Kristijan Taragona i Hose Sand (©Shutterstock, ©AFP)
Kristijan Taragona i Hose Sand (©Shutterstock, ©AFP)

Za argentinsku dominaciju i spas sezone

Vreme čitanja: 3min | sre. 06.01.21. | 22:50

Velez i Lanus susreću se u prvom meču polufinala Kopa Sudamerikane (01.30)

Argentinski klubovi bi ove godine mogli da uspostave vladavinu kontinentom. Istina, River Plejt nije dobro prošao u prvom meču polufinala Kopa Libertadores protiv Palmeirasa, ali tu je Boka Juniors koja večeras bije bitku sa Santosom. Istovremeno, u završnici drugorangiranog klupskog takmičenja Južne Amerike nalaze se tri ekipe iz zemlje Gaučosa. Velez, Lanus i Defensa i Hustisija sanjaju pehar Kopa Sudamerikane, dok je jedini uljez čileanski Kokimbo Unido.

U igri je međunarodni trofej i spas sezone za Velez i Lanus. El Fortin je upravo eliminisao Univerisad Katoliku iz Čilea, dok su Granate u četvrtfinalu bile uspešnije od Independijentea iz Aveljanede. Oba sastava se nadaju finalu, stoga noćas neće uzeti ništa zdravo za gotovo i izaći će na teren sa najboljim što imaju (01.30).

Izabrane vesti

Polufinale Kopa Sudamerikane, dakle, startuje ove nedelje derbijem Buenos Ajresa kada na stadion Hose Amalfitani stigne Lanus. Pošto su ove sezone u Primeri igrali po sistemu toplo-hladno, obe strane će biti svesne da bi pobeda u ovom kontinentalnom nadmetanju mogla da im pomogne u rešavanju glavobolja u ligi.

Velez, koji može da se pohvali jednom od najpasioniranijih baza navijača u glavnom gradu Argentine, već više od 20 godina nije osvojio neko međunarodno takmičenje i postoji izražen osećaj da bi ovo mogla biti njegova godina. Međutim, poslednjih sezona sastav


Maurisija Pelegrina postao je nešto poput provincijske sile na kontinentu, uglavnom poznat po tome što je trn u oku gradskim rivalima. Naravno, kao i svi ljubitelji fudbala, Velezova armija pristalica odbija da se zadovolji osrednjošću, zbog čega je sigurno da je El Fortin pod pritiskom da krene u osvajački pohod. Ekipa iz Linijersa, naselja na obodu Buenos Ajresa, igrala je dobro poslednjih nedelja i Pelegrino se sigurno nada da će njegovi puleni iskoristiti dobru formu i dominantan prikaz narednih sedmica. Naročito u Sudamerikani.

Jedan čovek na koga bi Pelegrino - inače i sam nekada vrstan fudbaler, koji je branio boje Barselone, Valensije i Liverpula - mogao da polaže najviše nade je napadač Kristijan Taragona, koji je bio efikasan u poslednjih nekoliko nedelja. Protiv Universidad Katolike, u revanšu četvrtfinala, 29-godišnji špic je doneo prednost El Fortinu, a bio je strelac ukupno četiri gola na pet proteklih duela.

Lanus je, s druge strane, bez pobede u svim takmičenjima otkako je u četvrtfinalu trijumfovao protiv teškaša iz Buenos Ajresa, Independijentea. Granate su u lošoj formi, za koju se šef Luis Zubeldija nada da neće uticati na mentalitet njegovih igrača u okršaju. Međutim, poslednji put kada su se ova dva rivala sastala, Zubeldijini momci su slavili protiv Veleza, pobedivši sa 3:1. Nema sumnje da će se argentinski trener nadati da njegov tim može da ponovi isti rezultat ove nedelje.






Lanus je osvojio Kopa Sudamerikanu 2013. godine, kada je komotno izašao na kraj sa brazilskom Ponte Pretom. Iako neki navijači verovatno misle da je ovo takmičenje ispod renomea njihovog kluba, svi će se radovati potencijalno pozitivnom rezultatu protiv Veleza. Jedan od glavnih aduta je vremešni napadač Hose Sand, koji je zagazio u 41. godinu, ali je i dalje efikasan.

Pelegrinovi ljudi vratili su se treninzima ranije ove nedelje posle pobede od 1:0 protiv Njuelsa, a trener je imao glavobolju usled dva pozitivna testa na virus korona. Na raspolaganju neće imati Damijana Fernandeza i Emilijana Amora. Sa druge strane, u Lanusovom nerešenom rezultatu 1:1 sa Patronatom, Zubeldija je napravio promene zbog priprema za ovu utakmicu. Ipak, ni on nije bez problema, jer prema nekim najavama postoje četiri fudbalera koja nisu trenirala sa ekipom. Imena još nisu poznata.

KOPA SUDAMERIKANA - POLUFINALE (PRVI MEČEVI)

Četvrtak

01.30: (1,95) Velez (3,30) Lanus (3,80)

Petak

01.30: (3,50) Kokimbo Unido (3,00) Defensa i Hustisija (2,15)

*** kvote su podložne promenama



tagovi

Južna AmerikaLuis ZubeldijaMaurisio PelegrinoVelez SarsfildVelezLanusKopa Sudamerikana

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara