Navijači El Nasionala (©Reuters)
Navijači El Nasionala (©Reuters)

Vojni klub na putu stare slave: Drugoligaš kroz nacionalni Kup Ekvadora vidi put ka Kopa Libertadoresu

Vreme čitanja: 3min | čet. 22.09.22. | 23:05

El Nasional gostuje Mušuk Runi (petak, 02.00) u 4. kolu polufinalnog turnira

Neobično takmičenje u Kupu Ekvadora se nastavlja. Stigli smo do polufinalne runde, u kojoj se igra grupna faza, a važan meč odigraće u noći između četvrtka i petka od 02.00 časova po srednjoevropskom vremenu Mušuk Runa i drugoligaš El Nasional. Reč je o duelu 4. kola.

Zašto jednostavno, ako može komplikovano… To je parola gotovo svih Južnoamerikanaca kada razmišljaju o sistemu nekog fudbalskog takmičenja. Aperture, Klausure, baraži, plej-ofovi… Na sve to smo već navikli, ali Ekvadorci su se potrudili da opet ispadnu originalni.

Izabrane vesti

Nacionalni kup im kreće normalno, od 1. kola sa 64 kluba, igraju se po jedna utakmica na eliminaciju sve do polufinala. Kada su preostale četiri ekipe, umesto klasičnog polufinala, pa makar i sa revanšima kao što se dešavalo u Srbiji, oni su uveli grupnu fazu. I to dvokružnu!

Dakle, svako sa svakim igra kod kuće i na strani, a posle šest kola najbolje dve ekipe se plasiraju u finale, koje igraju na terenu pobednika grupe.

02.00: (1,75) Mušuk Runa (3,45) El Nasional (4,60)

U grupnu fazu su se plasirali ovogodišnji finalista Kopa Sudamerikane, Independijente del Valje, 14. i 15. timovi sa tabele Klausure, Nueve de Oktubre i Mušuk Runa, te drugoligaš El Nasional. Jasno, u tom društvu je Independijente najveći favorit, pogotovo jer gubi sa Aukasom trku u Klausuri, pa će se okrenuti polako kupovima.

Međutim, na koga će u finalu? Drugoplasirani je Nueve de Oktubre sa šest bodova iz četiri kola, isto koliko ima i El Nasional, samo iz tri utakmice. Jedino će Mušuk Runa praktično ostati bez šanse da bude druga, ako ne savlada noćas El Nasional pred svojim navijačima.

Ko ne prati ekvadorski fudbal verovatno će se iznenaditi otkud drugoligaš u društvu najboljih. Zato, ko prati dobro zna ko je i šta je El Nasional u ovoj zemlji. Reč je o trećoj najtrofejnijoj ekipi u Ekvadoru, koja je prvak bila 13 puta (uspešniji samo Barselona Gvajakil sa 16 i Emelek sa 14 titula). Doduše, većinu trofeja osvojila je u 20. veku, u ovom je bila prvak samo 2005. i 2006. godine.

El Nasional je osnovala vojska Ekvadora i dok se ona starala o klubu, crveni su imali rezultate. Međutim, posle prvih demokratskih izbora u klubu, 2013, sve je krenulo na gore. Kao vrhunac bilo je ispadanje iz elite 2020. godine.

Poznat je El Nasional po tome što za njega nikada nisu igrali stranci. Drži do tradicije, zbog čega je i dobio nadimak Puros Krioljos, u prevodu sa španskog „čisti starosedeoci“. Kroz klub su prošli brojni reprezentativci, poput nekadašnjeg veziste Crvene zvezde Segunda Alehandra Kastilja, preminulog napadača Kristijana Beniteza, dugogodišnjeg fudbalera Mančester Junajteda Antonija Valensije

Ova sezona najavljuje neke bolje dane za El Nasional. Trenutno je prvi u Segundi posle 27 kola, sa tri boda više od trećeplasirane Amerike iz Kita, koja ima i odigran meč više. U Primeru će dva najbolja tima posle 36. kola.

Eventualnim osvajanjem Kupa Ekvadora mogao bi da preskoči jedan korak i plasira se direktno na međunarodnu scenu, u Kopa Libertadores. Poslednji put ga je igrao 2017. godine, kada ga je u 2. kolu kvalifikacija zaustavio Atletiko Tukuman, sadašnji lider argentinskog šampionata.

No, da bi se El Nasional vratio u elitu mora prvo da bude među dve najbolje ekipe u grupi, a za to mu je važno da opet pobedi Mušuk Runu. To je već učinio 17. septembra, kod kuće je slavio sa 1:0.

Inače, reč je o timu od kojeg je poslednji put izgubio još 2016. godine. Od tada su se sastali još sedam puta. U pet navrata je El Nasional trijumfovao, a dva puta su odigrali 1:1.

---------------

Možeš li ti da budeš današnji pobednik i osvojiš put u Katar na Svetsko prvenstvo?

----------------

KUP EKVADORA – POLUFINALE, 4. KOLO

Četvrtak

Nueve de Oktubre – Independijente del Valje 4:1 (1:0)

/Montero 43, Kortez Kasijera 56, 75, Paredes 79 – Ortiz 69/

Petak

02.00: (1,75) Mušuk Runa (3,45) El Nasional (4,60)

***Kvote su podložne promenama



tagovi

Ekvador 1El NasionalMušuk Runa

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara