Foto: Reuters
Foto: Reuters

Za Salcburg godine su samo broj: Najskuplje pojačanje dovelo "bejbi Bikove" nadomak nokaut faze

Vreme čitanja: 3min | sre. 20.10.21. | 20:44

Austrijski tim golovima Noe Okafora stigao do druge pobede u grupi - 3:1 (1:1)

Otkako je pre nešto manje od godinu dana u Superligi uvedeno, umesto da pomogne u razvoju mladih, pravilo o bonus igračima predstavljalo je teg oko nogu većini srpskih klubova. U Salcburgu je forsiranje golobradih mladića pak filozofija, jedini način da prežive u fudbalskom svetu. Umesto da ih usporava, kakvo je mišljenje većeg dela ovdašnje fudbalske javnosti, Red Bulovo čedo iz godine u godinu sve više napreduje, i ove godine moglo bi da napravi ogroman iskorak.

U trećem kolu grupne faze Lige šampiona Salcburg je sa startnom postavom prosečne starosti od 22 i po godine pred svojim navijačima upisao pobedu protiv Volfzburga i učvrstio se na liderskoj poziciji Grupe G – 3:1 (1:1).

Izabrane vesti

Na istoj poziciji će i ostati ma kako se završio drugi meč u grupi, jer već sada ima pet bodova više u odnosu na Sevilju i Volfzburg, a šest više od Lila. Bikovi se šetaju grupom koja na prvi pogled odaje utisak najujednačenije. I sve to sa epitetom najmlađeg tima u eliti, koji pride kvari 35-godišnji levi bek Andreas Ulmer. Svi ostali članovi startne postave imaju manje od 25 leta. Desni bek Rasmus Kristensen 24, obojica štopera (Onguen i Veber) po 23, u veznom redu je najstariji Mohamed Kamara sa 21, koliko ima i jedan od dvojice napadača Okafor. Njegovom partneru, dobro poznatom Karimu Adejemiju tek je 19 godina...

Treneru austrijskog kluba Matijasu Jajsleu, koji ni sam ne odiše bogzna kakvim iskustvom (33 su mu godine), filozofija uprave pak ne ograničava domete. Štaviše, posle trijumfa nad nemačkim timom, kojim su stigli atraktivnim, brzim i konkretnim fudbalom, apetiti su postali još veći - Salcburg s pravom cilja nokaut fazu. Do nje ga je večeras približio pomenuti Okafor. Amerikanac sa epitetom najskupljeg pojačanja u istoriji kluba - plaćen Bazelu 11.200.000 evra na zimu 2020. godine - učinio je sredinom drugog poluvremena ono što Luka Sučić nije uspeo (dva puta mu Koen Kastels skinuo zicer) pre njega - da inicijativu domaćeg tima pretvori u vođstvo i nokautira rivala koji je dugo jedva stajao na nogama.

Sa dva hica, u 65. i 77. minutu, Okafor ga je bacio na kolena. Dugo je 21-godišnji fudbaler zbog novca koji je koštao Salcburg, bio na meti kritika. Opravdano doduše, jer je na prethodnih 59 utakmica u svim takmičenjima postigao 16 golova, što u konkurenciji kakvu Salcburg ima u Austriji i nije učinak za pohvalu. Sa dva večerašnja trebalo bi da makar na kratko utiša kritičare.

Da ne zaboravimo ni Adejemija, i ovog puta nije propustio priliku da skrene pažnju evropskih velikana na sebe. U noći kada je nekadašnji napadač austrijskog prvaka Patson Daka postigao četiri pogotka, nemački tinejdžer je golom u 3. minutu, svojim trećim u Ligi šampiona, još jednom potvrdio da Bikovi imaju novu zlatnu koku.

GRUPA G

Salcburg - Volfzburg 3:1 (1:1)

/Adejemi 3, Okafor 65, 77 – Nmeča 15/

21.00: (3,30) Lil (3,10) Sevilja (2,50)



tagovi

Liga šampionaRed Bul SalcburgSalcburgVolfzburgKarim Adejemi

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara