©AFP
©AFP

Žoze, sad nema zaustavljanja! Roma je spremna za ozbiljnu nadogradnju

Vreme čitanja: 5min | čet. 26.05.22. | 10:31

Da bi sve što je trofej Lige konferencije doneo imalo bilo kakvog smisla, Roma i njeni čelnici moraju maksimalno da iskoriste ovo leto i narednu sezonu da naprave značajan iskorak po pitanju ambicija i kvaliteta

Rim je sinoć slavio kao da je u najmanju ruku osvojena Liga šampiona, ali ne zbog toga što Romini navijači nisu svesni da trofej Lige konferencije predstavlja svojevrsnu utešnu nagradu za drugorazredno fudbalsko društvo, već zgog toga što osećaju da je ovo istorijski momenat koji sa sobom mora da povuče velike stvari. Žoze Murinjo je tokom dosadašnje karijere vrlo brzo posle evropskih trofeja donosio odluku da podogne sidro, verovatno svestan da je iscrpeo sav potencijal i kompletnmi energiju svojih ekipa u svlačionici. To nije praktično samo na početku karijere, kada je posle osvojenog Kupa UEFA sa Portom, ostao u klubu i naredne sezone osvojio i Ligu šampiona. Aktuelna ekipa Rome možda nije za poređenje sa tim Portom po pitanju fudbalskog dara, ali se čini da se potencijal kluba iz Večnog grada može procenjivati istim mernim jedninicama. Murinjo je upravo toga svestan, pa je posle osvojenog trofeja jasno poručio: "Ostajem, u to nemojte da sumnjate".

Ipak, da bi sve što je ovaj trofej doneo imalo bilo kakvog smisla, Roma i njeni čelnici moraju maksimalno da iskoriste ovo leto i narednu sezonu da naprave ozbiljan iskorak po pitanju ambicija i kvaliteta. Ovaj tim Vučice ima zdrave osnove i dobru polaznu tačku, nekoliko izuzetnih igrača, par fudbalskih majstora, ali sa druge strane i dosta igrača koji nisu najviši evropski nivo, dok je klupa za rezervne igrače kvalitativno poprilično skraćena. Sve to samo pokazuje da je Roma u ovom trenutku spremna i otvorena za ozbiljnu nadogradnju, čega je svestan Murinjo, a moraju da budu i vodeći ljudi kluba na čelu sa Danom Fridkinom. Američki vlasnici do sada su pokazali dobro domaćinsko poslovanje, ali i sami moraju da prepoznaju da je baš ovo trenutak u kom treba značajno uložiti u jačanje igračkog kadra, kako bi se sve to vratilo u narednim godinama.

Izabrane vesti

Da bi to i moglo da se očekuje pokazali su upravo Murinjovi komentarai posle okršaja u Tirani, jer previše je iskusan i namazan Portugalac da bi ostajao u bilo kom klubu, a da prethodno nije dobio jasne garancije da će dobiti ono što zahteva. Da bi postala konkurentna u borbi za vrh Serije A Roma mora da poveća kvalitet u svojim redovima, ali i da dovede bar dva ili tri igrača vanserijskog kvaliteta i iskusva. Igrače koji znaju kako se igra i dominira u velikim klubovima i osjvajaju titule. Sve nade se sada ulažu u potencijalni dogovor sa Paulom Dibalom. Vučica je do sada uložila sve resurse u angažovanje odličnog Argentinca, u pregovore se uključio i legandarni Frančesko Toti, a snagu Rimljana u pregovorima dodatno će pojačati trofej Lige konferencije, odnosno činjenica da je Murnjo ponovo ojačao svoj kredibilitet. Jasno je da će sve u pregovorima sa željenim akvizicijama imati drugačiju konotaciju nakon prošle večeri u Tirani, pa je to još jedan dokaz zbog čega Roma mora da iskoristi ovaj momenat.

"Moramo da vidimo šta naši vlasnici, koji su sjajni ljudi, žele da urade sledeće sezone, jer ovo jeste istorija, ali možemo da stvorimo snažan projekat sa iskrenim profesionalcima. Treba da sednemo zajedno i uvidimo koji je plan za sledeću sezonu", rekao Portugalac posle finala.

OKO ZANIOLA SE MORA GRADITI VELIKA ROMA

Iako je sezonu u Seriji A okončala na šestom mestu, sa tek bodom više u odnosu na prethodnu i samo jednom pobedom u derbijima sa pet prvoplasiranih ekipa (Lacio 3:0), Roma je obezbeđenim plasmanom u Ligu Evrope napravila dodatni korak ka onom ključnom cilju - povratku u Ligu šampiona. Vučice u elitnom takmičenju nije bilo od sezone 2018/2019. kada je eliminisana od Porta u osmini finala, tako da je jansno da se pod hitno mora raditi na povratku u elitno društvo.

Roma ovog leta ekipu mora da uči fleksibilnijom i nepredvidljivijom za protivnika, jer su svi dobro shvatili, pa i trener Fajenorda Arne Slot, da se Murinjova ekipa vrlo loše snalazi u situaciji kada joj pritisnete poslednju liniju i tako proces iznošenja lopte sa njene polovine pretvorite u misaonu imenicu. Vučica je sa prilično krutim štoperima kao što su Mančini, Smoling i Ibanjez bila vrlo nesigurna na toj prvoj lopti, pa nema sumnje da jedan od prioriteta Portugalca ovog leta biti upravo to osposobljavanje defanzivaca. Rimljani su imali mnogo sreće što je Tami Abraham sebe potpuno pronašao u Večnom gradu, pošto mu je jedina konkretna zamena bio uzbekistanac Eldr Šomurodov, koji je sezonu okončao sa pet golova na 40 utakmica u svim takmičenjima. To je samo jedan od primera i direktan dokaz koliko ima prostora za jačanje ove ekipe.

Ogroman benefit u narednoj sezoni morao bi da predstavlja povratak izuzetnog Leonarda Spinacole u tim, mada je uipravo njegov izostanak direktno uticao da Murinjo na poziciji levog bočnog igrača praktično izmisli otkrovenje sezone, mldog Nikolu Žalevskog. Finale i potez kod presudnog gola na meču jasno je pokazalo da Rimljani u svojim redovima imaju igrača sa potencijalom da postane as najvišeg kalibra, a to je Nikolo Zaniolo. Stoga Murinjo i čelnici Rome kako znaju i umeju moraju da pronađu način da mu utišaju nestašan karakter, ali i ubede da će se upravo oko njega graditi neki budući veliki tim. Zaniolu ugovor ističe u junu 2024. godine, tako da već ovog leta mora da se razjasni njegova budućnost u Večnom gradu.

Roma ima ozbiljnog kapitena i lidera u rođenom Rimljaninu Lorencu Pelegriniju, ali je više nego jasno da joj je neophodno još igrača sa sličnim psihloškim profilom da bi mogla da se nada ozbiljnijim poduhvatima i trofejima u bliskoj budućnosti. Trofej Lige konferencije predstavlja značajnu stvar za istoriju kluba, ali Vučica neće imati ništa protiv da u narednih desetak godina evropske sezone igra u nekim drugim takmičenjima. To bi značilo da se nazai na željenom razvojnom putu.


tagovi

Žoze MurinjoNikolo Zaniolo

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara