba kluba zainteresovana. Opcija za krilo je i Džengiz Under iz Rome za kojeg bi Inter ponudio novac i Politana. Konte očekuje i jednu „tešku devetku“ kao alternativu za Lukakua, a opcije su Žiru i Ljorente. Takođe, strateg Intera insistira na hitnom pojačanju u veznom redu. Vidal je prvi pik, Matić drugi, pominje se i Eriksen. Konte se nada makar jednom, a velika želja je i supertalentovani Sandro Tonali iz Breše koji će vrlo verovatno tamo ostati do leta. Inter razmišlja i o desnom beku, a januarsko rešenje bi mogao da bude Mateo Darmijan dok bi pravi kapitalac stigao na letu u vidu Tome Menijea sa kojim su Nerazuri u odmaklim pregovorima. Politano je prvi na spisku za prodaju, a neočekivana situacija bi mogao da bude odlazak Dijega Godina koji nije baš zadovoljan od letošnjeg dolaska iz Atletika.

MILAN

Još jedna jako loša sezona preti slavnom klubu sa San Sira, a ni ogroman novac potrošen na pojačanja u prethodne dve i po godine nije ništa promenio. Oni koji su pre godinu, dve dolazili kao pojačanja koja će vratiti Milan na noge, sada se pominju kao promašene investicije koje klub pokušava da unovči. To su Rodrigez, Kesi, Pjontek, Musakio, Konti, pa čak i Rebić koji je letos stigao... Nejasna situacija oko vlasnika kluba dodatno komplikuje život i planove Milanu. Američki vlasnici ne mogu da nađu adekvatnog kupca, a ne znaju ni da vode klub. Njihov čovek Gazidis je već ranije upropastio Arsenal, sad isto radi sa Milanom. Sportski sektor sa Maldinijem i Bobanom ima samo ime na papiru, ali nema zanje, veštinu i iskustvo da vodi transfer politiku u ovoj situaciji. Čeka se epilog oko interesovanja francuskog milijardera Bernara Arnoa. Ako najbogatiji Evropljanin kupi Milan, onda se može očekivati početak neke nove ere. Do tada, biće to samo krpljenje i presipanje iz šupljeg u prazno. Doduše, povratak veterana Ibrahimovića je podgrejao nade navijača da je stigao spasilac sezone. Pored Ibre, Milan je na pragu dovođenja mladog francuskog štopera Todiboa iz Barselone, kad već nije uspeo da dobije Demirala iz Juventus. Katalonci su dali zeleno svetlo, čeka se pristanak Todiboa.  Pominju se još neka imena poput Drakslera i Kaljehona, ali čini se da u Milanu neće više biti zvučnih pojačanja ove zime. Ali bi zvučnih prodaja moglo da bude. Dok ne dođe novi gazda, Milan je osuđen na neuspeh.

Lukas Paketa

NAPOLI

Promena trenera će uticati i na promenu planova u prelaznom roku. Ono što je definitivno je da Napoli očekuje smena generacija. Na izlaznim vratima su Mertens, Gulam i Kaljehon, a na leto bi mogli da budu prodati Insinje, Ruiz, Kulibali.. Gatuzo sada traži plejmejkera i Napoli je na dobrom putu da mu ispuni želju. Blizu su dogovora sa Seltom o kupovini slovačkog veziste Stanislava Lobotke za 20.000.000 evra. Dogovorili su i transfer Veroninog veziste Sofijana Amrabata za sledeće leto. Zainetersovani su i za vezistu Sumarea iz Lila, kao iza Politana iz Intera.

ROMA

Vučica pre svega traži špica kao podršku Edinu Džeku. Ali i ona čeka rasplet oko moguće promene vlasnika jer se američki biznismen Den Fridkin ozbiljno namerio da kupi klub od Džejmsa Palote. Dok se to ne reši, ne treba očekivati velike stavri na zimskoj pijaci od Rome. Ipak, neki napadač bi mogao da dođe. A opcije su Marijano Dijaz iz Reala, Andrea Pinamonti  iz Đenove, Andrea Petanja iz SPAL-a, Adolfo Gaić iz San Lorenca... A Vučica je zainteresovana i za Interovo krilo Matea Politana, Kaljarijevog vezistu Naitana Nandeza, Arsenalovog beka Seada Kolašinca... Ipak, najveća pojačanja će joj biti oporavci nekih prvotimaca koji su imali dosta problema sa povredama u prvom delu sezone. Što se odlazaka tiče, moguće je da klub napuste Florenci, Pastore i Žezus.

LACIO

Uprkos čudima koja pravi sa sastavom koji igra iznad svih limita, Simone Inzagu u Laciju i dalje ne može da se nada nekom ozbiljnom pojačanju i da će mu škrti gazda Klaudio Lotito produžiti klupu sa nekim novim igračem. Skoro da ne postoje šanse da neko solidno pojačanje dođe u Lacio ove zime. Jedini koji se pominje je maekdonski bek Stefan Ristovski iz lisabonskog Sportinga koji je i ranije bio meta Nebeskoplavih. Takođe, Lotito bi mogao da iz filijale Salernitane prebaci u Lacio mladog napadača Lamina Jalova i vezistu Sofijana Kijina. Što se odlazaka tiče, tu će biti nekih precrtavanja. Riza Durmisi je već otišao u Nicu, a traže se klubovi za Valona Berišu i Španca Džonija koji je razočarao. Lacio bi možda mogao da napusti i Adam Marušić ako dođe Ristovski.

BAJERN MINHEN

Nemački klubovi tradicionalno ne rade mnogo poslova u zimskim prelaznim rokovima, a pogtovo Bajern. Osim kada je nešto hitno i iznuđeno. Bavarci su već ugovorili besplatan transfer Šalkeovog golmana Aleksandra Nibela za sledeće leto i rešili pitanje Nojerovog naslednika. I dalje je aktuelna priča da dovedu Leroja Sanea iz Mančester Sitija. Čak i povređenog, pa da se onda priprema pod njihovim nadzorom. Ostalih zvučnih dolazaka ne bi trebalo da bude. Možda postoje minimalne šanse da Bavarci krenu u operaciju dovođenja Hertinog štopera Niklasa Štarka. A od poznatih imena bi klub jedino mogao da napusti Havi Martinez, mada ni za njega nisu velike šanse.

BORUSIJA DORTMUND

Kupovinom Erlinga Halanda, Borusija Dortmund je glavni posao završila. Pobedila je žestoku konkurenciju i dokopala se najtalentovanijeg napadača Evrope. Dolazak norvežanina bi vrlo verovatno mogao da znači odlaske Paka Alkasera za kojeg se interesuje Atletiko ili Marija Gecea koji je interesantan Herti. Jedan zvučan odlazak se već desio. Milioneri su dogovorili prodaju veziste Julijana Vajgla u Benfiku što je transfer koji je iznenadio dobar deo Evrope s obzirom kakvi su se sve klubovi interesovali za Vajgla. Na kraju, treba pomenuti da Borusija ozbiljno prati mlado brazilsko krilo Entonija iz Sao Paula koji košta oko 20.000.000 evra i mogao bi da dođe kao zamena za Sanča koji će sledečeg leta verovatno otići u megatransferu.

PARI SEN ŽERMEN

Naravno da prelazni rok ne može da prođe bez Pari Sen Žermena. Iako imaju prejak tim prepun vrhunskih igrača, Sveci nikada ne miruju kada dođe vreme za fudbalsku pijacu. A direktor Leonardo je jedan od najboljih u ovom poslu. Za ovu zimu je već naciljao Lukasa Paketu kojeg je pre godinu dana i doveo u Milan iznenadivši fudbalsku planetu jer je mladi Brazilac imao i atraktivnije ponude. Milan sada traži 38.000.000 evra od Leonarda za Paketu i to bi mogao da bude jedan od zvučnijih transfera ove zime. A Leonardo ne skida oko ni sa talentovanog plemejkera Sandra Tonalija iz Breše i planira sličan scenario kao kada je velikim italijanskim klubovima oteo Marka Veratija ispred nosa. Međutim, Leonardo će više posla imati oko odlzaka i ugovora nekih aktuelnih zvezda. Dok pokušava da blindira Mbapea i Markinjosa pre letnje navale, mora de reši i situaciju oko Kavanija i Drakslera koji imaju ponude, a Juve mu nudi trampu Džan za Paredesa.  

(FOTO: Reuters)


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara