Dejan Joveljić ©AFP
Dejan Joveljić ©AFP

Zašto bi Joveljić bio zamena za Čičarita, kad protivnike mogu da "uništavaju" zajedno?

Vreme čitanja: 3min | uto. 31.05.22. | 04:20

Srpski golgeter demonstrirao vanserjski kvalitet, ali i na delu pokazao da može izuzetno da funkcioniše u tandemu sa meksičkom zvezdom

Istorijsko veče Dejana Joveljića u MLS ligi pokrenulo je temu u tamošnjoj javnosti koja se tiče njegove skromne minutaže u LA Galaksiju. Iako je od dolaska u Los Anđeles živi u potpunoj senci meksičke zvezde Havijera Ernandeza Čičarita nekadašnji napadač Crvene zvezde uspeo je da postigne šest golova za 408 minuta provedenih na terenu, što je tek jedan manje pogodak od Meksikanca, koji ima tri puta veću minutažu.

Momak iz Bijeljine je svojih pet minuta iskoristio u jučerašnjem meču protiv Ostina. Ušao je na teren u 57. minutu, pri rezultatu 0:1, a onda kreirao preokret ekipe Grega Venija, pruživši učešće u sva četiri postignuta gola Galaksija do kraja utakmice (4:1). Postigao je dva pogotka i namestio golove Čičarita i Efraina Alvareza. Joveljić na taj način zvanično postao prvi rezervista u istoriji MLS lige kome je to uspelo zarukom.

Izabrane vesti

Zadovoljstvo viđenim nije krio ni Greg Vani, iako je direktno na njegovu adresu išlo pitanje - zbog čega Joveljića nema češće na terenu u dresu ekipe iz Los Anđelesa?

"Dejan je svaki put ulazio sa klupe, dao je gol, potom još jedan, zabeležio je asistencije, napravio je razliku. Doneo je energiju, doneo nam je samopouzdanje. Uneo je kvlaitet u završnicu akcije. Dakle, njegovo vreme dolazi. Počinjaće utakmice i biti starter ukoliko bude mogao da nastavi da radi iste stvari duže vreme. Pokazao je kvalitet pred golom, a takođe je bio izuzetno pametan prilikom asistiranja. U svlačionici sam mu takođe čestitao za defanzivan posao koji je odradio kada je ušao na teren. Njegovo kretanje bez lopte, čime je uznemiravao protivničke defanzivce, takođe je bilo izvanredno. Ovo je momak za koga smo verovali da ćemo dobiti. Onaj koji može da postiže golova, a na nama je sada da nastavimo da mu tražimo prostor kako bi nastavio da raste kao igrač u našem timu", rekao je Vani.

Galaksi je na leto prošle godine doveo Joveljića iz Ajntrahta za obeštećenje od 3.500.000 evra. Od starta se znalo da će biti alternativa Čičaritu, ali se verovalo da će minutaža biti ipak zapaženija. Javnost ni sada ne očekuje da će se Meksikanac preseliti na klupu, ali se čini da nema ni potrebe pošto su obojica pokazala da mogu vrlo dobro da funkcionišu zajedno na terenu.

"Da, mislim da je to moguće. Oni mogu da se brane zajedno, a onda i mi kao tim možemo zajedno da funkcionišemo u defanzivi. Kada imate dvojicu napadača na terenu, onda se radi o doslednosti. Isto tako i kada se radi o davanju golova. Ali mislim da njihova veza jača što više igraju zajedno na terenu. Mislim da je to nešto što možemo da uzmemo u obzir dok nastavljamo da napredujemo kao tim", dodao je trener Galaksija.

Za Grega Vanija ta formacija nije sporna, s obzirom da je forsirao formacije 3-5-2 i 4-4-2 kada je bio trener Toronta i u napadu igrao sa Žozijem Altidorom i Sebastijanom Đovinkom. Joveljić i Čičarito deluju kao igrači koji umeju da se doponjuju u samom špicu napada.

"Što se tiče zajedničkog igranja, to je pitanje za Grega. Mislim da Dejan i ja imamo isti način razmišljanja. Kad god smo na terenu trudimo se da pomažemo timu i daćemo sve od sebe za korist ekipe. Hemija ne treba da postoji samo između dvojice ili trojice igrača", rekao je Čičarito.

Joveljić je nakon meča rekao da želi da iskoristi svaku šansu koja mu se ukaže na terenu, bez obzira na to koliku minutažu dobije. To je nešto što oduševljava sve u klubu.

"Vidite da Dejanu ne nedostaje samopouzdanja. To je uzbudljivo za nas, imamo dva momka koji mogu da postižu golove, a opet mogu da funkcionišu kao tandem, onda nema raloga da to ne iskoristimo kao nešto što je dobro za našu ekipu", zaključio je Vani.

Galaksi svoj naredni meč igra tek nakon reprezetantivne pauze 18. juna protiv Portlanda u MLS ligi. Ostaje da se vidi da li će Vani već u tom meču zaigrati sa dvojicom napadača i konačno upariti Joveljića i Čičarita.


tagovi

LA GalaksiMLS ligaMLSDejan JoveljićČičaritoĆićarito Ernandez

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara