Voša krenula po Evropu (©Starsport)
Voša krenula po Evropu (©Starsport)

Vošino “res non verba” pred derbije sa večitima

Vreme čitanja: 4min | pon. 13.11.23. | 14:28

Pobedom nad TSC-om u Bačkoj Topoli (2:1) Novosađani pokazali spremnost da se umešaju u borbu za sam vrh, pa bi ovaj meč mogao da znači preokret sezone za ekipu Ranka Popovića

Ako je uvod u roman, čija je tema zamišljena kao iskorak Vojvodine u odnosu na lane, imao poprilično depresivan i nečitljiv početak, čini se da se stvari u Novom Sadu konačno menjaju. Nabolje. "Res non verba", kaže dobro poznata latinska poslovica, a u velikoj pobedi novosadske Stare dame u vojvođanskom derbiju nad TSC-om u Bačkoj Topoli (2:1) pokazala je da su na Karađorđu zaista prešli sa reči na dela.

Jer mnogo je od početka sezone bilo priče o visokim ambicijama, koje su se sa vremenom postepeno gasile (ispadanje iz Evrope na prvom koraku od APOEL-a, porazi od beogradskih večitih, rasipanje bodova protiv ekipa iz donjeg doma) pa je preživeo samo tračak nade da podgreje nadu najopimističnijih Novosađana da će ova sezona imati "hepiend".

Izabrane vesti

Uvod nije bio prijatan, prešlo se potom i na zaplet, ali Voša nije uspela da impresionira nekim rezultatom, iako se video napredak u igri, a onda je usledio preokret u radnji i konačno jedan važan skalp u Bačkoj Topoli.

Ipak, treba priznati da je ekipa Ranka Popovića imala i dosta sreće u okršaju sa vicešampionom (nekoliko dobrih prilika propustili su igrači Žarka Lazetića, a pogodili su i okvir gola kada je Milovanović zatresao prečku), vrlo lako je susret mogao da se završi i nerešenim ishodom što ne bi bilo nepravdeno, ali čini se da su bogovi fudbala nagradili Lale za hrabrost i požrtvovanu igru. Ima i ona floskula, često istinita, da sreću treba zaslužiti i da ona prati hrabre. Kao da se Novosađanima vratilo za sve propušteno u prethodnom periodu, posebno u poslednja dva kola, kada su oba puta isuviše lako ispustili kapital od dva gola prednosti: najpre na Banovom brdu protiv Čukaričkog (2:2), kada ih je samo pet minuta delilo od prve ovosezonske pobede na strani, a onda i prošle nedelje protiv Železničara na "Karađorđu", kada su Pančevci od 0:2 stigli do 2:2. U tom meču Vojvodina se i te kako ispromašivala, i iz peterca, pogodili su stativu sa tri metra... Ali zato se ovog puta Fortuna osmehnula ekipi iz Novog Sada, koja je posle više od osam meseci posta došla do pobede u gostima.

Zvuči neverovatno za klub renomea Stare dame, ali statistika kaže da je ovo prvi trijumf Vojvodine na strani još od 28. februara, kada je u Nišu pao Radnički (4:1). Veruju navijači da će se posle ove pobede njihovi ljubimci konačno pokrenuti i igrati odvažno i kada putuju van “Srpske Atine”.

Osim zbog osvojena tri boda, ovaj trijumf ima i dodatnu težinu jer je savladan tim koji igra Evropu, a u kojem je Voša pokazala da može da bude konkurentna u borbi za sam vrh. Osetio je to najpre Čukarički, koji je uspeo nekako da izvuče remi, a Novosađani su ovog puta i ekipi Žarka Lazetića poručili da su spremni za bitku za treće mesto.

Iako je ovaj derbi počeo košmarno za Lale, baš kao i sezona, jer su primile gol posle samo tridesetak sekundi igre (glavom pogodio Aleksandar Ćirković), novosadska ekspedicija nije poklekla i odstupila od dogovorenog plana, koji su želeli da sprovedu u delo. Njegov realizator bio je veoma raspoloženi Andrija Radulović, koji je sa dva gola u razmaku od deset minuta preokrenuo stvari na terenu (prvo prelep gol sa ivice šesnaesterca, a potom je odlično ispratio centaršut Vukanovića i odbitak smestio iza leđa Nikole Simića). S tom prednošću se otišlo na odmor, Novosađani su uspeli da je sačuvaju i do kraja, pa je ceo plen stigao u Novi Sad.

I opet se kao mantra ponavlja da Voša u prvom poluvremenu u vrlo kratkom vremenskom razmaku postiže dva gola. Ako se pogleda učinak Stare dame na poslednja četiri meča, može se videti da je u svakom od njih u prvom poluvremenu najmanje dva puta tresla mrežu rivala (protiv Čukaričkog, Železničara i sad TSC-a), a Radniku su spakovana tri komada u prvom delu. Najčešće je protagonista tih pogodaka bio Aleksa Vukanović, ali sinoć ga je na "poziciji" golgetera – zabeležio je on svakako asistenciju – potpuno odmenio mladi Radulović, koji je sa dva hica rešio pitanje pobednika.

Vojvodina je pred reprezentativnu pauzu kupila mir, a imaće stručni štab na čelu s Rankom Popovićem pune ruke posla da ekipu spremi za dva nova, verovatno i najteža ispita. U narednom kolu Voša dočekuje šampiona Crvenu zvezdu, a sedam dana kasnije ide na megdan Partizanu, trenutnom lideru na tabeli Mozzart Bet Superlige. Publika je videla da njihovi ljubimci znaju da odigraju takmičarski i veruju da svi zajedno u tekućoj sezoni mogu da napišu stranice romana sa srećnim krajem.


tagovi

FK VojvodinaMozzart Bet Superliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara