Foto: Reuters
Foto: Reuters

Žele Superligu, nesvesni šta imaju pred sobom

Vreme čitanja: 4min | pon. 26.04.21. | 09:17

Temperatura na Pirinejima dostiže vrhunac

Vodeći španski klubovi, zaslepljeni megalomanijom i novcem, otisnuli su se nedavno u projekat Supelige zanemarivši činjenicu da Primera konačno daje nagoveštaj starog sjaja i ponovo izgleda shodno svojoj reputaciji. Gledajući kroz prizmu finansija klubovi iz vrha Primere zaboravili su da, uprkos razlici u budžetima, na Pirinejima postoji daleko više od tri kluba koja imaju šta da kažu, na to su ih prethodnih dana podsetili Atletik Bilbao, Betis i Hetafe, a na svoj način isto je demonstrirala i Sevilja koja je prosute bodove Reala, Atletika i Barselone iskoristila da se neprimetno, sa četvrte pozicije, ušunja u borbu za tron.

I tako je, preko noći, liga iz koje se najglasnije govorilo u prilog podelama koje su inicirali najveći klubovi, postala najzanimljivija pozornica u svetu fudbala kada je u pitanju borba za krunu.

Izabrane vesti

Četiri kluba u rasponu od samo tri boda, režirala su spektakl koji će u narednih pet kola privući više pažnje nego bilo kakva Superliga. Visina uloga, biće povod da izabranicima Zinedina Zidana, Dijega Simeonea i Ronalda Kumana zadrhte noge pred Granadom, Elčeom, Osasunom, i da makar u sebi, priznaju da su potcenili protivnike iz prvenstva Španije.

Bodovi koje su madridski rivali ispustili u 32. kolu, Real protiv Betisa (0:0), a Atletiko u duelu sa Bilbaom (1:2), učinili su završnicu prvenstva do te mere neizvesnom da će o novom vladaru Španije odlučivati foto-finiš, a iako su oči javnosti već sada usmerene ka 35. kolu u kojem će Barselona ugostiti Atletiko, a Real Sevilju, mnogo su veće šanse da bi zapravo neka od utakmica iz drugog plana, sa "manjim" rivalima mogla da donese konačnu odluku. Upravo to potvrdio je rasplet u prethodnih nekoliko nedelja s obzirom na činjenicu da je Real samo tri kola posle pobede u El Klasiku (2:1) uspeo da se nađe u podređenom položaju u odnosu na Barselonu.

A ukoliko zaista dođe do toga da titulu reši susret sa nekim od klubova od kojih su se pre tek nešto više od nedelju dana odricali današnji pretendenti za tron biće to školski primer ironije, bolni udarac bumeranga bačenog pre tek nekoliko dana.

Surova sudbina na koži madridskih pretendenata na tron prethodnog vikenda je pokazala da u Primeri postoji više od tri kluba, a bistriji vid nakon poslednje lekcije sa sobom je doneo i pritisak koji će nositi svaki sledeći susret. Upravo iz tog razloga, Dijego Simeone je posle poraza naglasio važnost koju će imati mentalna snaga u završnim kolima.

"Pre nekoliko dana pitali su me šta smatram najvažnijim u ovoj završnici prvenstva i tada sam istakao da mi je jasno da će mentalni sklop biti ključan. Najbliži trofeju biće tim koji bude imao najveću emocionalnu ravnotežu. Špansko prvenstvo obično dobijaju Barselona i Real Madrid. Osim 2014. ili neke druge godine kada smo bili blizu. Veći deo sezone imali smo mnogo bodova prednosti, ali smo razumeli da klubovi kao što su Barselona i Madrid neće odustati od bitke za titulu. Pojavila se i Sevilja. Ko ima više mentalne snage biće bliži pobedi", rekao je Argentinac nakon poraza od Atletik Bilbaa.

Skupu cenu platio je i Real na megdanu Betisu prosuvši dva važna boda, a Zidan je tom prilikom istakao da njegov tim mora odmah da se vrati na noge.

"Izgubili smo dva boda, i sada moramo da se brzo oporavimo od toga. Ostalo nam je pet mečeva u La Ligi, ali još je dug put. Ako bi se prvenstvo završilo danas, izgubili bismo ga, ali to nije slučaj. Predstoji još pet kola. Moraju da igraju i ostale ekipe u trci", izjavio je Francuz.

I dok su glavni pretendenti na tron poljuljani poslednjim greškama, iz senke se pojavila Sevilja i sa sedam pobeda u osam kola pokazala da je nepravedno zanemarena u pričama o borbi za vrh. Klub iz Andaluzije, motivisan upravo činjenicom da stane reme uz rame se najvećima, pokazao se u impresivnom svetlu, a Lopetegi posle novog u nizu trijumfa, ovaj put nad Granadom (2:1), nije ni pokušavao da prikrije ushićenost.

"Ponosan sam na moje igrače. Preostalo je pet kola, timovi ispred nas su sjajni, ali mi ćemo se boriti ambiciozno, sa pregršt motivacije... Razmišljamo samo o narednom rivalu i utakmici protiv Bilbaa. Sretni smo, što se i vidi", kazao je strateg Sevilje.

Tražili su Superligu, a dobili trku protkanu uzbuđenjem i neizvesnošću kakvu ni milijarde evra nisu mogle da režiraju. Sada imaju priliku da se pokažu...



tagovi

Evropska Superligasuperliga EvropeDijego SimeoneSeviljaZinedin ZidanRonald Kuman

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara