Pele (©AFP)
Pele (©AFP)

Zabranjeni kocka, bikini i odlazak Kralja: Kako je Pele postao nacionalno blago Brazila

Vreme čitanja: 3min | čet. 29.12.22. | 20:38

Iliti zašto nikada nije zaigrao za neki evropski klub...

Sportski almanasi puni su priča o velikanima fudbalske igre. Simboli su klubova, idoli mladima, heroji naroda. Ali samo je jedan doživeo da još za života i zvanično bude proglašen za nacionalno blago. “O Rei“ naravno. Pele.

Nije šala, nije metafora, nije nikakvo preterivanje. Pele je zakonski bio proglašen za nacionalno blago. Ne iz zahvalnosti. Već zbog političkog PR-a. Iliti „kontrole štete“. Iako ona nije pomogla Žaniju Kvadrošu da se na predsedničkoj funkciji zadrži duže od sedam meseci. Ali, sasvim dovoljno da se postara da najbolji u istoriji fudbala celu karijeru provede u jednom klubu, u Santosu. Ona marketinška avantura u Njujorku svakako je došla nakon što se Pele vratio iz penzije.

Izabrane vesti

Najbolje godine proveo je u Brazilu, a nije ni da je imao izbora. Iako su naravno najbogatiji klubovi Evrope goreli od želje da ga dovedu. Real Madrid, Mančester junajted, Juventus, svi su oni želeli da dovedu Pelea još otkako je 1958. osvojio prvu od tri titule prvaka sveta. Najbliži je bio Inter, koji je te 1958. imao i potpisan ugovor, ali je predsednik Anđelo Morati morao da ga pocepa.

Zašto? Objašnjava Anđelov sin Masimo Morati...

Zablistao je u Švedskoj i otac je odmah krenuo u akciju, očekujući i ponude drugih klubova. Ugovor je bio potpisan za sezonu 1958/1959, samo je trebalo da bude deponovan, ali čim se za to pročulo ljudi u Brazilu su podivljali. Neki toliko da su zaista hteli da napadnu predsednika Santosa. To već više nije imalo veze sa fudbalom. To je bilo pitanje savesti tako da je otac pocepao ugovor“.

Predsednik Santosa se tako spasio te 1958, ali je bilo samo pitanje vremena kada će na sto doći ponuda koja ne može da se odbije. Već je Inter nudio milion dolara, u današnje vreme to bi bilo skoro 10.000.000, a pričamo o godinama u kojem se u fudbalu nije vrtelo toliko novca. Tek je 1973. transfer Johana Krojfa iz Ajaksa u Barselonu koštao više, 15 godina kasnije dakle. Sam Pele je kasnije pričao i da mu je Đani Anjeli nudio akcije Fijata kako bi ga ubedio da dođe u Juventus.

Politika je morala da se umeša, jer iako su to bile zlatne godine brazilskog fudbala situacija u zemlji nije bila idealna, štaviše. Četiri godine ranije, 1954, predsednik Žetulio Vargas je izvršio samoubistvo zbog sve izraženijih neslaganja sa vojskom. Potom je na vlast došao Žuselinjo Kubiček, situacija se popravila, ali ga 1961. obara Žanio Kvadroš, populista koji je obećavao da će zemlju očistiti od korupcije.

U realnosti nije mnogo toga uradio, pa je ostao upamćen po tome što je zabranio kocku i bikini. Zaista jeste. U zemlji kakva je Brazil te su ga odluke učinile veoma nepopularnim među glasačima. Morao je nekako da reaguje, rešio je da obraduje narod time što je Pelea zakonski proglasio nacionalnim blagom i time mu suštinski oduzeo mogućnost da ode iz zemlje. Iako mu je mandat potrajao samo sedam meseci, niko od budućih predsednika nije poništio tu odluku. Svima je odgovaralo da Pele ostane tu i zabavlja Brazilce.

Baš zato, Pele nikada nije napustio Santos sve dok se nije penzionisao, pa onda opet aktivirao kao igrač Njujork Kosmosa. To je već bio smiraj najveće karijere u istoriji fudbala. Drugačija nije mogla da bude. Brazil to ne bi dozvolio.


tagovi

Pele

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara