Navijači i igrači Al Hilala i Al Itihada (©AFP)
Navijači i igrači Al Hilala i Al Itihada (©AFP)

Završavaju Saudijci: Al Hilal blizu senzacije, dva bivša Milojevićeva kluba ispadaju iz lige

Vreme čitanja: 4min | pon. 27.06.22. | 10:20

Poslednje kolo prvenstva Saudijske Arabije na programu je u ponedeljak od 20 časova, rešavaju se pitanja šampiona i borbe za opstanak

U normalnim okolnostima Al Hilalovo osvajanje titule u Saudijskoj Arabiji je normalna stvar, ipak je reč o najtrofejnijem klubu te države. Međutim, ove sezone možemo da konstatujemo da je nadomak pravog fudbalskog čuda, pošto je nadoknadio 16 poena zaostatka za Al Itihadom i ovog ponedeljka od 20 časova protiv Al Fajsalija pred svojim navijačima igra za treću uzastopnu, a zbirno 18. titulu.

Aktuelni šampion Azije je vezao pet pobeda u prvenstvu, ali ga ne bi dovelo u ovu poziciju da Al Itihad nije vezao nekoliko loših rezultata. Konkretno, u maju je odigrao tri utakmice iz kojih je uzeo samo jedan bod.

Izabrane vesti

Jedan od dva poraza naneo mu je upravo Al Hilal, u Džedi ga je savladao sa 3:1, iako je domaćin prvi poveo sa 1:0. Brazilac Mičel je tada bio junak, postigao je dva gola i direktno doneo preokret.

Čitavog tog meseca je Al Itihad imao ta pomračenja. Prethodno je protiv Al Feteha ispustio prednost od 3:1, odigrali su na kraju 4:4. Potom ga je savladao i nejaki Al Tae, takođe golom u drugom poluvremenu.

20.00: (1,30) Al Itihad (5,30) Al Batin (8,00)

Strateg Al Itihada Kozmin Kontra pokušao je da opravda te padove svojih izabranika u nastavku time što su utakmice šampionata bile odlagane i pomerane. Prvo zbog Lige šampiona, pa potom zbog mečeva reprezentacija… Tek, u periodu od 18. marta do 6. maja Al Itihad nije odigrao nijednu utakmicu u ligi, samo jedan meč u Kupu Saudijske Arabije 4. aprila. Izgubio je tada od Al Fejhe sa 1:0.

Odigrali smo četiri utakmice za tri i po meseca. Nije lako, ekipa je izgubila takmičarski ritam. Pokušaćemo da ga povratimo barem za poslednje kolo”, kazao je Kontra.

Samo što se izabranici rumunskog stratega više ne pitaju tu mnogo. Al Hilal zbog boljeg međusobnog odnosa ima sve u svojim rukama, dovoljno mu je da pobedi Al Fajsali i da uopšte ne mora da razmišlja o meču u Džedi.

Ove sezone je već dva puta to uradio. Poslednjeg dana 2021. godine Al Hilal je bio bolji od Al Fajsali ja u prvenstvu sa 3:2, da bi ga potom nedelju dana kasnije savladao i u Superkupu Saudijske Arabije posle penala.

Jedina otežavajuća okolnost je odsustvo dvojice defanzivaca, Ali Al Bulaikija i Jang Gjun Soa, kao i veziste Gustava Kveljara. Argentinski stručnjak Ramon Dijaz večeras ne može da računa na njih zbog povreda.

Imamo grupu igrača koja je zaslužila titulu, ostao nam je poslednji korak da napravimo ka njoj. Zato ćemo se boriti jako, da ne bismo ispustili našu šansu”, kazao je Dijaz.

20.00: (1,35) Al Hilal (4,50) Al Fajsali (8,50)

Al Fajsaliju sada suštinski trebaju bodovi da bi osigurao opstanak, ali nije preterano realno da ispadne iz lige čak ni da izgubi. Da bi se to desilo, pored poraza bi moralo da se pogodi i da dva od tri kluba u krugu Al Batina, Al Ahlija iz Džede i Al Etifaka ostvare pobede, a da pritom i Al Raed ostane neporažen u duelu sa Abhom.

Zapravo, selidbi u niži rang, koja svakako predstoji Al Hazemu, najbliži su Al Ahli i Al Etifak. Ova dva kluba koja je nedavno vodio srpski strateg Vladan Milojević uoči poslednjeg kola su u zoni ispadanja. Imaju po 31 bod, pa moraju da idu na pobede, Al Ahli protiv Al Šababa, a Al Etifak protiv Al Fejhe.

Podsetimo, Milojević je ove sezone vodio Al Etifak četiri i po meseca, od 16. oktobra do 1. marta, posle čega ga je zamenio francuski stručnjak Patris Karteron. Na klupi Al Ahlija je nekadašnji strateg Crvene zvezde sedeo prošle sezone.

U aktuelnom šampionatu još trojica naših trenera su radili u tamošnjim klubovima, ali je samo Vuk Rašović uspeo da tu i okonča sezonu. Njegova Al Fejha je sedma, može da se probije i do šestog mesta, a nedavno je osvojila Kup Saudijske Arabije pobedom nad Al Hilalom u finalu. Tada je jedan od junaka bio bivši golman Partizana Vladimir Stojković.

Vuk Rašović (©Starsport)Vuk Rašović (©Starsport)

Na početku sezone Nenad Lalatović je preuzeo Al Batin, ali se tu zadržao samo do 17. oktobra. Zbog slabih rezultata je smenjen, zamenio ga je Hrvat Alen Horvat, a taj tim je sada u situaciji da izbori opstanak. Prvi je iznad crte, ima bod više od Al Ahlija i Al Etifaka, ali gostuje Al Itihadu.

Četvrti srpski trener koji je ove sezone radio u Saudijskoj Arabiji bio je Zoran Manojlović. On je krajem avgusta preuzeo Al Tai, ali se tu zadržao samo do novembra. Ta ekipa je sada mirna na devetoj poziciji na tabeli.

Što se tiče igrača, pored Stojkovića još dvojica Srba nastupaju u ovoj zemlji na Bliskom istoku. Uroš Matić je član Abhe, osmoplasiranog tima u ligi koji zatvara sezonu okršajem sa Al Raedom, dok je Luka Stojanović u otpisanom Al Hazemu. Obojica su standardni prvotimci, Matić je odigrao 27 mečeva i postigao tri gola, dok je Stojanović stigao u fenjeraša u februaru i od tada je na sedam utakmica jednom bio strelac.

Sezonu je u Saudijskoj Arabiji zvanično počeo i Ljubomir Fejsa, koji je bio član Al Ahlija, ali je zimus prešao u Partizan. Borbu za opstanak je zamenio borbom za titulu.

SAUDIJSKA ARABIJA 1 – 30. (POSLEDNJE) KOLO

Ponedeljak

20.00: (5,40) Al Fejha (3,70) Al Etifak (1,60)

20.00: (1,67) Al Tae (3,50) Al Hazam (5,00)

20.00: (1,35) Al Hilal (4,50) Al Fajsali (8,50)

20.00: (1,30) Al Itihad (5,30) Al Batin (8,00)

20.00: (1,55) Al Nasr (3,90) Al Fateh (5,60)

20.00: (1,53) Al Raed (3,80) Abha (6,00)

20.00: (3,90) Al Šabab (3,45) Al Ahli (1,87)

20.00: (4,50) Damak (3,50) Al Tavon (1,75)

***Kvote su podložne promenama



tagovi

Saudijska Arabija 1Al HilalAl ItifakAl ItihadAl Ahli DžedaVuk Rašović

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara