Žreb za LK: Okršaj velikana dostojan Lige šampiona! Dinamo ide na najveće hrvatsko prokletstvo

Vreme čitanja: 2min | pet. 23.02.24. | 13:18

Izvučeni parovi osmine finala

Nakon završenog baraža, vreme je za pravu nokaut fazu Lige konferencije sa 16 klubova. Danas su žrebom u Nionu izvučeni i parovi osmine finala trećeg po kvalitetu evrotakmičenja

I odmah smo dobili apsolutni derbi dva ozbiljna kandidata za osvajanje takmičenja. Prvi favorit Aston Vila nije imala sreće i izvukla je najmanje poželjnog rivala iz grupe nepovlašćenih - Ajaks. Iako slavni klub iz Amsterdama igra jednu od najgorih sezona u istoriji, uspeo je da u Ligi konferencije dogura do osmine finala nakon produžetaka protiv Bodea i evropskim trofejom bi mogao da popravi utisak. Aston Vila je po svim porgonozama do sada bila glavni kandidat da ponovi uspeh Vest Hema iz prošle sezone pa se ovaj dvomeč može nazvati i nekom vrstom finala pre finala. Biće to okršaj bivših prvaka Evrope, po tradiciji i rejtingu dostojan utakmice u Ligi šampiona.

Izabrane vesti

Zagrebački Dinamo nije prošao loše pošto je izbegao glavne favorite i izvukao PAOK. Osim ako se izuzme "fudbalsko prokletstvo" jer hrvatski klubovi konstantno ispadaju od grčkih još od 1995. godine. Od nezavisnosti Hrvatske, Dinamo je devet puta igrao protiv grčkih klubova (Olimpijakos, PAOK i AEK) i zabeležio sedam poraza i dva remija! Nikada nije eliminisao Grke. Ni ostali nisu bolji. Hajduk na šest mečeva sa grčkim klubovima ima bilans od tri remija i tri poraza, a negativne bilanse imaju i Rijeka, Osijek... Inače, upravo je PAOK letos eliminisao Hajduk u kvalifikacijama. Ukupno Hrvati protiv Grka od 1995. godine imaju skor 2-5-15. Jedine dve pobede su zabeležili Lokomotiva i Slaven. Okršaj Dinama i PAOK-a će biti dueli visokog rizika s obzirom na letošnja dešavanja kada je u obračunu huligana Dinama i AEK-a u Atini poginuo grčki navijač. Što se tiče fudbalskog odnosa snaga, šanse su otprilike 50:50 jer PAOK igra sjajnu sezonu. Solunski crno-beli u prvenstvu Grčke kasno samo bod za liderom AEK-om, dok su u Evropi računajući kvalifikacije i grupnu fazu zabeležili devet pobeda i tri remija na 12 mečeva. Ne znaju za poraz.

Jedan od derbija će biti i okršaj turskog velikana Fenerbahčea i belgijske senzacije Union Sen Žiloaza koja je eliminisala Ajntraht. Iako je Fenerov tim prepun zvučnih imena, Union igra fantastično i favorit je za titulu u Belgiji. Fiorentina je favorit protiv Makabija iz Haifea, a Olimpijakos protiv Makabija iz Tel Aviva. Lil ne bi trebalo da ima problema sa Šturmom dok su najmanje atraktivni dvoboji Molde - Briž i Servet - Viktorija Plzenj.

Osmina finala Lige konferencija

Servet - Viktorija Plzenj

Ajaks - Aston Vila

Molde - Briž

Union Sen Žiloaz - Fenerbahče

Dinamo Zagreb - PAOK

Šturm - Lil

Makabi Haifa - Fiorentina

Olimpijakos - Makabi Tel Aviv

Prve utakmice na programu su 7. marta, revanš susreti sedam dana kasnije.


tagovi

Žreb za Ligu koneferencijeDinamo ZagrebPAOK

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara