Stadion Dinama (©Reuters)
Stadion Dinama (©Reuters)

Vri na Maksimiru: Dinamo za spas užasne polusezone, Hajduk za het-trik

Vreme čitanja: 3min | ned. 17.12.23. | 14:08

Hrvatska 1: Najveći derbi u “lijepoj njihovoj” danas (17.15) u Zagrebu. Gosti će imati podršku 3.000 navijača. Ove sezone 2:0 za Splićane u prvenstvenim utakmicama

Dinamo je “večiti” prvak Hrvatske, ali kriza Modrih. Užasna polusezona, mnogo problema, kikseva na svom terenu, ispadanje iz Evrope, senzacionalni poraz u južnoj srpskoj pokrajini od Balkanija, frka sa huliganima, smena Igora Bišćana, nije se proslavio ni njegov naslednik Sergej Jakirović… To je ukratko siže Dinama za prethodna četiri meseca.

Nije ni Hajdk blistao, ali je zaseo na čelo i tu će da završi 2023. godinu. Prednost Splićana je sedam bodova, ali i dva utakmice više ima lider u odnosu na šampiona. U igri za titulu je i Rijeka.

Izabrane vesti

Danas (17.15) na Maksimiru najveći derbi u Hrvatskoj, obračun ljutih rivala. Dinamo se stabilizovao, vezao je tri pobede, pa želi očajnu polusezonu da završi trijumfom i ostane u trci za odbranu trona.

17.15: (2,05) Dinamo (3,40) Hajduk (3,70)

Biće ovo treći prvenstveni dvoboj ovih ljutih rivala. U prva dva je Hajduk slavio, sa 2:1 u Maksimiru i 1:0 na Poljudu. Splićani čekaju na krunu 19 godina. I dalje je euforija u Dalmaciji, svi žive za Hajduk i da konačno šampionski pehar stigne na Rivu.

Što se tiče sastava, Dinamov trener Jakirović imao je dva upitnika - hoće li od prvog minuta na teren Martin Baturina ili Marko Bulat i da li će na levo krilo Gabriel Vidović ili Dario Špikić. Sve ostalo trebalo bi da bude očekivano. Bruno Petković će u špicu, na desnoj strani igraće Kaneko, dok je siguran na sredini terena povratnik na Maksimiru, makedonski reprezentativac Ademi.

"Jako bi puno značilo u psihološkom smislu da odemo na pauzu s minus četiri. Celo vreme zaostajemo, a stalno se broje te dve odložene utakmice, ali i njih moraš da pobediš. A to će biti zahtevno, puno zavisi i kakav će biti protivnik. Moramo da pronađemo snage da pobedimo”, rekao je trener Zagrepčana Jakirović.

Hajduk bi mogao da istrči u formaciji 4-2-3-1, polušpicu bi igrao Filip Krovinović. Od njega se očekuju udarci s distance, ubacivanje iz drugog plana i dobra saradnja sa Markom Livajom koji je udarni igrač Hajduka. Nekadašnji reprezentativac Hrvatske je posebno motivisan kada igra s Modrima. Jedini poraz od Dinama Hajduk je ove sezone pretrpeo u Superkupu kada je Livaja bio kažnjen.

14.30: (1,70) Osijek (3,60) Slaven (5,30)

Postigao je Livaja gol letos na Maksimiru kada je Hajduk slavio sa 2:1 posle preokreta u nastavku utakmice. Trener Mislav Karoglan ima dileme da li će starter da bude Leon Dajaku ili Jasin Benrahu. Čini se da je Marokanac bliži prvih 11.

U odnosu na dvoboj s Lokomotivom trener Karoglan u derbiju zbog povrede sigurno ne može računa na Mihaela Žapera i Ivana Dolčeka, kao i Antonija Kalika koji je dobio treći žuti karton. Još od ranije nema Darija Melnjaka i Fera.

Nije to ista utakmica kao i druge. Mi ćemo u ponedeljak svakako biti prvi na tabeli. Dinamu je utakmica puno bitnija i na njima je veći pritisak. Bod? Ne razmišljam o bodu. Kako odigrati na bod? Verujem da će Dinamo pokušati da uđe s maksimalnim brojem igrača u napadu. Rekao sam hiljadu puta, branim se jedino kad me neko pritisne, a Dinamo to može. Dinamo je u prvom derbiju bio nadmoćniji 70 minuta, a izgubio je utakmicu. Nemam nameru da se povučemo i branimo u niskom bloku”, rekao je Karoglan.

Hajduk će imati i brojnu podršku u Maksimiru, 3.000 ulaznica za južnu tribinu u Splitu rasprodato je za nekoliko sati.

HRVATSKA 1 – 19. KOLO

Petak

Gorica – Varaždin 1:3 (0:0)

/Matavž 80 – Šego 59, Drožđek 72, Brodić 73/

Subota

Lokomomotitva – Istra 3:0 (1:0)

/Goričan 43, Živković 61, Mudražija 90+2/

Rijeka – Rudeš 3:0 (1:0)

/Ivanović 15, 63, Pjaca 74/

Nedelja

14.30: (1,70) Osijek (3,60) Slaven (5,30)

17.15: (2,05) Dinamo (3,40) Hajduk (3,70)



tagovi

Dinamo ZagrebHajduk SplitHrvatska 1

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara