Emilijano Martinez u raspravi sa sudijom (©Reuters)
Emilijano Martinez u raspravi sa sudijom (©Reuters)

Zašto Emilijano Martinez nije bio isključen posle drugog žutog kartona

Vreme čitanja: 3min | pet. 19.04.24. | 02:09

Stiglo i objašnjenje, a njega sigurno nećemo gledati u prvom meču polufinala

Uprkos sjajnim rezultatima italijanskih klubova koji su zvanično Seriji A obezbedili peto mesto u Ligi šampiona za sezonu 2024/25, glavna tema evropske fudbalske javnosti je Emilijano Martinez. Argentinski golman ponovo je u centru pažnje zbog svog ponašanja tokom penal serije u utakmici sa Lilom, tokom koje je sa dve intervencije odveo Aston Vilu u polufinale Lige konferencije.

Iskusni golman je sve vreme provocirao navijače Lila, zbog čega je dobio opomenu od slovačkog arbitra Ivana Kružlijaka pre nego što mu je pokazao žuti karton. Desilo se to pošto se ovaj okrenuo ka navijačima Lila i ućutkivao ih stavljanjem prsta na usta nakon što je odbranio penal Nabilu Bentalebu već u prvoj seriji.

Izabrane vesti

Bila je to druga javna opomena za Martineza u tom momentu, pošto je jednu zaradio već posle 39 minuta igre zbog zadržavanja igre. Odmah pošto je dobio i drugi žuti karton, a nije isključen, pokrenula se diskusija oko toga zašto je Argentinac ostao na gol liniji i dalje?

To mu je omogućilo malo poznato fudbalsko pravilo iz udžbenika, stavka 10.3 koje kaže da se karton iz 90 ili 120 minuta utakmice ne prenosi na penal seriju jer se ista gleda kao potpuno odvojen događaj. Da je isključen pre penal ruleta, ne bi mogao da stane na gol, ali žuti karton iz 39. minuta je obrisan onog trenutka kada se došlo do šuteva sa kreča.

Kada se drama nastavila, uspeo je da odbrani i udarac Benžamana Andrea čime je obezbedio Aston Vili plasman u polufinale. Pošto je zaustavio Andreov pokušaj, Martinez je nastavio sa provokacijama, plesao je pred besnim i razočaranim navijačima Lila dok su ga u ekstazi grlili saigrači i članovi stručnog štaba.

Njega sigurno neće biti u prvom meču polufinala Lige konferencije sa Olimpijakosom, pošto je u dvomeču skupio tri žuta kartona, objavili su brojni engleski i evropski mediji.

Svakako, Martinez je ponovo noćna mora Francuza. Svi pamte šta je sve uradio u finalu Mundijala i kako je odbranio onaj udarac Kilijanu Embapeu, pre nego što je pokupio slavu i doneo Gaučosima pehar. Ali, baš kao i tada, Martinez se poneo u blagu ruku nekorektno prema francuskim navijačima i još jednom je opravdao zvanje mučkog provokatora. To njega, međutim, apsolutno ne zanima...

"Cela moja karijera je bila dosad paklena vožnja. Oduvek sam bio neko ko veruje, veliki sam radnik i moja je sudbina bila da odvedem Aston Vilu do pobede. Svaki put govorim kako me moj tim treba. Gledali smo šta se dešavalo u revanšu između Reala i Sitija i trener je rekao da bismo i mi mogli da idemo do penala", rekao je Martinez posle utakmice.

Prokomentarisao je žuti karton koji mu je Kružlijak dodelio u 39. minutu i poručio da ni njemu fudbalska pravila nisu baš najjasnija...

"Imam reputaciju golmana koji troši vreme, najviše zato što i drugi golmani to isto rade. Međutim, samo sam ja kažnjen zbog toga. Pošto lopte nije bilo, da bih mogao da započnem napad, tražio sam istu od momaka sa strane. Zaistami nisu jasna pravila po tom pitanju".

Unaj Emeri je pohvalio Dibua Martineza zbog svega što je uradio.

"Emi je jako važan za nas. Ima svoj karakter i temperament, ali sve je to jako važno za nas u svlačionici. On je lide sa stavom. Njegov mentalitet je briljantan i kada igra, pokazuje svoj temperament. Fantastičan je, jako sam ponosan na njega", rekao je Španac i prokomentarisao žuti karton koji je Argentinac dobio u penal seriji:

"Igrači su pomislili da je isključen, ali pravila su pokazala drugačije. Tokom cele utakmice protivnički navijači su mu zviždali i izazivali ga. Ipak, on je iskusan i zna da kontroliše emocije. Znam da je zreo i odgovoran čovek. Prihvatam ga takvim kakav je".

-------------

Koji je tvoj navijački san?

Da li maštaš o tome da gledaš Real Madrid na Santjago Bernabeuu, Mančester Junajted na Old Trafordu ili možda Borusiju Dortmund na Vestfalenu?

Mozzart ti ovog proleća ispunjava želje.

Učestvuj!

-------------

Aston Vila će u polufinalu Lige konferencije ići na Olimpijakos, koji je u Istanbulu napravio čudo zahvaljujući mladom golmanu Kostasu Colakisu koji je odbranio čak tri šuta u penal drami.


tagovi

Emilijano MartinezAston VilaLil

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara