Fatih Terim i Karlos Karvaljal (©Reuters)
Fatih Terim i Karlos Karvaljal (©Reuters)

Zeleni brod se poljuljao pod Terimom, Oli ne sme da izgubi

Vreme čitanja: 3min | ned. 04.02.24. | 15:11

Četvrti čin večnih neprijatelja u Grčkoj

Novi čin velike atinske bitke na programu je ove nedelje. Sukob Večitih neprijatelja Panatinaikosa i Olimpijakosa u meču 21. kola Superlige uvek "ukrade" slavu, bez obzira na situaciju u timovima, plasman ili formu. Zapravo, večerašnja utakmica je ona iz edicije "kao da sutra ne postoji".

Panatinaikos je posle poraza u Tumbi od PAOK-a pao na treće mesto i na tri boda manje od vodećeg AEK-a. Na istoj razdaljina je četvrtoplasirani Olimpijakos u odnosu na PAO, s tim što se razlika između njih poslednjih sedmica značajno smanjila jer je iznosila čak osam poena. Shodno tome, pobednik derbija dobija vetar u leđa, dok u najgorem slučaju održava distancu od vrha. Gubitnik će ući u nevolje, i ostaće bez većine nada za osvajanje titule prvaka Grčke.

Izabrane vesti

Navijača, kao i na prethodnim derbijima, neće biti. Vlada je zabranila pristup stadionima do daljeg. Otud, prednost domaćeg terena ne igra naročito bitnu ulogu.

Na Apostolosu Nikolaidisu igra se četvrta runda - od šest - u duelu Deteline i crveno-belih. U potrazi za prvom šampionskom titulom od 2010. godine, Zeleni su poslednjih nedelja malo skrenuli s puta. Deluje da se brod poljuljao posle odlaska "kapetana" Ivana Jovanovića krajem 2023. Novi trener Fatih Terim nije počeo najsjajnije, pa je tokom prelaznog roka dobio zvučno pojačanje.

20.00: (2,50) Panatinaikos (3,15) Olimpijakos (3,00)

Panatinaikos je doveo Tasosa Bakasetasa iz Trabzona, inače kapitena reprezentacije, koji uživa visok status i pokao se kao veoma dobar ofanzivac u Turskoj. Njegov CV uključuje osvajanje prvenstva Grčke sa AEK-om 2018. i tursku duplu krunu s Trabzon 2022.

Pored toga, kao lider on je prednost svakog kluba. U prvoj utakmici protiv PAOK-a (1:2) uzeo je loptu i realizovao penal za 1:1. Iako ne može sam da pobeđuje, on definitivno može da postane iks faktor u čvrstim utakmicama, kako na terenu, tako i u svlačionici.

PAO je na trećem mestu sa 44 boda iz 20 kola, uz gol-razliku 50:16. U duelima protiv ostalih titana Olimpijakosa, AEK-a i PAOK-a statistika izgleda mnogo manje ružičasta. Protiv aktuelnog protivnika bilo je 3:0 za zelenim stolom, i dva remija u Kupu 1:1 i 1:0. U duelu sa žuto-crnima bilo je 1:2 i 2:2, a bolje je prošao i PAOK sa 2:2 i pobedom od 2:1. To znači da u direktnom duelu Detelina retko pobeđuje.

Ponosni grčki rekorderi iz luke igraju sezonu koja se ne može okarakterisati kao naročito uspešna. Četvrto mesto posle 20 rundi se doživljava kao kriza. Oli je šest poena daleko od vodećeg PAOK-a, a u ovako uzbudljivoj kampanji još ništa nije odlučeno.

Ko sme da otpiše odličan navalni trio Pirejaca? Reč je o Kostasu Fortunisu sa pet golova i šest asistencija, Danijela Podensea (5+2) i Josgosu Masurasu (6+6). Pored njih, Rodnei (2+3), Fran Navaro (3+1) i Stevan Jovetić (3+2) su takođe opasni po gol.

Trener atinskih Zelenih Fatih Terim verovatno će moći da koristi levog beka Huankara, nauštrb Filipa Mladenovića. Joanidis je ispao, što je veliki problem, a svi ostali, pa i Filip Đuričić, su u kombinaciji za meč.

S druge strane, Karlos Karvaljal ima problema uglavnom zbog odsustva Retsosa i Martinsa. Portugalac je pokušao da smanji pritisak svojih igrača pričajući o meču koji nije odlučujući, ali jasno je da Pirejci, ako i u ovom derbiju ne ostvare pobedu, verovatno mogu da se oproste od željenih superligaških lovorika.

GRČKA 1 - 21. KOLO

Subota

Volos - Panetolikos 1:1 (1:1)

/Garsija 15 - Šengelija 8/

Panseraikos - Aris 1:1 (0:0)

/Aleksić 90 - Loren Moron 52/

Nedelja

15.00: OFI - Kifisija U TOKU

16.30: (1,22) AEK (6,50) Asteras Tripolis (13,0)

16.30: (2,40) Janjina (3,10) Lamija (3,20)

19.30: (7,75) Atromitos (5,10) PAOK (1,37)

20.00: (2,50) Panatinaikos (3,15) Olimpijakos (3,00)

***kvote su podložne promenama



tagovi

Grčka 1PanatinaikosOlimpijakosFatih TerimKarlos Karvaljal

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara