Vreme je da Leva uzme sve

Vreme čitanja: 3min | pon. 01.03.21. | 18:42

Za početak - Zlatna kopačka, Bundesliga taj trofej čeka pola veka...

Da je bilo ko za prošlu godinu poneo epitet najboljeg igrača sveta (Zlatna lopta Frans fudbala), osim Roberta Levandovskog, takav epilog nazvali bismo besomučnom krađom. Dogodilo se ono što se dogodilo - korona, odlaganje ili prekidanje prvenstava, pa je odluka da za 2020. nemamo laureata ipak samo nefer. Ili ako baš hoćete nefer na kvadrat. Najbolji napadač današnjice, u svakom slučaju, oštećen je nemalo (ono Fifino priznanje poslužilo je samo da zamaskira nepravdu), ali on se nije mnogo bunio i jadikovao. Nije oplakivao surovost uredništva francuskog lista (da podsetimo samo u kratkim crtama: to što su kao gumicom izbrisali da je bio najbolji strelac u svakom takmičenju u kom je igrao protekle sezone; to što je na 47 utakmica postigao 55 golova i namestio još deset; ili to što je sa Bajernom uzeo tripletu), već je u novoj sezoni nastavio tamo gde je stao letos.

Otuda ove nove brojke - koliko god ih se pravi fudbalski romantici grozili - jasno usmeravaju sve buduće individualne nagrade ka Robertu Levandovskom. A prva među njima je Zlatna kopačka koju mu je u prošlosezonskom foto-finišu preoteo Ćiro Imobile. Italijanski golgeter iz Lacija prekinuo je desetogodišnju dominaciju trojice asova Reala i Barselone (Ronaldo, Mesi, Suarez), a sada bi prestižno golgetersko priznanje konačno trebalo da otputuje u Nemačku.

Izabrane vesti

Podatak da Bundesliga nema prvog strelca Evrope skoro 50 godina (poslednji je Zlatnu kopačku uzeo Gerd Miler 1972) u potpunoj je suprotnosti s ocenama da se "u Nemačkoj lagano daju golovi" pa taj podatak "pojačava" značaj pomalo marginalizovanog trofeja ka kom Leva uveliko pruža ruke. Na 22 utakmice dosadašnjeg toka Bundeslige (jedan meč je preskočio) Robert Levandovski postigao je 28 pogodaka. To je u proseku gol na svakih 67 minuta i ako do kraja nastavi u istom ritmu niko neće moći da mu parira. Kao što nije mogao ni u prvom delu sezone.

Golovi poljskog reprezentativca množe se koeficijentom 2.0, što znači da je do sada sakupio 56 bodova. Drugo mesto trenutno drži Kasper Junker iz Bodea (27 pogodaka), međutim norveški šampionat već je okončan...

A oni što bi i mogli da pojure Levu u dobranom su zaostatku. Kao po običaju, u vrhu liste strelaca i Kristijano Roinaldo i Lionel Mesi. I jedan i drugi nalaze se na koti 19 (38 bodova) i svoju šansu imaće u samom finišu, jer Bundesliga ima četiri runde manje od Serije A i La Lige.

Kada su u pitanju ostali kandidati pomenimo Andrea Silvu (19 pogodaka), Kilijana Mbapea i Romelua Lukaku (po 18), Erlinga Halanda i Mohameda Salaha (po 17)...

Robert Levandovski ima 32 godine i Zlatna kopačka bila bi za njega najveće individualno priznanje u dosadašnjoj karijeri. Leva je imao tu nesreću (čitaj Mesija i Ronalda) da mu u pet poslednjih sezona ne bude dovoljno 40+ golova da uđe u ozbiljnu konkurenciju za Zlatnu loptu. Jasno je kao dan: Zlatnoj kopački bi se silno obradovao, ali njegov pravi cilj za 2021. je zapravo trofej namenjen najboljem fudbaleru sveta. On to ne krije.

I on ga je zaslužio.

Ako ništa drugo ono zbog nepravde koja mu je učinjena prošle godine. U krajnjem slučaju, nisu komprosmisi nešto strano Frans fudbalu...


tagovi

Robert LevandovskiZlatna kopačka

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara