Stadion Želje na Grbavici (©AFP
Stadion Želje na Grbavici (©AFP

Zrinjski overava finale posle 15 godina, ključaće na Grbavici

Vreme čitanja: 4min | sre. 19.04.23. | 12:33

Kup Bosne i Hercegovine: Šampion ima prednost iz Tuzle od 3:0, dok Velež u Sarajevu protiv Željezničara brani gol razlike (1:0) iz Mostara

(od dopisnika Mozzart Sporta iz Sarajeva)

Kako se sezona u Premijer ligi Bosne i Hercegovine bliži kraju, tako i takmičenje u Kupu ulazi u samu završnicu. Večeras ćemo saznati koje dve ekipe će se boriti za pehar u najmasovnijem takmičenju, pošto se igraju revanš susreti polufinala.

Izabrane vesti

S obzirom na to u kakvoj formi igraju već drugu godinu zaredom, logično je da ambicije Zrinjskog budu najveće. U Premijer ligi ih samo čudo može sprečiti da odbrane titulu, dok podjednako moćno gaze i u Kupu. Prvi meč na Tušnju rešili su u svoju korist sa ubedljivih 3:0, pa će današnji revanš biti samo puka formalnost. Sve potvrđuju i reči šefa stručnog štaba Krunoslava Rendulića, koji kaže da opuštanja neće biti i da će njegova ekipa maksimalno ozbiljno pristupiti duelu, malo bi ostvarila plasman u željeno finale.

Zanimljivo, Zrinjski je poslednji put u finalu Kupa bio davne 2008. kada je savladao Slobodu u dvomeču, pa će to biti dodatni motiv za Plemiće.

"Moramo zaboraviti što je bilo. Nova utakmica, novi izazovi. Bilo bi pogubno razmišljati da je gotovo, da je gotovo onda bi utakmica bila otkazana ne bi je uopšte bilo. Tuzla Siti je posle nas zabeležila dva pozitivna rezultata. Pobedila je Željezničar u gostima i odigrala nerešeno protiv Veleža što pokazuje da sigurno ima kvalitet. Na nama je da odigramo kao i do sada i da prođemo u polufinale", rekao je Rendulić.

Tuzla Siti je sve svoje misli usmerila na opstanak u Premijer ligi Bosne i Hercegovine, pa im je Kup potpuno u drugom planu. U poslednja četiri meča u ligi nije poražena. Uspela je tri puta da remizira, te poraziti Željezničar na Grbavici, a sve to pomerilo ih je sa dna tabele, pa su sada šanse za opstanak mnogo veće.

S obzirom na to da ih i u narednom periodu očekuju teški mečevi, stručni štab će verovatno težiti čuvanju nekih bitnih igrača, što svakako znači da ambicije pred današnji revanš sa Zrinjskim nisu preterano velike.

"Naravno da je nama cilj opstanak u ligi, ali pokušaćemo parirati Zrinjskom što bolje možemo. Svestan sam da je rezultat iz Tuzle jako visok i da je nerealno pretiti najboljoj ekipi u ligi, ali biće mi drago da se moji momci prikažu u najboljem svetlu", istakao je Milenko Bošnjaković, trener Tuzla Sitija.

ŽELJEZNIČAR - VELEŽ (18.30)

Mnogo više neizvesnosti nego u Čitluku, trebalo bi da bude u Sarajevu, gde će Željezničar ugostiti ekipu Veleža. U prvom duelu bilo je 1:0 za Rođene, što je svakako rezultat koji se može stići, pa će biti zanimljivo videti konačan epilog.

Željo je promenio trenera, ali će cilj i dalje biti pokušati da izbori Evropu. U prvenstvu je počeo da kašljuca, pa im je izmakla treća pozicija, ali ima priliku da sve to nadoknade kroz Kup. Novi šef stručnog štaba Nermin Bašić nije imao uspešan debi. Poražen je od Zrinjskog na gostovanju, ali je već na tom meču uvideo šta mora da promeni. Ovo će biti njegov debi na domaćem terenu, gde se očekuju pune tribine, što će biti motiv više da se nadoknadi rezultat iz prvog meča.

"Imam poštovanje prema kolegi Jusufbegoviću, dobro se znamo, znam njegovu filozofiju fudbala. Napravio je dobru i stabilnu ekipu koja ide na rezultat. Dobro smo je analizirali, ali imamo mi svojih problema koji su mnogo bitniji od toga kako igra Velež. Ako uspemo energiju sa tribina preneti na teren biće to dobro, ali da igramo pametno. Ima naš rival dobar niz, ali to je još veća motivacija da to prekinemo", istakao je Bašić.

Da je od početka sezone u Veležu bio Nedim Jusufbegović, Rođeni bi možda bili i kandidat za titulu. Ovako, uspele su da se ispeglaju neke stvari, pa je tim iz Mostara došao do treće pozicije u prvenstvu i na dobrom je putu da ostvari plasman u finale Kupa. Takmičenju u kojem brane titulu. Sve u svemu, cilj je Evropa, a Velež to može dohvatiti sa dva fronta. Pitanje je samo sa kog.

18.30: (2,15) Železničar (3,20) Velež (3,30)

U poslednje vreme, Rođeni igraju na rezultat. Ne toliko preterano lepo za oko, koliko njihova igra daje rezultat. Svesni toga su i u taboru kluba, ali kad se pobeđuje niko nema zamerki. Jeste Velež u minimalnoj prednosti pred današnji duel, ali rezultat iz Mostara nije prednost koja se ne može nadoknaditi. Čak štaviše, Velež mora postići gol ukoliko želi potvrditi plasman u finale.

"Ne treba ni reći da je zahtevno, da je teško. Ta prednost koju imamo, ako ne budemo pravi, neće značiti ništa. Neko je jednom lepo rekao, na Grbavici kada dođete odmah gubite 1:0. Postavićemo se kao da je 0:0 i tako ćemo da igramo. Samo odbranom nećemo moći da ostvarimo pozitivan rezultat. Moramo da odigramo pametno”, rekao je Jusufbegović.

KUP BOSNE I HERCEGOVINE – POLUFINALE (REVANŠI)

Sreda

16.00: (1,27) Zrinjski (4,80) Tuzla Siti (12,00), prvi meč: 3:0

18.30: (2,15) Železničar (3,20) Velež (3,30), prvi meč: 0:1

***kvote su podložne promenama



tagovi

BiHŽeljezničarFK ŽeljezničarZrinsjkiVeležTuzla Siti

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara