Maki Banjak ©Starsport
Maki Banjak ©Starsport

Živopisan put Makija Banjaka: Hteo da bude političar, izbacili ga iz Barselone, Natho mu je kao Ćavi

Vreme čitanja: 4min | pon. 13.03.23. | 16:38

Mesi mu je bolji od Ronalda, ali navija za Real Madrid

Kao dete Barselonine škole Maki Banjak je prošao živopisan put, međutim do danas nije uspeo da u potpunosti opravda potencijal i dosegne predviđane domete. Posle avantura u Španiji, Francuskoj, Sloveniji, Srbiji i Kazahstanu, Kamerunac rođen 1995. godine novu stranicu u biografiji načeo je u Rusiji gde je u Nižnji stigao kao pozajmljeni igrač. Dolazak u Premijer ligu predstavljao je povod da se štoper u razgovoru za ruski Sport24 osvrne na brojne trenutke na putu od Afrike do aktuelne sredine.

Prvi korak na putu od Kameruna i škole Samjuela Etoa do Rusije nekadašnji defanzivca Partizana napravio je u Barseloni u koju je stigao sa 13 godina, a na početku razgovora priznao je da nije ni pomišljao da će biti profesionalni fudbaler.

Izabrane vesti

"Majka mi je nezaposlena, a otac radio u okviru lokalnih specijalnih službi CIA. Kao dete sam razmišljao da postanem političar, ali sam se zainteresovao za fudbal prateći starijeg brata. Sećam se igranja sa prijateljima po kiši na peščanim poljima. Patike u kojima sam bio nisu bile za takav teren i te uslove pa sam nastavio da igram bos", premotao je film Banjak.

Kamerunski fudbaler prisetio se potom izazova po dolasku na Pirinejsko poluostrvo.

"Pamtim kao negativno iskustvo prvi dolazak u Španiju 2006. godine. Razboleo sam se i propustio ceo turnir, a kada sam se vratio na teren izgledao sam daleko od odličnog. Nisam ni sanjao da ću postati fudbaler Barselone, bilo je 17 momaka sa Etoove akademije koji su došli tamo. Od momaka rođenih 1995. godine, koliko znam, jedan golman je na Baltiku. Izgleda da sam najbolji iz generacije. Fabris Olinga, godinu dana mlađi od mene, igrao je za Majorku".

Prva sećanja na La Masiju probudila su emocije kod štopera.

"Nije lako napustiti zemlju sa 12 godina i stići u potpuno novu sredinu, suočiti se sa drugom kulturom. Ipak, brzo sam se navikao. Ne znam kako, ali sam se brzo osećao kao da sam rođen u Barseloni. Video sam sjajne igrače poput Ronaldinja izbliza. Postalo je normalno da ih srećem jer smo živeli odmah do terena na kojem je igrao prvi tim, postalo je normalno da ćaskam sa Ronaldinjom ili da se nađem u svlačionici sa Etoom".

Ipak, put kao iz bajke se preko noći promenio i posle samo dve godine Banjak je izbačen iz La Masije.

"Dogodila se situacija sa jednim momkom. Na nekom času smo gledali neki film, a on je utrčao i gumicom ili žvakom umotanom u papir me pogodio u oko. On je izbačen za stalno, a ja privremeno. Nisam bio kriv. Izbacili su me iz škole i nisu mi dozvolili da treniram".

Štoper je potom dobio drugu šansu, čak je u kasnijem periodu zaslužio da trenira sa prvim timom, ali je Kamp Nou napustio bez zvaničnih minuta. Pri osvrtu na najveće zvezde Banjak je istakao Lionela Mesija i naglasio da ga smatra većim od Kristijana Ronalda, ali je iznenadio odgovorom za koga navija u El klasiku.

"Naravno, navijam za Real Madrid".

Posle epizoda u Nantu, Saragosi, Admiri i Olimpiji, kamerunski štoper je stigao u Humsku gde je posle promene na klupi i dolaska Aleksandra Stanojevića umesto Sava Miloševića pao u drugi plan.

"Promene u klubovima su se po pravilu dešavale na moju štetu. U Partizanu sam igrao svaku utakmicu, ali je onda došlo do promene trenera i jednog dana - ćao! Imao sam ugovor na tri godine i bio odlučan da ga odradim, ali ne kao rezerva. Otišao sam u Srbiju da igram, a ne samo da bih trenirao".

Banjak je u Beogradu bio saigrač sa Sašom Zdjelarom koji će mu u Rusiji biti rival.

"Saša je pre Partizana bio u Španiji i to je odmah bilo primetno u njegovoj igri. Reč je o igraču posebnog srpsko-španskog stila. Agresivan je na loptu i istovremeno zna šta mu je činiti. Voleo sam da dam loptu Zdjelaru između redova. Pritom nije stajao i čekao pas već je sam tražio loptu. Zahtevi trenera na njegovoj poziciji su veoma važni. Veliko je pitanje da li Saši odgovara sistem CSKA. Igrač je koji ima kapacitet da bude lider CSKA. Razvija se i pruža timu sve više iz dana u dan":

Neizbežno je bilo dotaći se i Bibarsa Natha, Izraelca koji je pre dolaska u Humsku ostavio trag u Rusiji.

"Natho neverovatno upravlja igrom, impresivno je koliko je razume. Po tome je veoma sličan Ćaviju. Možda nema brzinu, ali daje tempo igri. Natho je jedan od najboljih igrača koje pamtim uopšte", nije štedeo komplimente Kamerunac.


tagovi

Nižnji NovgorodMaki BanjakFK Partizan

Obaveštavaj me

FK Partizan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara