Ole Gunar Solskjer i Karlo Ančeloti (©AFP)
Ole Gunar Solskjer i Karlo Ančeloti (©AFP)

Vreme je da i taj Mančester pukne u gostima...

Vreme čitanja: 4min | sub. 07.11.20. | 10:06

Junajted u seriji od šest ligaških pobeda na strani, dok je Ole Gunar Solskjer pod velikim pritiskom javnosti

Ljudi govore. Sve glasnije. A, to ne valja. Ne, kada se šuška o smeni. Zna to i Ole Gunar Solskjer, ali već sedmicama pokušava da uveri i sebe i javnost da je sve u redu, odnosno da će sve da dođe na svoje. Da je rezultatska kriza u Premijer ligi prolazna. Maltene godinu dana traju rasprave na Ostrvu da li je Norvežanin pravi izbor za tako zahtevan klub kakav je Mančester Junajted, a bočni vetrovi mu ljuljaju stolicu više nego klupska vrhuška. Ona mu je pružila podršku - iako provejavaju informacije da je već kontaktirala Maurisija Poketina - i poručila kako budućnost Solskjera na kormilu Crvenih đavola ne zavisi od današnjeg gostovanja Evertonu. No, ko može da se opkladi da će ta priča da "stoji" posle sudara na Gudisonu, u okviru 8. kola Premijer lige (13.30).

Uprkos pobedama PSŽ-a i RB Lajpciga u Ligi šampiona, Mančester Junajted nastavlja da trokira u Premijer ligi, sa svega sedam bodova na kontu iz šest utakmica i sramotnim 15. mestom na tabeli. Negativan rekord kuca na vrata. Ako ne pobede Karamele, Đavoli će imati najmanje bodova posle uvodnih sedam rundi u poslednjih 30 godina, a Solskjer do sada nije znao kako se to radi. Na četiri susreta protiv Karamela, kao trener Kardifa i Junajteda, po dva puta je remizirao i bivao poražen.

Izabrane vesti

Da stvar bude gora, klub sa Teatra snova je sredinom nedelje doživeo brodolom na Bosforu, kada ga je poput školarca preslišao Bašakšehir (1:2). Strašan nastup u Turskoj bio je alarmantan koliko i rezultat, što je pojačalo pritisak na Norvežanina i produbilo razgovore o njegovoj mogućoj smeni. Istorija kaže da su dvojica Solskjerovih prethodnika, Dejvid Mojes i Žoze Murinjo napustili tim posle poraza na Mersisajdu, pri čemu je prvi otpušten nakon Evertona, a drugi nesupeha protiv Liverpula na Enfildu.

Solskjer je četvrti menadžer Junajteda otkako se ser Aleks Ferguson povukao 2013. godine i ima najniži procenat pobeda na utakmicama Premijer lige od svih prethodnika. Pod njegovim vođstvom Mančester je pobedio na manje od 50 odsto od svojih 65 utakmica u prvenstvu Engleske, izgubivši 16 duela. Prethodnici Mojes, Murinjo i Luj Van Gal prošli su nešto bolje, iako je pad nakon Fergijovog odlaska naglašen činjenicom da je ukupan procenat pobeda Junajteda u poslednja 272 ligaška meča samo 51,5%. U poslednja 272 meča legendarnog Škota na čelu, zabeležena je uspešnost od 70,6 odsto.

Nijedna ekipa ne ulazi u meč u idealnom raspoloženju. Everton je izgubio poslednje dve utakmice i pao sa vrha tabele na peto mesto, ali ulazak u sezonu i dalje može smatrati velikim uspehom i danas bi mogao da se vrati na pobednički talas, na kojem je plovio u prva četiri kola.

Dugo Everton nije startovao tako dobro kao u aktuelnom šampionatu. Momci Karla Ančelotija zabeležili su niz uspeha, da bi zatim odigrali nerešeno sa braniocem titule, komšijskim Liverpulom. No, od Mersisajd derbija primetno su pali, pa su izgubili od Sautemptona i Njukasla. Istina, na oba meča bili su gosti. Na strani italijanskog stručnjaka, koji je skockao veoma dobar sastav, su njegovo iskustvo i činjenica da protivnik mora da rasporedi snagu na dva takmičenja. Međutim, Ančeloti će na ovoj utakmici biti bez Rišarlisona, koji odrađuje suspenziju zbog crvenog kartona, kao i bez povređenih Gbamana, Delfa i Dejvisa. Dobra vest za Karamele je povratak Hamesa Rodrigeza, koji se vraća u sastav posle lakše povrede. Kolumbijac je odmah nakon transfera iz Real Madrida postao igrač koji pravi razliku i iz čije igre profitira ceo tim, predvođen Kalvert Luinom, strelcem osam pogodaka.

Što se Mančester Junajteda tiče, njega je ove sezone nije lako uhvatiti ni za glavu, ni za rep. Crveni đavoli su prikazali sjajne partije u prva dva kola Lige šampiona, u trećem su dobili šamar, a na tabeli Premijer lige su stacionirani u donjoj četvrtini sa već tri poraza i nijednom pobedom u dosad odigranim derbijima protiv Totenhema, Čelsija i Arsenala. Ole Gunar Solskjer ima nešto manje kadrovskih problema, ali navijače Mančester Junajteda brinu amplitude u igri gostiju i pitanje hoće li Markus Rašford ikada da zatrese mrežu Evertona? Do sada na devet okršaja u svim takmičenjima to nije uspeo da uradi.

"Ubica dečjeg lica" odlično "tera" u ligi na gostovanjima. Nanizao je šest pobeda van Old Traforda i nada se sedmom, spasonosnom. Mada, kako je njegov tim igrao pre par dana u Istanbulu, ne sluti na dobro...

PREMIJER LIGA – 8. KOLO

Petak

Brajton – Barnli 0:0

Sautempton – Njukasl 2:0 (1:0)

/Adams 7, Armstrong 82/

Subota

13.30: (2,75) Everton (3,30) Mančester Junajted (2,55)

16.00: (2,75) Kristal Palas (3,25) Lids (2,60)

18.30: (1,40) Čelsi (4,50) Šefild Junajted (8,50)

21.00: (1,88) Vest Hem (3,50) Fulam (4,30)

Nedelja

13.00: (6,00) VBA (4,10) Totenhem (1,55)

15.00: (2,50) Lester (3,10) Vulverhempton (3,00)

17.30: (2,15) Mančester Siti (3,45) Liverpul (3,35)

20.15: (1,68) Arsenal (3,80) Aston Vila (5,20)

***kvote su podložne promenama



tagovi

Premijer ligaMančester JunajtedEvertonOle Gunar Solskjer

Obaveštavaj me

Man. Junajted

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara