Foto: AFP
Foto: AFP

Vratio se Van Gal! Jednom ih je uništio, drugi put napravio čudo, a znamo svi da sa njim sredine nema

Vreme čitanja: 4min | čet. 22.07.21. | 06:43

Legendarni stručnjak preuzeo reprezentaciju Holandije

Ruke su stisnute, potpis je stavljen: Luj van Gal se vraća trenerskom poslu nakon četiri godine.

Kontroverzni stručnjak će u narednih 18 meseci biti sleketor Holandije. Po treći put u karijeri. I pokušaće da popravi štetu koju je napravio Frank de Bur iza kojeg ostaje pustoš na koju god klupu da sedne. Iza Holandije je razočaravajuća eliminacija na Evropskom prvenstvu u osmini finala od Češke što je rezultat ispod očekivanja tamošnje javnosti.

Izabrane vesti

Luj van Gal je sve samo ne čovek kog kojeg se stvari ne menjaju. Iako je ugovorio saradnju na samo godinu i po dana, možemo da očekujemo mnogo rezova i zanimljivih poteza. On seče. Ispravno ili ne, ali ne libi se da donosi krupne odluke. Nekad i nepopularne...

Prvo je insistirao na otpuštanju kompletnog prethodnog stručnog štaba i dovođenju svojih saradnika. Tako će mu u reprezentaciji pomagati Dani Blind, Frans Huk i Fenk Frejzer. Oterao je čak i trenera golmana, a svim tim ljudima će FS Holandije morati da isplati obeštećenja.

Međutim, Van Gal je poznat kao tvrdoglav čovek koji uglavnom istera svoje. A Holandija nije imala drugog rešenja... Takođe, Van Galu je dozvoljeno da ostane da živi u Portugaliji gde je prebacio prebivalište zbog poreskih olakšica.

Sa poslom startuje već u septembru u u Norveškoj, a podsetimo da je Holandija na početku kvalifikacija za SP u Kataru već doživela poraz sa De Burom od Turske. Potrebno je nadoknaditi taj minus...

Foto: AFPFoto: AFP

Van Gal je najveće trenersko ime holandskog fudbala u poslednjih 30 godina. Bio je tvorac čuvene Ajaksove generacije koja je pokorila Evropu 1995. godine i uzela trofej Lige šampiona protiv Milana. Otkrio je Edvina van Der Sara i ubacio ga u profesionalni fudbal. Lansirao je tadašnje klince Mark Overmarsa, Edgara Davidsa, Klarensa Sedorfa, Patrika Klajverta, Mihaela Rajzigera, Vinstona Bogardea... Pre njih je afirmisao braću De Bur, a kod njega je nešto ranije eksplodirao i Denis Bergkamp. Otkrio je Jarija Litmanena kojeg je iz svog džepa platio da dođe u Ajaks i talentovane Afrikance poput Nvankva Kanua, Finidi Džordža, Tidžanija Babangide...

Posle Ajaksa je tri godine radio u Barseloni sa kojom je osvojio dve titule u Španiji i još neke kup trofeje. Otkrio je talentovanog vezistu Ćavija i dao mu šansu da zaigra za Barselonu, kao i tada ne baš talentovanog defanzivca Karlesa Pujola.

Potom je 2000. preuzeo reprezentaciju Holandije i doživeo katastrofu. Holanđani su u kvalifikacijama za Mundijal u Japanu i Južnoj Koreji ostali iza Portugalaca i Iraca. I bez plasmana na SP. A imao je strašan tim. Dovoljno je samo pobrojati tadašnju strašnu napadačku liniju: Klajvert, Van Nistelroj, Makaj, Haslebajnk, Van Hojdonk... Iza njih Overmars, Koku, Zenden, Van Bomel, Van der Vart, Van Bronkhorst, Stam... Sa takvim timom Van Gal nije uspeo da ne bude među dve najbolje ekipe u grupi. I smenjen je.

Foto: Klajver, AFPFoto: Klajver, AFP

Vratio se u Barselonu koja ga je oetarala posle pola godine. Ali i za to kratko vreme je u profesionalni svet fudbala uveo mladića po imenu Andres Inijesta.

Posle je kratko bio direktor Ajaksa i mnogi su pomislili da mu je karijera gotova. Ali digao se iz pepela na klupi malenog AZ Alkmara sa kojim je posle četiri godine rada osvojio senzacionalnu titulu prvaka Holandije 2009. godine i lansirao neke mlade igrače poput Muse Dembelea i Gracijana Pelea. Podvig u Alkmaru mu je doneo transfer na klupu velikog Bajerna.

U Bavarskoj je sa pozajmice vratio talentovanog Tonija Krosa i promovisao ga u plejmejkera tima, otkrio je mladog napadača Tomasa Milera i dao mu šansu, a kod njega je debitovao i 17-godišnji Austrijanac David Alaba... Videli smo kakve su karijere napravili. Sa Bajernom je osvojio duplu krunu i izgubio finale Lige šampiona u istoj sezoni od Murinjovog Intera.

Potom je opet preuzeo Holandiju iza koje bilo katastarofalno EP na kojem nije osvojila ni bod u grupi. Van Gal je resetovao ekipu i za dve godine je doveo do senzacionalnog polufinala na Mundijalu u Brazilu gde je na penale eliminisan od Argentine. I tom prilikom je uradio sjajan posao sa debitantima poput Depaja, De Fraja, Blinda, Martins Indija...

Posle Mundijala je otišao u Mančester Junajted sa kojim nije imao uspeha osim osvojenog FA kupa, ali je opet uspeo da iskopa mladu zvezdu – Markusa Rašforda.

Kao što je tokom karijere otkrivao mlade igrače tako je imao užasne odnose sa nekim starijim zvezdama poput Rivalda, Luke Tonija, Van Bomela, Di Marije, Van Persija...

Poznat kao trvdoglav i arogantan, mnogima nije bio simpatičan tokom karijere. A nije se nešto ni trudio da se dopadne. Čak ga ne vole ni mnogi u domovini jer je bio jedini čovek koji se sukobio sa fudbalskim ocem nacije Johanom Krojfom i ostao mu opozicija celog života. Kasnije je zaratio sa Ronaldom Kumanom.

Kada je pre četiri godine otišao u penziju, delovalo je da je stavljena tačka na živopisnu karijeru. Ali Holandiji je u ovom trenutku potreban Van Gal, a njemu je očigledno potreban fudbal. Biće ovo uzbudljivih 18 meseci sa reprezentacijom Lala.

Sve navodi na to da sa Van Galom nema sredine. Ili pravi čuda ili režira potpune katastrofe. A biće zanimljivo i da vidimo koji će to sledeći mladi talenat izleteti iz lansirne rampe velikog trenera i teškog čoveka. I koji će od starijih reprezentatiuvaca završiti pod Van Galovim mačem. Jedno je sigurno: Neće biti dosadno.


tagovi

Luj van Gal

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara