Detalj sa prošlog meča Republike Irske i Holandije (©Reuters)
Detalj sa prošlog meča Republike Irske i Holandije (©Reuters)

Zahvaljujući Slovačkoj izbegnuta bruka UEFA: Irci ne moraju da puste Holandiju

Vreme čitanja: 4min | sub. 18.11.23. | 12:42

Zbog manjkavog sistema kvalifikacija za Evropsko prvenstvo i uvođenja Lige nacija zamalo da dobijemo apsurdnu situaciju da u Republici Irskoj navijaju da njihov nacionalni tim izgubi od Lala (20.45)

Najpre proširenjem Evropskog prvenstva na 24 učesnika, a zatim i formiranjem Lige nacija, kroz koju je takođe moguće otići na kontinentalni šampionat, UEFA je napravila veliku glupost od sistema. Umalo se desila situacija da Republici Irskoj odgovara da izgubi od Holandije u Amsterdamu (subota, 20.45), odnosno da UEFA praktično primora Irce da nameste utakmicu. Srećom po Evropsku kuću fudbala, Slovačka je u drugoj kvalifikacionoj grupi eliminisala Island i tako sprečila takmičarski apsurd. Zbog toga, Irci više ne mogu u baraž preko Lige nacija i sada na Johan Krojf areni samo Lale imaju takmičarski motiv.

Verovatno već znate, ali da ponovimo: Na Evropsko prvenstvo ide 20 ekipa kroz kvalifikacije, tri kroz baraž, a domaćin Nemačka se automatski plasirala na završni turnir. Dakle, na kontinentalni turnir idu sigurno po dve najbolje ekipe iz svake kvalifikacione grupe, posle čega se za preostala tri mesta dalje gleda rezultat na prethodnom izdanju Lige nacija.

Izabrane vesti

Zamišljeno je da pobednici svake grupe iz prve tri divizije tog takmičenja među sobom igraju baraž (polufinale i finale, po jedan meč). Tako bi svaka divizija dala po jednog predstavnika na EP.

Međutim, nije mali broj ekipa koje su bile najbolje u svojim grupama, a istovremeno su već obezbedile plasman. Tada dolazi do pomeranja na tabelama konačnog poretka Lige nacija, dok svaka divizija ne dobije po četiri ekipe na žrebu.

20.45: (1,20) Holandija (7,25) Republika Irska (18,0)

Republika Irska je bila 10. po poretku u B diviziji, odnosno 26. ukupno, što je u samom startu značilo da nema velike izglede da se domogne baraža. Moralo je da joj se poklopi veliki broj rezultata, da 19 (uključujući i Nemačku) bolje rangiranih selekcija izbori direktan plasman.

U A diviziji su većinom opravdali uloge favorita. Trenutno su ispod crte samo Poljaci (bez šanse da budu drugi) i Hrvati (oni ili Vels će na EP). Neizvesno je još šta će da bude sa Česima, igraće protiv Moldavije direktan meč za plasman, dok su Italija, Holandija i Švajcarska blizu overe prve dve pozicije. Dakle, u najboljem slučaju za Irsku 14 reprezentacija iz A divizije će čekirati vizu. Prema trenutnom stanju stvari Hrvatska i Poljska će u baraž.

Ako tako ostane (ne menja se situacija ni u slučaju da Vatreni preskoče Vels na tabeli D grupe) Estonija će kao najbolji tim D divizije da igra baraž, a preostalo mesto će da popuni i jedan tim iz B divizije. Peti najbolji na poretku.

Od timova iz B divizije, onih koje su bolje od Irske, Škotska se plasirala na EP, a Srbija je veoma blizu. Otišla je na šampionat i Albanija, s tim da je ona bila lošija od Iraca u Ligi nacija. Trenutan poredak gura Island u baraž, ali u onu jaču diviziju, dok za Izrael navijaju Norvežani. Ako Omer Glazer i drugovi uspeju da se probiju do drugog mesta I grupe gledaćemo i Erlinga Halanda u baražu. Takođe u A diviziji.

Sledeća na redu bi bila Irska, ali više nema nijedne selekcije ispred njih koja bi još mogla da se plasira na Evropsko prvenstvo kroz kvalifikacije. Slovačka, tim iz C divizije, saplela je Kelte tako što je eliminisala Island. U četvrtak ga je savladala sa 4:2 i tako overila drugo mesto, ispred Vikinga.

Učinili su Slovaci tako veliku uslugu UEFA, jer svi koji su se bavili ovim kalkulacijama pre ove reprezentativne pauze uvideli su jednu stvar. Tiče se upravo današnje utakmice u Amsterdamu. Naime, u B grupi je Francuska obezbedila prvo mesto i plasman na EP, a za drugu poziciju se bore Holandija i Grčka. Irci su definitivno četvrti, bili su bolji samo od Gibraltara.

Po poretku Lige nacija, Holandija je bila bolja, a Grčka lošija od Republike Irske. Dakle, da Island još uvek može da se kvalifikuje direktno na Evropsko prvenstvo, Irci bi svim srcem navijali da večeras pobede Lale. Bilo bi takmičarski opravdano da odigraju u Amsterdamu meč slabijeg intenziteta, ili narodski rečeno – da puste Holandiju.

Posle oktobarskih mečeva ovog apsurda je bila svesna i UEFA. Oglasila se tada saopštenjem, apelovala je na Irce da pokažu sportski duh i da odigraju fer utakmicu, kako Grci ne bi bili oštećeni. Sada, više, ne postoji ta bojazan. Naravno, svet je primetio nelogičnosti u ovom sistemu i biće zanimljivo videti da li će Evropska kuća fudbala da promeni sistem za sledeće Evropsko prvenstvo.

Inače, i Grčka je obezbedila već baraž kroz Ligu nacija, ali u C grupi. Tako da ćemo po svoj prilici gledati Helene u mečevima zakazanim za mart. Sve i da Irska pobedi Holandiju, Lale i dalje sve drže u svojim rukama i u poslednjem kolu im treba da savladaju Gibraltar. Možda ni to, ako Grčka ne pobedi tada Francusku.

Žreb za baraž je zakazan za 23. novembar, polufinalni mečevi se igraju 21, a finalni 26. marta. Pre njih će već da bude poznato u kojim grupama će učestvovati pobednici baraža, pošto je žreb za Evropsko prvenstvo zakazan za 2. decembar.

----------------------------------------

PROJEKCIJA BARAŽA NA OSNOVU TRENUTNOG STANJA NA TABELI

A divizija: Hrvatska, Poljska, Estonija, Island

B divizija: Izrael, Bosna i Hercegovina, Finska, Ukrajina

C divizija: Gruzija, Grčka, Kazahstan, Luksemburg

----------------------------------------

KVALIFIKACIJE ZA EVROPSKO PRVENSTVO – PRETPOSLEDNJE KOLO

Subota

GRUPA B

20.45: (1,01) Francuska (25,0) Gibraltar (70,0)

20.45: (1,20) Holandija (7,25) Republika Irska (18,0)

GRUPA D

15.00: (4,30) Jermenija (3,50) Vels (1,88)

18.00: (19,0) Letonija (8,50) Hrvatska (1,13)

GRUPA I

18.00: (1,58) Belorusija (3,50) Andora (7,25)

20.45: (2,85) Izrael (3,20) Rumunija (2,60)

20.45: (1,28) Švajcarska (5,70) tzv. Kosovo (10,5)

***kvote su podložne promenama


tagovi

kvalifikacije za EPKvalifikacije za Euro 2024kvalifikacije za Evropsko prvenstvoFudbalska reprezentacija Republike Irskereprezentacija Republike Irskereprezentacija HolandijeUEFA

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara